Oboljenje smrznuto rame poznato i pod nazivom adhezivni kapsulitis dovodi pojave bola i ukočenosti u ramenu. Tokom vremena dolazi do otežanog pokretanja ramena. Ovo oboljenje ramena javlja se kod 2% populacije, i to najčešće kod osoba ženskog pola.

Anatomija:
Vaše rame je kuglasti zglob sačinjen od tri kosti: gornje ramene kosti (humerusa), lopatice i klavikule. Glavni deo nadlaktice naleže na skapulu. Jako vezivno tkivo označeno kao ramena kapsula okružuje zglob. Sinovijalna tečnost podmazivanjem ovog vezivnog tkiva pomaže stvaranju pokreta ramena.

Opis:
Kad se javi oboljenje  tzv. smrznuto rame, ramena kapsula se zgušnjava i postaje čvrsta, pri čemu se izdvajaju oštri trakasti delovi tkiva-priraslice. U mnogim slučajevima može se i dalje uočiti prisustvo određenog nivoa sinovijalne tečnosti u zglobu. Glavni smiptomi koje izaziva smrznuto rame ogledaju se u nemogućnosti pokretanja ramena, samostalno ili uz tuđu pomoć.

Ova pojava odvija se u tri stadijuma:

Faza zaleđivanja u ovoj početnoj fazi bol se postepeno povećava, pri čemu rame gubi opseg pokreta. Ova faza može trajati od 6 nedelja do 9 meseci.

Faza smrzavanja simptomi bola su znatno uznapredovali, uz stalno prisutnu ukrućenost ramena. Tokom ovog perioda može biti izuzetno teško obavljati fizičke aktivnosti.

Faza odmrzavanja tokom ovog stadijuma rame polako vraća svoje funkcije i pokrete. Kompletan oporavak istog može trajati šest meseci do dve godine.

smrznuto rame

Uzrok

Još uvek nisu sasvim razjašnjeni uzroci zbog kojih se javlja smrznuto rame, kao ni jasna veza ramena sa manipulisanjem ili oduzimanjem pokreta ruku.

Ipak, nekoliko faktora može uticati na pojavu smrznutog ramena:

Dijabetes.oboleli od dijabetesa imaju veće šanse za oboljevanje od smrznutog ramena. Uzrok još uvek nije rasvetljen.
Druga oboljenja hipertireoza, Parkinsonova bolest i srčana oboljenja mogu biti povezana sa pojavom smrznutog ramena.

Imobilizacija. do razvoja oboljenja smrznutog ramena može doći usled dugotrajne imobilizacije ramena zbog operacije preloma ili povrede. Zbog svega navedenog , pacijentima se preporučuje da nakon operativnih zahvata ili povreda pokreću ramena radi prevencije pojave smrznutog ramena.

Smrznuto rame simptomi

Smrznuto rame obično prate simptomi povezani s tupim bolom koji ima tendenciju pogoršavanja u ranom stadijumu bolesti. Locira se u regiji iznad spoljašnjeg ramenog pojasa i u nekim slučajevima u predelu nadlaktice.

Dijagnoza

Fizička ispitivanja: nakon razmatranja vaših simptoma i istorije bolesti, lekar će obaviti pregled vašeg ramena. Pomeraće vam rame u svim pravcima da bi utvrdio postoje li ograničenja u pokretima istog. Opseg kretanja kada vam neko drugi pomeri rame naziva se pasivni opseg pokreta. Lekar će uporediti dobijeni pasivni opseg pokreta sa pokretima koje vi samostalno napravite (tzv. aktivni opseg pokreta). Lica kod kojih se javilo smrznuto rame imaju ograničene i pasivne i aktivne opsege pokreta ramena ovo su i glavni simptomi koji ukazuju na ovu bolest.

Snimanja ramena

Ovaj vid analiza može pomoći u eliminaciji nekih drugih uzročnika ukočenosti i bola.

Testiranja uključuju:

Snimanja rendgenskim zracima-naročito su pogodna za snimanje gustih kostiju, ko i za detektovanje drugih oboljenja poput artritisa.

Magnetna rezonanaca i ultrazvuk mogu pomoći u pružanju jasne i detaljne slike problema mekog tkiva, poput oboljenja rotatornog kafa.

Lečenje

Smrznuto rame je oboljenje koje se obično poboljšava samo od sebe tokom vremena. Osnovni cilj lečenja je kontrola bola i povraćaj pokreta i snage putem fizikalne terapije.

Nehirurške metode

Više od 90% pacijenata poboljša svoje stanje standardnim i jednostavnim tretmanima kontrole bola i vraćanja pokreta.

Nesteroidni i antiinflamatorni lekovi lekovi poput aspirina i ibuprofena mogu uticati na smanjenje bolova kod osoba kod kojih se javilo smrznuto rame.

Steroidne injekcije kortizona predstavlja snažan protiv upalni lek koji se ubrizgava direktno u oboleli rameni zglob.

Fizikalna terapija upražnjavanje specifičnih vežbi može pomoći obnavljanju pokreta ramenog zgloba. Terapija bi trebalo da se obavlja pod nadzorom stručnog lica ili uvidu osmišljenog kućnog programa. Terapeutske vežbe  za smrznuto rame podrazumevaju istezanje ili skup vežbi za ramena. Ponekad se primenjuje dejstvo toplote u opuštanju ramena pre započinjanja vežbi istezanja.

Neki od primera vežbi za smrznuto rame su:

Spoljna rotacija-pasivno istezanje stanite na prag vrata i podignite ruke pod uglom od 90 stepeni do dovratka. Zadržite ruke u tom položaju i rotirajte telo. Zastanite na 30 sekundi. Opustite se i nastavite.

Ponovljeno istezanje lezite na leđa sa ispravljenim nogama. Zdravom rukom vucite obolelo rame iznad glave sve dok ne osetite lagano zatezanje. Činite to u trajanju od 15 sekundi nakon čega lagano vratite ruku u prvobitnu poziciju. Odmorite se i ponovite postupak.

Istezanje jedne ruke preko druge lagano povucite jednu ruku preko grudi odmah ispod brade ukoliko je to moguće bez izazivanja bola. Zadržite ruku u tom položaju 30 sekundi. Odmorite ruku i ponovite postupak.

Operacija

Ukoliko vam terapije i antiinflamatorni lekovi nisu bili od pomoći, lekar će vam možda predložiti obavljanje hirurške procedure. Bitno je da razmotrite sa lekarom o potencijalnim šansama za oporavak primenom dotadašnjih jednostavnih tretmana, kao i o eventualnim rizicima koje operativni zahvat nosi sa sobom. Cilj hirurških zahvata jeste istezanje i oslobađanje od pojave ukrućenosti kapsule zgloba. Najčešće operativne metode obuhvataju zahvate pod anestezijom i artroskopiju ramena.

Operacija pod dejstvom anestezije tokom ove procedure bićete u uspavanom stanju dok će hirurg pokretati vaše rame. Prinudni pokreti dovešće do istezanja kapsule i tkiva. Navedeni postupak uticaće na opuštanje i zatezanje ramena, kao i povećanje opsega pokreta.

Artroskopija ramena

Tokom artroskopskog postupka lekar će praviti male rezove kroz uske delove kapsule. U ove svrhe upotrebljava se instrument veličine olovke koji se umeće u rame.

U većini slučajeva manipulacija pod dejstvom anestezije i artroskopija ramena obavljaju se kombinovano, sa uspešnim ishodom.

Oporavak

Nakon operacije smrznutog ramena neophodno je uvesti fizikalnu terapiju kao osnovni vid očuvanja uspeha postignutog zahvatom. Iako se proces sporo odvija, od ključnog značaja je posvećenost sprovođenju terapije u cilju vraćanja svih sposobnosti.

Kad je u pitanju smrznuto rame pozitivni ishodi uglavnom su dugotrajnog karaktera. Kod većine pacijenata dolazi do umanjenja bola i značajnog poboljšanja opsega pokreta. Ipak, u nekim slučajevima može ostati prisutan određeni nizak nivo ukrućenosti ramena, a u izuzetno retkim slučajevima smrznuto rame može se ponoviti, što se obično dešava kod nekih lica obolelih od dijabetesa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply