Neven kao melem čaj i dodatak jelima

Neven (Calendula officinalis) je česta biljka u vrtovima, baštama i parkovima. Svoje žarko-svetleće cvetove, po lepom vremenu, od ranih jutarnjih, pa do večernjih časova, okreće prema suncu. Zbog ove osobine neven se nekada smatrao pretkazateljem kiše.

Od najranijih dana ljudske civilizacije neven se upotrebljava kao lekovita, ukrasna, kozmetička i kulinarska biljka.
Masovnija upotreba nevena vezana je za 19 vek, zahvaljujući sličnosti njegovih cvetova sa cvetovima arnike i njegovom blagodetnom delovanju na kožu. Neven je veoma sličan arnici, ali je po lekovitosti vredniji. Arnika se upotrebljava samo pod lekarskim nadzorom, dok se čaj od nevena može piti bez ikakvih posledica. Neven najbolje pomaže kod zarazne žutice, pročišćavajući krv. Takođe, podstiče cirkulaciju i ubrzava zarastanje rana.

U narodnoj medicini neven se koristi odavno, kako cvetovi, tako i stabljike i listovi. Danas se najčešće koriste cvetovi u terapiji čira na želucu, amenoreje, hemoroida, proširenih vena i upalnih procesa na koži.
Lekovita sirovina ili droga je osušena cvast nevena (calendulae flos) sakupljena u vreme cvetanja. Cvasti nevena su bogate aktivnim materijama tipa saponozida, flavonoidnih heterozida, triterpenskih i steroidnih alkohola, karotenoida, etarskog ulja (0,02%), sluzi i šećera. Terapeutsko dejstvo primene cvasti nevena zasnovano je i kombinovanom dek nju ovih sastojaka.

Droga se koristi u obliku čaja, različitih ekstrakata i fito preparata, koji se koriste za ispiranje usta i gornjih disajnih puteva i primenjuje se i kod oštećene sluznice organa digestivnog trakta. Zatim, u obliku masti i krema povoljno deluje na rane koje teško zarastaju. Ekstrakt nevena pokazuje izvesnu citostatičku i antitumorsku aktivnost, što donekle opravdava upotrebu ove droge i za te namene. Ekstrakti cvasti se koriste i u kozmetičkim preparatima. Deluju hidratirajuće i blago antiseptično. Uljani ekstrakti dodaju se dezodoransima.

Neven je jednogodišnja, ređe dvogodišnja zeljasta biljka. Korenov sistem je razvijen, vretenast i prodire duboko u zemljište. Stabljike su rebraste, duge do 50 cm,uspravne, ređe polegle, sočne, slabo do jako dlakave. Listovi su naizmenično rasporedjeni, duguljasti, svetlozeleni, maljavi, blago nazubljeni ili celog oboda. Donji listovi su krupniji, na lisnim drškama, a gornji su sedeći. Svaka stabljika na vrhu oblikuje terminalnu glavičastu cvast prečnika 5-10 cm. U sredini cvasti su cevasti plodni cvetovi, a uz rub u 2-3 reda raspoređeni su jezičasti, neplodni žuti do narandžasti cvetovi.

Loading...

Cvetovi se otvaraju od početka proleća do kasne jeseni, a u toplijim krajevima i tokom čitave godine. Plod je braon boje, po površini bodljikav, dug 0,5-2 cm. Masa od 1000 semenki je 5-10 grama.
Seme nevena zadržava klijavost 5-6 godina, a posejano niče za 4-5 dana. Biljka raste veoma brzo, pa se već 50 dana nakon nicanja pojavljuju prvi cvetovi. Neven voli toplu klimu, nije osetljiv na sušu. Pri visokim temperaturama u julu naglo procveta i daje seme, ali sa prvom kišom se obnavlja. Redovnom berbom biljke se podmlađuju i duže cvetaju.

Danas se u proizvodnji nevena velika pažnja poklanja selekciji, da bi se dobila vrsta sa što većim brojem jezičastih cvetova, tvz. latica. Od poljskih, samoniklih formi, uzgojeni su mnogi kultivari: „Geisha Girl”- visine oko 60 cm, crvenkasto naran-džasrih cvetova nalik hrizantemama, „Nova” i „Lemon Queen” žutih cvetova, niska i zbijena, „Fiesta Gitana” – visine 30 cm i žute boje, „Orange King” narandžastih i „Gelbe Riesen” žutih cvetova, dugih stabljika prikladnih za rezanje.

Neven se bere kada obodni cvetovi nisu opušteni, odnosno dok se cvetne glavice još nisu potpuno rascvetale.
Cvasti treba brati po jakom suncu, jer tada sadrže najviše lekovitih materija.
Cvetanje počinje u junu, a berba početkom jula. Obavlja se ručno, sukcesivno, najbolje dva puta nedeljno. Cvetovi se beru zajedno sa čašičnim listićima, a krunični listići se naknadno iščupaju. Nakon branja cvasti se suše brzo, da ne dođe do promene boje i to manje količine u tankom sloju na promajnom, zasenjenom mestu, a veće količine u sušarama na 35-40°C. Osušena droga je veoma higroskopna, brzo upija vlagu pa posle sušenja treba je odmah upakovati u višeslojne natron-vreće. U prošeku dobija se 800-1500 kg/ha suvih cvasti i 400-500 kg latica ili suvih kruničnih listića po hektaru.
Sa razvojem organske poljoprivre raste upotreba nevena kao značajne biljne vrste.

Melem od nevena
Šaku svežih nevenovih cvetova sitno iseckati. Rastopiti 250 g maslaca od kikirikija u vodi na laganoj vatri i dodati neven. Zatim, zagrejati oko pola sata na laganoj vatri, procediti kroz čistu gazu i uliti u tamnu posudu. Rane koje teško zarastaju, ispucale i grube ruke, nekoliko puta dnevno namazati ovom mašću.

Čaj od nevena
Gram suvih cvetova nevena se prelije sa 150 ml ključale vode. Ostavi se 10-ak minuta da odstoji, zatim se procedi. Pije se pre jela 2-3 šolje dnevno. Hladan čaj je koristan lek za oči kod konjunktivitisa.

Neven dodatak jelima
Neven u salatama nije samo dekor, već i jestiv sastojak. Dodaje se jelima sa pirinčem, varivima, ribljim čorbama, salamama, paštetama, jogurtu i drugim jelima.

loading...
Loading...