Uzroci pojave bolnih nogu

Da li ste zabrinuti zbog konstantnog osećaja bolova u nogama? U tom slučaju pročitajte neke od mogućih uzroka te neprijatne pojave u sledećim redovima. Neki od uzročnika bola u nogama mogu biti minornog karaktera, stoga je moguće rešiti ih se jednostavnim lekovima iz kućne apoteke. Međutim, mere prevencije opisane u daljem tekstu mogu sprečiti pojavu većeg bola.

Femur, tibija i fibula predstavljaju glavne i najveće kosti nogu, koje mogu dovesti do pojave strahovitih bolova u nogama. Stopala su jedan od najpouzdanijih i najznačajnijih delova nogu, koja nose sav teret naših tela, trpeći snažne pritiske od istog. Zbog navedenog, noge su podložnije povredama od svih drugih delova tela. Slabe noge u znatnoj meri mogu uticati na obavljanje naših dnevnih aktivnosti. Bolovi u nogama pogađaju kako starije, tako i mlađe ljude zbog njihovog tzv. brzog stila života.

bolovi u nogama

Bolovi u nogama najčešći uzroci

Periferna arterijska bolest. Najčešće je zastupljena kod starijih ljudi kao posledica pojave ateroskleroze (sužavanje arterija usled taloženja masnih naslaga unutar njih). Ovo oboljenje izaziva postepenu blokadu arterija. Ukoliko ne dođe do postepenog poboljšanja protoka, oštećena tkiva odumiru zbog nedostatka krvi, kiseonika i drugih hranljivih materija pa se javljaju bolovi u nogama.
Fizički stres. Višesatno hodanje ili sedenje može dovesti do prekomernog naprezanja i snažnog bola u mišićima i nervima nogu. Trudnice se često susreću sa pojavom bolova u nogama, čiji uzroci leže u povećanoj težini i stresnim situacijama.
Varikozne vene. Vene transportuju dezoksigenisanu krv iz različitih delova tela u srce. U slučaju postojanja problema sa ventilacijom u venama, krv teče u pogrešnom pravcu, što dovodi do pojave oticanja vena. Žene češće imaju bolove u nogama  zbog ovog oboljenja.
Tendinitis tetive spadaju u red vezivnih tkiva koja spajaju mišiće i kosti. Upala tetiva u neposrednoj blizini zglobova, u blizini pete i kolena, uz prisustvo oboljenja poput reumatoidnog artritisa ili dijabetesa može dovesti do jakog osećaja bola u zglobovima i mišićima nogu. Pojava artritisa ili gihta može dovesti do inflamacije bilo kog zgloba i naneti snažne bolove.
Loše navike. Pušenje, preterana konzumacija alkohola, narkomanija mogu negativno uticati na zdravlje krvnih sudova. Prekomerni unos toksina dovodi do oštećenja nerava i disfunkcije telesnih sistema.
Neuravnotežena ishrana. Nepravilna ishrana može biti jedan od glavnih uzročnika pojave slabosti i bola u nogama. Preporučuje se balansirani unos neophodnih nutrijenata u organizam. Nedostatak kalijuma, gvožđa, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma znatno mogu uticati na zdravlje vaših nogu.
Menstrualni ciklus: Hormonski disbalans može biti jedan od bitnih činilaca pojave bolova u nogama. Poznato je da se žene u toku menstruacije, trudnoće i postporođajnog perioda u većem procentu žale na bolove u nogama.
Hipertireoidizam. Prekomerno aktivna tiroidna žlezda može biti jedan od okidača za pojavu bola u nogama. Naime, disfunkcija bilo koje žlezde u našem organizimu može dovesti do ove pojave. Noge svakodnevno nose teret našeg tela zbog čega su izuzetno podložne različitim promenama i povredama.
Išijas. Zapaljenje ishijadičnog nerva, po kom je oboljenje i dobilo ime predstavlja jedan od najčešćih uzročnika pojave razičitih bolova u nogama. Dolazi do osećaja ukočenosti i trnjenja nogu usled iritacije nerva radiksa..
Nedostatak fizičke aktivnosti. Kao i mašinama, i čoveku je potrebno svojevrstan program koji će se pobrinuti za njegovu formu i kondiciju. Nedostatak adekvatnih vežbi i fizičkih aktivnosti može dovesti do znatnog slabljenja nogu a kao posledica javljaju se česti bolovi u nogama.
Sindrom nemirnih nogu. Osoba čije su noge uvek u pokretu može steći sindrom nemirnih nogu. Veliki broj dece i mladih pati od ovog sindroma.
Dehidratacija. Voda je neophodna za normalno funkcionisanje organzima, što govori mnogo o njenom uticaju na celokupno zdravlje.
Prethodne povrede. Frakture kostiju, ili bilo koji drugi tip povrede mogu izazvati različite bolove. Čak i nakon uspešnog oporavka od preloma, bolovi se mogu javljati lokalizovano.
Obuća nošenje manjih brojeva obuće ili visokih potpetica. Ortopedi savetuju da ne birate obuću prema poslednjoj modi, već prema udobnosti.
Druga oboljenja i različite bolesti mogu uticati na opšte slabljenje mišića. Pojava dijabetesa često može biti praćena oštećenjem nerva nogu.
Cirkulatorni poremećaji takođe mogu snositi odgovornost za pojavu bolnih nogu. Bolne noge mogu biti i jedan od simptoma fibriomialgije i sindroma hronične slabosti. Kod pacijenata obolelih od hroničnih bolesti, poput artritisa ili kancera često je prisutan osećaj osetljivosti zglobova i mišića nogu.
Vežbanje. Nakon prekida upržnjavanja intenzivne fizičke aktivnosti, poput džogiranja ili plivanja, nakon određenog vremenskog perioda može se javiti osećaj bola u nogama, nezavisno od doba dana.
Anemija. Nedostatak gvožđa može biti jedan od faktora koji dovode do pojave bolnih nogu
Grčevi u nogama. Bol koji nastane usled pojave višestrukih grčeva u nogama može trajati dan ili dva.
Tumor rastući tumori, ili pak krvni ugrušci u nogama mogu izazvati nesnosne bolove.
Pogrešan položaj. Pogrešan stav tokom stajanja, sedenja ili rada može biti jedan od vinovnika bolnih nogu.
Medikamenti. Unošenje lekova poput alopurinola i kortikosteroida može doprineti da se jave bolovi u nogama.

Neophodno je nogama pružiti adekvatnu brigu i negu, jer one predstavljaju osnovnu potporu vašem telu. Adekvatna briga podrazumeva pridržavanje zdravog načina ishrane i dovoljnog unošenja vode.

Odmaranje nogu nakon većih napora predstavlja jedan od imperativa. Preporučljivo je nositi i uloške za obuću, po potrebi, nakon dužeg pešačenja držati nekoliko minuta noge u uspravnom položaju, piti lekove protiv bolova.

Povezano>>> Bolovi u mišićima ruku i nogu lečenje narodnim lekovima

Ukoliko vodite pretežno sedentarni način života, pravite kratke pauze za šetnju na svakih sat vremena, što će ujedno preduprediti pojavu venske tromboze.

Saznajte više>>>  Grčevi u nogama i listovima saveti za lečenje i prevenciju

Ako vas muče bolovi u nogama naročito se savetuju vežbe istezanja kao idealnaa mera prevencije, uz par jednostavnih primera saveta poput nošenja adekvatne obuće, nošenja tople obuće tokom zime, masaža uljima, pridržavanja zdravog režima ishrane, unošenja propisanih medikamenata za dijagnostifikovana oboljenja. Sve navedeno blagotvorno će uticati na zdravlje vaših nogu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply