Neven za rane i osipe

Neven(Calendula officinalis – Compositae)

Neven raste na livadama okolini naselja, ali se i gaji baštama. Reč je o jednogodišnjoj zeljastoj biljci, razgranate, uspravne, 30-50 cm visoke i dlak ve stabljike. Listovi su duguljasti, naizmenično postavljeni na stabljici i sitno nazubljeni. Na vrhu stabljike je tamnožuti ili narandžasti pojedinačni cvet karakterističnog mirisa. Neven ima opor ukus i lepljiv je. Sadrži kalcijum, sumpor, gorke supstance, jabučnu i salicilnu kiselinu eterično ulje, smolu, sluz, šećer, belančevine, enzime, saponin i so.

Cveta od juna do oktobra, a bere se leti, kad je u punom cvetu. Upotrebljava se cvet, a rede vrhovi biljke
sa cvetovima. Cvetovi moraju brzo da se suše na promaji da bi se sačuvala prirodna boja.
Koristi se kao blag antibiotik, vraća snagu rekonvalescentima, u slučaju zatvora, otečene slezine, regulisanja i bolne mestruacije, malokrvnosti…

UPOTREBA

ORALNO KORIŠĆENJE

Bolno mokrenje

Skuvajte 10 g Ušća i cveta u 2 dl vina i 1 dl vode, pijte vruće svaki dan po 1 kašiku.

Čisti organizam

Poparite 5 g lišća sa 2 dl vrele vode, dodajte kašiku meda i pijte 1 šoljicu dnevno, gutljaj po gudjaj.

Reguliše menstruaciju

Loading...

3 kašike mešavine od po 25 g nevena, rusomače (Capsella bursa pastoris), ljutog lisca (Polvgonum hvdropiper) i kamilice (Flores chamomillae) poparite sa Vi 1 vrele vode, poklopite i posle 2 sata procedite. Pije se 2-3 dana pre mestruacije 3 puta dnevno po 1 šoljica pre jela.

SPOLJAŠNJE KORIŠĆENJE

Za rane i osipe

Poparite 80 g Ušća i cveta nevena litrom vrele vode, pa ispirajte rane, opekotine, čireve i osipe, ili svaka 2 sata menjajte obloge.

Protiv psorijaze

– 25 g cveta nevena i istucanih pupoljaka oraha (Juglans regia), kruške (Pirus communis) i topole (Populus nigra) stavite u staklenu flašu, dopunite sa 1 litar ulja, omotajte u krpu, stavite u lonac sa vodom i kuvajte 6 sati. Dok je toplo procedite i čuvajte na hladnom mestu. Mazite svako veče delove koje je zahvatila bolest.

Nevenova mast

Pomešajte šoljicu sveže iscedenog soka lišća i cveta nevena, šoljicu ne soljene svinjske masti i 1/2 šoljice voska, zagrejte na tihoj vatri dok se dobro ne izmeša i koristite u slučaju otečenih žlezda i čireva koji teško zarašćuju. Knajp preporučuje da se, dok traje terapija, uporedo pije po šoljica čaja od usta i cveta.

Loading...
loading...