Neutropenija je stanje kod koga je u organizmu prisutan mali broj neutrofila, odnosno neutrofilnih granulocita. Neutrofili su vrsta belih krvnih zrnaca. Oni sačinjavaju od 50 – 70% svih belih krvnih zrnaca u čitavom organizmu.

Neutrofili su prva linija odbrane organizma. Oni su zaduženi za zaštitu i borbu protiv bakterija koje mogu da uđu u organizam. Osobe kod kojih se razvije neutropenija su podložnije nekim infekcijama – virusnim ili bakterijskim, a ako se na vreme ne leči, može da prouzrokuje neutropeničnu sepsu – bolest opasnu po život.

Uzroci neutropenije

Do neutropenije dolazi kada su bela krvna zrnca u organizmu uništena. Uzrok netropenije je sličan kao kod autoimune neutropenije i aplastične anemije, a okidač može da bude hemodijaliza ili hemoterapija. U nekim slučajevima blagi oblik neutropenije može da se javi kod osoba koje imaju virusnu infekciju.

Neutropenije može da bude i posledice nemogućnosti koštane srži da stvara neutrofile. Ovo se događa kod osoba koje pate od nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline, kao i kod onih koji boluju od karcinoma, kongenitalne neutropenije (nasledni oblik neutropenije), kao i kod osoba koje su izložene pesticidima ili radijaciji.

neutropenija

Ko spada u rizičnu grupu?

Neutropenija je retko oboljenje. Javlja se kod približno 1 osobe na 100.000. Žene su podložnije ovom oboljenju, kao i starije osobe. Kada se dijagnostikuje neutropenija, potrebno je odmah pristupiti lečenju da bi se izbegle druge komplikacije usled gljivica, bakterija, virusa ili sadejstva sva tri moguća izvora infekcije.

Vrste neutropenije

  1. Ciklična neutropenija se javlja svake treće nedelje (na 21 dan).
  2. Kongenitalna neutropenija je najčešći oblik i prenosi se na potomstvo.
  3. Idiopatska neutropenija je nepoznatog uzroka.
  4. Izoimuna neonatalna neutropenija je oblik čest kod novorođenčadi.

Simptomi neutropenije

Moguće simptomi su da se u ustima, grlu, plućima, koži i sinusima vide jasni dokazi infekcije jer izostaje zaštita belih krvnih zrnaca. Pacijent će često imati temperaturu, ranice u ustima ili anusu, infekciju uha, desni, grla i krajnika, apscese i periodontalnu bolest (nezdravo zubno meso i zubi). U slučajevima jake neutropenije, mogu da nastupe sepsa i druge po život opasne infekcije.

Kod sobe sa ovim oboljenjem mogu da se jave i simptomi poput groznice, otežanog mokrenja, nelagode, bolnog gorućeg osećaja, kratkog daha, dijareje i oticanja različitih delova tela.

Osobe sa akutnom neutropenijom dobijaju simptome za nekoliko sati ili dana. Kod pacijenata sa hroničnom neutropenijom, s druge strane, bolest se postepeno razvija i njen razvoj može da traje godinama. Sve dok ne dođe do infekcije u nekom delu organizma, primetno je veoma malo znakova bolesti ili simptomi uopšte nisu prisutni.

Dijagnostikovanje

Kompletna krvna slika će pomoći da se utvrdi broj neutrofilnih granulocita. Osim toga, pacijent će proći kroz detaljan pregled da bi se utvrdile druge komplikacije koje mogu da budu posledica neutropenije. Biopsija ili uzimanje uzorka koštane srži se takođe ponekad rade kod pacijenata za koje se sumnja da imaju neutropeniju.

Lekar uzima uzorak pacijentove koštane srži i pregleda ga pod mikroskopom. Pacijent sa neutropenijom ima lošu proizvodnju neutrofila, što se može videti pod mikroskopom. Ovaj test će ustanoviti i da li postoje neke infekcije ili defekti koštane srži.

Pacijenti kod kojih se sumnja na neutropeniju mogu da budu podvrgnuti i drugim testovima, kao što su pregled razmaza sputuma (ispljuvka) i zasejavanje kulture Gramovom metodom, urinaliza (pregled urina), RBC folatni testovi, merenje nivoa vitamina B12 u serumu krvi i mikrobiološka analiza krvi.

Pacijenti kod kojih je dijagnostikovana neutropenija trebalo bi da idu na kontrolne preglede grudnog koša (i pre i posle dijagnostikovanja) da bi se utvrdilo da li je prisutna upala pluća.

Ozbiljnost neutropenije zavisi od broja neutrofila. Normalan broj neutrofila se kreće u opsegu od 1.500 – 7.000 neutrofila po kubnom milimetru krvi. Deca imaju manji broj, posebno ona koja su mlađa od 7 godina. Sve što je ispod 1.500 – 7.000 kod odraslih osoba se dijagnostikuje kao blaga neutropenija. Osobe kod kojih je apsolutni broj  neutrofila između 500 – 1.000 po kubnom milimetru krvi, imaju umerenu neutropeniju. Osobe koje imaju manje od 500 neutrofila po kubnom milimetru krvi, imaju tešku neutropeniju.

Pacijenti moraju da vode računa o pravilnom održavanju higijene i čistoći okruženja. Trebalo bi da izbegavaju javne prostore jer su to idealna mesta za razne oblike virusa, bakterija i mikroba. Pacijentima se savetuje da nanose kremu za zaštitu od sunca kada izlaze i da posebnu pažnju posvete oralnoj higijeni. Trebalo bi da izbegavaju sportove kod kojih može da dođe do povreda, kao i upotrebu tampona, rektalnih supozitorija (čepića), takođe, preporučuje se i izbegavanje seksualnog odnosa. Neutropenija nije zarazna, ali komplikacije koje se uz nju javljaju mogu da budu, pa je zato bolje izbegavati bliske kontakte sa ljudima, naročito ako postoje komplikacije koje mogu da inficiraju druge.

Lečenje neutropenije

Lečenje neutropenije zavisi od oblika, težine i uzroka. Osobe koje imaju infekciju dobiće antibiotike, a za druge komplikacije se prepisuju drugi lekovi.

Pacijenti koji imaju neutropeniju usled hemoterapije, dobiće sagramostim. Ovaj lek stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca. Neutropenija prouzrokovana pesticidima se lakše leči – pacijent se uklanja iz takvog okruženja.

Neutropenija koju je prouzrokovao nedostatak hranljivih materija, leči se suplementima vitamina B kompleksa, folne kiseline i drugih vitamina. Pacijenti će dobiti savet da jedu više lisnatog povrća i drugih namirnica sa visokim sadržajem folata (B9) i vitamina B kompleksa.

U druge oblike lečenja spadaju: uklanjanje slezine (kod pacijenata sa Feltijevim sindromom – trijas oboljenja: reumatoidni artritis, splenomegalija, granulocitopenija), kreme i masti za ogrebotine i rane, laksativi kod konstipacije, suplementi za stimulaciju rasta kolonije granulocita, terapija kortikosteroidima, transplantacija matičnih ćelija, antitimocit globulin i brojni drugi načini.

Alternativno lečenje

Akupunktura se smatra korisnom kod žena sa neutropenijom, posebno onih koje su je dobile zbog hemoterapije u toku lečenja karcinoma jajnika.

Trenutno naučnici tragaju za drugim alternativnim metodama lečenja. Medikamenti, poput pegilovanog interferona, ribavarina, stimulatora rasta kolonije granulocita, ertitropoietina ili kombinacije svih njih, mogu da pomognu kod prevencije anemije i neutropenije kod pacijenta koji su na terapiji zbog hepatitisa C.

Oporavak od neutropenije

Neutropenija je izlečiva, međutim, sve zavisi od težine oboljenja. U normalnim okolnostima, verovatnoća za nastanak ozbiljnih komplikacija je oko 21%. Oporavak je mnogo brži kada se bolest dijagnostikuje i leči u ranom stadijumu. Pacijenti oboleli od karcinoma i kod kojih je neutropenija posledica različitih terapija koje uništavaju bela krvna zrnca, imaju stopu smrtnosti od 4 – 30%.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply