povrce-razno

Iako se često ne razmišlja preterano o tome, činjenica je da nedostatak minerala, među kojima je i kalcijum može izazvati različite neprijatnosti, pa je zato vrlo važno na vreme unositi namirnice bogate kalcijumom, te voditi računa da ishrana bude uravnotežena.

Minerali su telesni graditelji. U kostima se nalazi najveća zaliha minerala u telu, naročito kalcijuma i magnezijuma. Njihova funkcija nije samo da kosti ostanu čvrste. Kaicijum i magnezijum su i prava hrana za živce, pomoć u današnjem načinu života pod velikim stresom, magnezijum štiti od dijabetesa, kalijum snižava krvni pritisak. Natrijum opskrbljuje ćelije vodom, ako ga svakodnevno uzimamo u desetostruko većim dozama nego što bi trebalo.

Nedostatak kalcijuma – Namirnice bogate kalcijumom

Nedostatak kalcijuma je naročito rizičan kod starijih osoba, ali i kod male dece i trudnica, pa je zato najvažnije voditi računa o ishrani tokom celog života, te unositi namirnice bogate kalcijumom, kojih je srećom sasvim dovoljno da imate raznovrsnu ishranu.

 

Nedostatak kalcijuma

Ne samo da se nedostatak kalcijuma odražava na zdravlje kostiju, već se usled nedostatka ovog minerala kvare i zubi, lome nokti, a i kosa nije pošteđena, te je najčešće lomljiva i suva.

U pojedinim slučajevima, kada je nedostatak kalcijuma toliko veliki da utiče na normalno funkcionisanje organizma, potrebno je unositi tablete kalcijuma, ali je uvek preporuka da to radite isključivo pod nadzorom lekara koji je upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem.

Nedostatak kalcijuma simptomi

Kada je u pitanju nedostatak kalcijuma, simptomi mogu biti izuzetno neprijatni čak i kada je reč o umerenom nedostatku ovog, za organizam vrlo važnog minerala. Mahom je reč o krtosti noktiju, nesanici, grčenju mišića, ali isto tako nedostatak kalcijuma može izazvati i nervnu razdražljivost, pa čak i ubrzan rad srca.

Ponekad, ako je reč o hroničnom nedostatku kalcijuma, simptomi mogu biti praćeni i slabošću mišića, pa čak može doći i do toga da rane sporije zarastaju.

Nedostatak kalcijuma kod dece

 

Nedostatak kalcijuma kod dece vrlo često može dovesti do izuzetno neprijatnog oboljenja poznatog kao rahitis. Zato je vrlo važno da mališani unose dovoljnu količinu namirnica bogatih kalcijumom.

Rahitis podrazumeva deformitete kostiju kod dece, ali i sporiji rast, a mogu se javiti i usporeni pokreti.

Kalcijum u trudnoći

 

Vrlo je važno voditi računa o unosu kalcijuma u trudnoći, jer ovaj mineral utiče na opuštanje trudnice, relaksirajući čitav njen nervni sistem,a ujedno ima izuzetno pozitivan uticaj na kontrakcije mišića. Ovo je samo jedan segment važnosti kalcijuma u trudnoći, jer on utiče i na sastav kostiju ne samo bebe, već i majke, pa se uvek savetuje tokom ovog perioda pojačati unos namirnica bogatih ovim mineralom.

Namirnice bogate kalcijumom

Srećom po ljudski rod, priroda se pobrinula za sve, pa tako i za namirnice bogate kalcijumom, samo se treba informisati i početi sa njihovim korišćenjem. Naravno, ukoliko ih već niste uvrstili u redovnu ishranu.

Verovatno i ptice na grani znaju da u najbolje namirnice bogate kalcijumom spadaju mleko i mlečni proizvodi. Ali, kada kažemo mleko najpre mislimo na ono pravo, domaće, jer sve ovo što se kupuje po hipermarketima sasvim sigurno nema dovoljnu količinu kalcijuma.

 

Među namirnice bogate kalcijumom spadaju suve smokve, ali i susam, te različite vrste svežeg voća, a prvenstveno citrusnog, kao i bademi, med, maslinovo ulje, te suvo grožđe i još mnogo drugih.

A evo i spiska namirnica bogatih kalcijumom: mleko, kiselo mleko, kajmak, pavlaka, kačkavalj, heljda, pomorandža, limun, kukuruz, banane, kivi, mandarine, pirinač, proso, lešnik, badem, susam, orasi, spanać, plavi patlidžan, pasulj, beli i crni luk, te paradjz, krastavac. kupus, kelj, brokoli, zelena salata, cimet, rasol od kiselog kupusa, ali i jabuke, borovnice, šampinjoni, kupine, kajsije, grožđe, surutka i još mnogo, mnogo drugih namirnica.

Upravo zato što se kalcijum nalazi u mnogim namirnicama, najvažnije je težiti izbalansiranoj ishrani, te adekvatnom unosu voća, povrća i žitarica.

Hrana bogata kalcijumom

Hrana bogata kalcijumom će sasvim sigurno biti od pomoći za postizanje optimalne ravnoteže ovog minerala u organizmu, ali je vrlo važno unositi i druge namirnice, a posebno one koje sadrže vitamin D, te cink i magnezijum, jer jedino u tom slučaju hrana bogata kalcijumom ispoljava svoje prave efekte.

Takođe, vrlo je važno da vodite računa u količini kofeina koji unosite, jer se ovaj element smatra razgrađivačem kalcijuma u organizmu.

Nedostatak kalcijuma: bez ikakve šanse za kosti
Rezultati analize ukazuju na nacionalne razmere nedostatka kalcijuma. Najgore stoje deca i starije osobe. Dodatnih 500 g jogurta ili pola litra mleka daju 580 mg ovog važnog lepka za kosti. Ako ne podnosite mleko, šumeće tablete kalcijuma ili sokovi koji sadrže kaicijum dobra su alternativa. Kiselina u sokovima povećava apsorpciju kalcijuma i pri tome snabdeva i dodatnim vitaminima.

StarostAktuelni unos kalcijumaPreporučena količinaPotrebna dodatna količina
4-8 godina609 mg800 mg191 mg
9-13 godina707 mg1.300 mg459 mg
13-19 godina785 mg1.300 mg415 mg
19-50 godina780 mg1.000 mg220 mg
50-65 godina890 mg1.200 mg310 mg
65-80 godina813 mg1.200 mg387 mg

 

Kalcijum povećava gustinu kostiju
Žene koje uzimaju kaicijum često misle da su time najbolje osigurale svoje kosti. Moramo ih nažalost, razočarati: ako se dodaje smo kalcijum, sačuvaćete u odraslo doba gustinu kostiju, međutim, neće vam zbog toga obavezno kosti biti otporne na prelome. Odlučujući je kvalitet popravki koje slede. Loše odrađena izgradnja kostiju će se osvetiti. Zamislite neboder. Ciglama se ni uz sav malter ipak ne bi mogao izgraditi. Tako izgrađen bio bi nesavitljiv i previše krut. Svetski trgovinski centar bi se tako već prilikom prvog udara aviona prelomio kao grisini. Tako se lome i loše izgrađene kosti kad se starije osobe udare. Jednostavno, upotreba previše maltera – znači u ovom slučaju kalcijuma – da bi vam kosti postale deblje zaista povećava gustinu kostiju u starosti, ali ne obavezno i njihovu otpornost na prelome.

 

Maksimalna koštana masa za decu
Postoje dve strategije za zaštitu kostiju. Možete da pospešite izgradnju kostiju u mladosti, a da smanjite razgradnju kostiju u starosti.

Danas je poznato: Osteoporoza je dečja bolest koja se ispoljava tek u starosti.To vas sigurno čudi. Zar kod osteoporoze ne pomislite prvo na starije osobe? Pri tome se međutim, pokazuje sledeće: što je bolja koštana masa koju ste izgradili u mladosti, to ste bolje zaštićeni od osteoporoze u starosti.

Procenjeno je da bi 5-10% više izgrađene koštane mase u mladosti moglo da za do 50% smanji prelome karlice u starosti. 90% koštane mase izgradi se do starosti od 19 godina. Zbog toga je toliko važno da vaša deca dobijaju dovoljno kalcijuma i da mnogo skaču unaokolo, da bi podstakla rast kostiju. Oni koji stalno sede i oni koji samo gledaju televiziju ne razvijaju maksimalno koštanu masu. Uostalom, što je duže vreme gledanja televizije tokom dana, to su deca deblja.

Ako deca dobijaju dodatni kaicijum, gustina kostiju se jasno povećava.To pokazuju mnoga istraživanja koja uključuju decu i mlade.

Da li vam je nekada upalo u oči da su Amerikanci često visoki ljudi? Nije ni čudo. U SAD postoji mlečni program za sve škole i zato deca postaju visoka. Aktivan dečji hormonski sistem dodatno se brine o najboljoj ugradnji kalcijuma.

Deci je potrebna dodatna porcija kalcijuma
Deci je uvek potreban dodatni kalcijum, najbolje iz mlečnih proizvoda, iz sokova ili mineralne vode bogatih kalcijumom, kao i iz dodatnih šumećih tableta. Osim toga, zimi je potrebno dodatnih 1.000 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D.Tako svojoj deci obezbeđujete doživotnu prednost u kvalitetu kostiju. Pre svega, mlade devojke s idealom izrazito mršave manekenke teško postaju ljubitelji mleka, i već u mladosti imaju premalu koštanu masu.

Sam kalcijum nije dovoljan
Japanke, na primer, imaju znatno manju gustinu kostiju nego Nemice, i uprkos tome imaju dva i po puta manje preloma vrata butne kosti. Zašto? Izgleda da je njihovo koštano tkivo boljeg kvaliteta. Novija istraživanja pokazuju da kalcijum sam zaista povećava gustinu kostiju kod odraslih, ali ne dovodi uvek do smanjenja oštećenja kičme i preloma vrata butne kosti. Uz to su vam potrebni i vitamini C, K i D, koji učvršćuju kalcijum na najbolji način i isto tako i hormoni arhitekte” koji upravljaju metabolizmom u kostima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply