Spuštanje kapaka

Spušteni kapci na očima, poznati kao blefaroptoza ili ptoza javljaju se usled spuštanja ivice gornjeg kapka na nižu poziciju nego što bi trebalo. Ozbiljniji oblici oboljenja mogu izazvati značajne probleme sa vidom prekrivajući pupilarni deo.

Spuštanje kapaka može biti periodičnog, ali i progresivnog karaktera zato što vremenom dolazi do pogoršanja stanja. Ptoza se može ispoljiti na jednom kapku ili na oba. Kada je oboljenje prisutno na jednom oku, moguće je zapaziti razliku između obolelog i normalnog kapka, što je teže u slučaju prisustva ptozičnog oboljenja oba oka.

spusten kapak na oku

Spušteni kapci na očima uzrok ?

Uzrok mogu biti brojna medicinska stanja, poput dijabetesa, Hornerovog sindroma, šloga, miastenije gravis, migrene ili kancera koji pogađa mišiće ili nerve, kao što je tumor na mozgu. Takođe, spušteni kapci mogu biti posledica starenja ili prisutne alergije.Spušteni kapci kod beba i dece mogu ukazivati na Hornerov sindrom.

Saznajte više>>> Šta je Hornerov sindrom

Postoje i urođene ptoze, kao i one koje nastaju usled pojave tumora oka. Ukoliko je spušten kapak na jednom oku levom ili desnom, kao objašnjenje ove pojave može poslužiti činjenica da uvek postoje određena variranja između očnih kapaka, nervne povrede ili pojave raznih izraslina na kapku.

Spušteni kapci na oba oka se smatraju posledicom Miaestenije gravis, različitih migrenoznih oboljenja ili pak starenjem organizma.

Spušteni kapci na očima kod beba i dece

Kada se beba rodi sa teškom kongenitalnom ptozom korektivna operacija kapaka rši se neposredno nakon rođenja kako bi se umanjila mogućnost za oštećenje vida. Ukoliko se radi o blažem obliku urođene ptoze, hirurzi savetuju da se sa operativnim postupkom za spuštene kapke sačeka do treće ili pete godine. Za razliku od odraslih deca se uspavljuju tokom operacije.

Dodatne informacije o mogućim uzročnicima oboljenja

Miaestenija gravis predstavlja retko oboljenje koje može uticati na način na koji mišići reaguju na nerve. Pritom dolazi do opšte mišićne slabosti koja se pogoršava sa vremenom. Pojava opuštenog kapka jedna je od prvih naznaka miastenije gravis.

Stanja koja dovode do povrede kranijalnih nerava ili samog mozga mogu uticati na spuštanje kapaka. U navedena zdravstvena stanja spadaju: tumor mozga, šlog, moždani udar, kao i nervna oštećenja nastala kao posledica dijabetesa.

Do toga dolazi zato što su nervi koji počinju u mozgu zaduženi za kontrolisanje pokreta očnih mišića.

Hornerov sindrom može dovesti do pojave opuštenog kapkana jednom oku, sa prisutnom pupilom manjom od uobičajenih dimenzija.

Kada bi trebalo da se obratite lekaru ?

Neophodno je da se javite stručnom licu ukoliko primetite neki od sledećih simptoma:

  • suzenje uglova očiju i prisustan bol u očima
  • ukoliko doživite iznenadno spuštanje kapaka na očima
  • iritacija i suvoća očiju praćena nemogućnošću potpunog zatvaranja očnih kapaka
  • spušteni kapci na očima koji vas sprečavaju da vidite.
  • upadanje trepavica u unutrašnjost oka.

Kako se izboriti sa pojavom spuštenih kapaka na očima ?

U nastavku ćemo navesti par oprobanih načina za borbu sa opuštenim kapcima, zavisno od uzroka pojave istih.

Ukoliko su spušteni kapci na očima alergijskog karaktera, obratite se lekaru koji će vam prepisati medikamente na bazi steroida i antihistamina.

Ako su spušteni kapci posledica povrede nerva, hirurški zahvat nameće se kao logično rešenje.

U slučaju prisustva drugih uzroka, pridržavajte se dobijenog plana lečenja.

Spuštanje kapaka u starosti zahteva ozbiljniji tretman samo ako je vid značajno ugrožen. Postupak lečenja zahtevaće operativni zahvat podizanja kapaka kod plastičnog hirurga pod lokalnom anestezijom u budnom stanju, nakon čega pacijent odmah može ići kući. Lekarima je tokom navedenog postupka bito da pacijent bude u budnom stanju da bi prilikom korektivnog zahvata na spuštenom kapku pravili paralelu sa zdravim otvorenim okom.

Bitne napomene vezano za bezbednost

Trebalo bi biti oprezan prilikom odlučivanja o tome koji hirurg će obavljati operativni zahvat. Estetski izgled operisanog kapka, kao i suvoća očiju nakon operacije mogu ukazivati na to da li je operativna procedura uspešno izvedena.

Raspitajte se o ishodima prethodnih operacija odabranog hirurga, tražite fotografije ranijih pacijenata pre i nakon operacije, ili pak razgovarajte sa onima koji su bili podvrgnuti istom zahvatu.

Prognoze za oporavak

Prognoze ishoda operativne procedure korekcije kapaka uglavnom su pozitivna. Tretman se uspešno obavlja kako kod dece, tako i kod odraslih. Sporadični ishodi operativih zahvata rezultiraju nepotpunim zatvaranjem očiju prilikom spavanja što dovodi do potrebe za primenom lubrikanata protiv isušivanja očiju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply