Neven biljka za kožu

Jednostavna i lepa, ova biljčica se rado i mnogo koristi u kozmetičkim preparatima jer obezbeđuje optimalno zdravlje kože.

Neven potiče iz Sredozemlja, ali je rasprostranjen po čitavom svetu. Njegovo ime na latinskom, “calen-dula”, znači mali kalendar ili mali sat. Naziv je povezan sa osobinom nevena da sklapa latice kada nema sunca, odnosno da ih otvara po sunčanom vremenu. Ako ujutro do sedam sati ne otvori cvetove, veruje se da će tog dana padati kiša. Upotrebljavaju se cvetovi ili samo latice, koje mogu biti sveže ili osušene. Cveta od juna do oktobra (u hladnijim predelima). Bere se po suvom i sunčanom vremenu da bi se što brže osušio na vazduhu i zadržao lepu žutu boju.
Biljka kože Od cvetova nevena ili od samih latica pravi se, za kožu vrlo lekovit lipidni macerat, dobro poznat od davnina u narodnoj medicini. Neven s pravom zovu “biljka kože”. Lipidni macerat sastoji se od aktivnih materija nevena rastvorenih u odabranoj masnoći. U narodnoj medicini vrlo često je, zbog lake dostupnosti, korišćena obična svinjska mast. U vremenima kada su svinje gajene za sopstvene potrebe i hranjene na prirodan, mogli bismo reći – ekološki način, upotreba svinjske masti mogla je da bude prihvatljiva. Ponekad je, umesto svinjske, korišćena mast od vepra, koja je važila za izuzetno lekovitu. Međutim, u današnje vreme, za preparate prirodne kozmetike bolje je koristiti lipidne macerate napravljene u nekom od hladno ceđenih nerafinisanih baznih ulja (maslinovom, bade-movom, makadamijinom, sun-cokretovom…). Lipidni macerat deluje antiseptički, protivupalno, antibakterijski i antifugalno. Zbog navedenih svojstava, koristi se kod opekotina, bradavica, osipa, raznih infekcija kože, urtikarija, za lečenje rana, posebno onih koje teško zarastaju, upalnih kožnih bolesti, uboda insekata. Upotrebljava se i kod hemoroida, ekcema, psorijaze i dekubitusa. Lipidni macerat nevena, zbog svojih zaceljujućih svojstava i obilja karotenoida, izuzetno je vredan sastojak prirodne kozmetike, a koža ga prosto obožava, jer ne samo da je leči, već je i vlazi, omekšava, daje joj tonus.

Napravite svoj macerat od nevena Macerat se pravi tako što se pregršt cvetova nevena natapa u hladno ceđenom, nerafinisanom, biljnom ulju, najčešće u maslinovom, suncokretovom ili bademovom. Teglu sa nevenom potopljenim u bazno ulje držimo tri nedelje na suncu ili na toplom mestu. Zatim procedimo kroz tanku gazu u čiste, sterilizovane bočice, najbolje tamne boje, i čuvamo na hladnom i mračnom mestu od 6 do 12 meseci, što zavisi i od baznog ulja u kome smo macerirali neven. Preparate od nevena za zdravlje i negu kože bolje je praviti sa baznim uljima nego sa mastima, što je običaj koji se do danas zadržao u narodnoj medicini. Bazna ulja za negu lica preporučljiva su iz više razloga. Kao prvo, hladno ceđena nerafinisana bazna ulja su izvor izuzetno kvalitetnih sastojaka za kožu lica, vitamina i nezasićenih masnih kiselina. Ova kombinacija obezbeđuje maksimalan efekat ne samo nege, već i zdravlja kože.

Ako tome dodamo sposobnost ovih nerafinisanih i hladno ceđenih baznih ulja da regulišu vlažnost kože, obezbedili smo važne komponente za zdravlje, negu i lepotu. Macerat nevena sadrži obilje karotenoida, bogatog vitaminom A i betakarotenom. Betakaroten, koji organizam pre-“tvara u vitamin A, vrlo je bitan za sintezu i obnavljanje kolagena, epitelizaciju i poboljšanje stanja tkiva. Kombinacijom baznih ulja i macerata biljaka visokog kvaliteta, uz dodatak eteričnih ulja,koži je zagarantovana ne samo optimalna nega, već i optimalno zdravlje.

Melem od nevena Melem se pravi od macerata nevena uz dodatak hladno ceđenog baznog ulja po izboru. Koncentracija macerata u ovom preparatu je do 50%, tj. veća od uobičajenih 25%, budući da je melem pre svega preparat koji leči i smiruje kožu. Zbog toga ćemo za kožu koja je problematična koristiti melem, a ako želimo samo da negujemo zdravu kožu, napravićemo kremu u koju ćemo dodati 10 do 25% macerata, zbog njegovih već pomenutih svojstva omekšavanja, vlaženja i tonifikovanja kože. Melem od nevena sa eteričnim uljem lavande leci rane koje teško zarastaju, neguje ispucam kožu, osipe i ekceme, vlazi i tonifikuje.

UZETI:

– 30 ml macerata nevena – u hladno ceđenom bademovom ulju
– 30 ml ulja slatkog badema
– 6 g žutog pčelinjeg voska
– 10 kapi eteričnog ulja lavande
– 5 kapi palmarose
– 3 kapi grejpfruta
Postupak izrade melema: U vatrostalnu posudu sipajte macerat nevena i odabrano bazno ulje. Dodajte žuti pčelinji vosak i zagrevajte dok vosak ne počne da se topi. Uz stalno mešanje staklenim vatrostalnim štapićem, rastopite vosak do kraja. Skonite s vatre, kratko ohladite neprestano mešajući i postepeno dodajte eterična ulja – kap po kap. Sipajte u pripremljene sterilne ili apsolutno čiste posudice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga stavite u frižider i čuvajte dva do tri meseca. U ovaj melem se ne dodaje nikakav konzervans, pa je rok trajanja ograničen. Često se u kreme i meleme dodaje ulje pšeničnih klica, koje ima svojstvo prirodnog konzervansa zbog obilja E vitamina, poznatog kao snažan antioksidans. Kao što smo već naglasili, melem je pre svega namenjen lečenju kože, pa ako imate neku povredu, oštećenje ili pak grubu kožu, delovaće vrlo efikasno.

Loading...
loading...