ulje od nevena kao lek

Cvet nevena se godinama koristi kao biljni lek za mnoge bolesti, zbog čega se i ekstraktuje nevenovo ulje. Sastojci iz ove biljke se koriste i za bojenje, kao i za dodavanje ukusa prilikom kuvanja.

U ovom tekstu, skoncentrisaćemo se samo na lekovita svojstva nevenovog ulja, od lečenja akni kad se primenjuje za lice do infekcija i spazma mišića.Nevenovo ulje za lice imalo je veoma značajnu ulogu u starom Egiptu, jer se verovalo da podmlađuje kožu i telo.

Pročitaćete i uputstvo i recept za pravljenje nevenovog ulja kod kuće, tako da što pre možete da ga koristite.

Neven o kom je ovde reč nije ista biljka kao ona koju možete videti u baštama, koja potiče iz porodice Tagetes. Nevenovo ulje koje se koristi u zdravstvene svrhe dobija se od cveta iz porodice Calendula. Poreklom je sa Mediterana, iz zapadne Evrope i južno-zapadnih delova Azije. „Calendula“ na latinskom calendae znači „mali kalendar“ jer cveta svakog prvog u mesecu.Nevenovo ulje lekovitost duguje velikom sadržaju flavonoida koji imaju protivupalna svojstva koja uništavaju bakterije, gljivice i viruse.

Lepljivo ulje nevena izvlači se iz njegovih vrhova i ima drvenast, za neke neprijatan miris.

Upotreba nevenovog ulja

Korišćenje nevenovog ulja se može podeliti na tri klase:

  1. Srce i generalno zdravlje: neven se u narodoj medicini koristio kao lek protiv upale i spazma mišića, a osim toga, ulje nevena podstiče protok krvi tokom menstruacije, indukuje znojenje, i tonira celo telo. Nevenovo ulje može biti posebno dobro za lice i negu kože. To se odnosi na akne, osip od pelena, rane poput čira na nozi, ekcema, dermatitisa izazvanog zračenjem i varikoznih vena.
  2. U kuhinji: ulje dobijeno iz latica nevena se koristi kao začin i prirodna boja za puter, sir i jela poput supe i salate.
  3. Praktična upotreba: nevenova jarka, žuto-narandžasta boja se koristi za farbanje tkanine, a aroma se dodaje u potpuri.

nevenovo ulje recept

Lekovita svojstva nevenovog ulja

Za šta je dobro ulje nevena ?

Pročitajte zašto koristiti nevenovo ulje kao lek i koja pozitivna svojstva ima na vaš organizam.Nevenovo ulje kao lek može da se koristi spolja na koži ili da se konzumira.

Nevenovo ulje za lice

Nevenovo ulje za lice koriste mnogi a da nisu ni svesni toga jer se nalazi u mnogim kremama za negu kože.Zato ovo prirodno ulje ima podjednako ili bolje dejstvo na lice od mnogih skupih krema. Nevenovo ulje za lice uspešno deluje protiv svih problema sa kožom podmlađuje je i eliminiše nepravilnosti uključujući i fleke.Ako koristite nevenovo ulje za lice imaćete glatku kožu koja je hidrirana i savršeno tonirana.Redovna upotreba deluje protiv starenja kože, smanjuje pojavu bora i smanjuje ožiljke.

Ulje nevena protiv akni

Nevenovo ulje za akne će vam sigurno pomoći, ono čisti masnu kožu koja je često uzrok za akne i podstiče cirkulaciju.

Antiupalna svojstva nevenovog ulja odlično deluju u borbi protiv akni. Na kliničkom istraživanju Univerziteta u Sao Paolu otkriveno je da jedinjenja koja se nalaze u nevenu, narcisin i rutin, mogu da obnove glutation, antioksidant koji sprečava upalnu reakciju i oštećenje kože izazvano ultraljubičastim zracima. Neven sadrži i druge stimulanse koji regenerišu ćelije, kao što su mangan, karoten i jod.

Za lečenje akni, preporučuje se nanošenje nevenovog ulja koje ubija Propionibacterium bakterije. Kada akne iskoče, nevenovo ulje se nanosi kako bi se sprečilo stvaranje stafilokoka i streptokoka. Ulje nevena ublažava iritaciju i smiruje kožu, i rešava se infekcije. Nevenovo ulje zadržava bakterije na jednom mestu i slabi ih, dok je naš imuni sistem taj koji ih se rešava.

Nevenovo ulje za kosu

Takođe možete koristiti nevenovo ulje za kosu.Kako na zdravlje kose često utiču problemi sa kožom glave gde se i nalaze folikuli vlasi jasno je da kad se uzmu u obzir sva njegova lekovita svojstva koliko nevenovo ulje za kosu može pomoći. Ako imate  perut ono je uz ricinusovo jedan od najboljih izbora.Takođe jača kosu i utiče na njen brži rast.

Kako se koristi nevenovo ulje za kosu ?

Nevenovo ulje za kosu se upotrebljava veoma jednostavno. Utrljajte ga u kožu glave i ostavite toko noći.Ako nemate mogućnosti za ovakav tretman držite ga najmanje 2 sata, pa operite kosu blagim šamponom.

Antiupalna svojstva

Pošto sadrži flavonoide i triterponoide, nevenovo ulje pomaže u lečenju upalnih stanja kože, kao što su ekcem, osip od pelena i hemoroidi. Koristi se i za lečenje čireva, infekcije uha i bola u grlu. Ulje od nevena smanjuje citokin i C-reaktivni protein, jer štiti ćelije od slobodnih radikala. Osim što smanjuje upalu, ublažava i bol koji često ide ruku pod ruku sa njom.Ulje od nevena za vene se takođe koristi jer ublažava bolove i smanjuje otoke koje se često javljaju kod osoba sa proširenim venama.

Opušta mišiće

Antispazmična svojstva ulja ciljaju napete mišiće i sprečavaju spazam i grčenje tako što pospešuju protok krvi. Uz pomoć antiupalnih svojstava nevenovog ulja, ovako se umanjuje oticanje. Ulje od nevena možete koristiti direktnim nanošenjem na kožu ili ga popiti kao čaj. Čaj od latica nevena se može piti u borbi protiv grčeva u stomaku izazvanih čirom i raznim crevnim bolestima.

Leči rane

Ulje nevena ima antiseptička svojstva koja zaceljuju otvorene rane tako što pospešuje cirkulaciju, podstiče proizvodnju kolagena i novih ćelija. U isto vreme, pomaže i kod otoka, crvenila kože, svraba, suvoće kože i iritacije. Zato se nevenovo ulje obično koristi nakon neke operacije. Takođe, koristi se i kao prevencija protiv bakterijskih infekcija koje se mogu javiti u ranama. Ukoliko npr. imate ubod insekta, opekotine od sunca, ili bradavice, ulje od nevena vam može pomoći. Samo, važno je znati da se nevenovo ulje ne koristi na dubokim ranama

Podstiče menstruaciju

Pošto je poznato da opušta mišiće i leči upalu, ulje nevena može biti od pomoći prilikom menstruacije. Ublažava bolne predmenstrualne grčeve tako što smanjuje broj mišićnih kontrakcija, a pomaže i kod obilnih ciklusa. Ukoliko patite od neredovnih menstruacija, čaj od nevena će podstaći protok krvi. Žene u menopauzi mogu da piju čaj od nevena kako bi ublažile napade valunga.

Antimikrološka i antivirusna svojstva

Ulje nevena sadrži antimikrobna i antivirusna svojstva koja uništavaju gljivice koje utiču na razmnožavanje kandide, kao i bakterije otporne na antibiotike, i druge patogene. Ovi rezultati su najbolji kada se nevenovo ulje koristi u kombinaciji sa suncokretovim.

Poboljšava oralno zdravlje

Latice nevena se koriste za sprečavanje oralnih problema poput karijesa, naslaga i gingivitisa (upale desni). Ulje nevena se nalazi i u nekim pastama za zibe i tečnostima za ispiranje usta, jer pozitivno utiče na oralno zdravlje, utičući na štetne bakterije.

Nevenovo ulje koriste i oboleli od raka

Hemoterapija i zračenje izazivaju iritaciju koja se može ublažiti upotrebom nevenovog ulja. U ispitivanju objavljenom u časopisu „Klinička onkologija“ u kom su učestvovale pacijentkinje obolele od raka dojke, otkriveno je da nanošenje nevenovog ulja pomaže u prevenciji akutnog dermatitisa, izazvanog zračenjem.

Sredstvo za zaštitu od insekata

Ako se sećate, pomenuto je da ulje od nevena ima neprijatnu, drvenastu aromu. Ovaj miris, u kombinaciji sa antioksidantima deluje u borbi protiv štetočina poput komaraca i drugih insekata. Koju god vrstu nevena da posadite u vašoj bašti, zaštitićete je od napada insekata, uključujući i od crva koji napadaju useve.

Nevenovo ulje za sunčanje

Nevenovo ulje za sunčanje nije baš najbolji izbor jer ne štiti kožu od UV zračenja.Ako ste izgoreli od sunca ono će vam pomoći jer podstiče regeneraciju kože ali za sunčanje ga nemojte koristiti.

Nevenovo ulje recept

Kako da sami napravite nevenovo ulje

Kako biste izbegli hemikalije koje se obično nalaze u kupovnim uljima, napravite sami ulje od nevena. Iako ne možete napraviti čisto ulje u kućnim uslovima, cvet nevena možete iskoristiti za dobijanje moćnog esencijalnog ulja nevena. Ovaj recept dovoljan je za višemesečnu količinu nevenovog ulja.

Recept za nevenovo ulje

Sastojci:

  • 220g sušenog cveta nevena
  • 470ml organskog ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 staklena tegla

Možete da koristite i polovinu i četvrtinu ovih sastojaka za manje količine.

Uputstvo:

Stavite osušene cvetove u teglu i sipajte tek toliko ulja da pokrije cveće. Protresite teglu da sjedinite ulje i cvetove. Ostavite da odstoji sat vremena. Dodajte još ulja, tako da ostane samo prst “praznog prostora” do vrha tegle. Promešajte i zavrnite poklopac, pa čuvajte teglu na prozoru, na direktnoj sunčevoj svetlosti.

U toku sledećih 3-6 nedelja, svakog dana dobro promešajte teglu. Kada ulje poprimi žutu boju i dobije orašastu aromu, procedite cveće i sipajte ulje u manje posude. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Videli ste da nije teško napraviti nevenovo ulje za koje ste sigurni da znate sadržaj.Napravite svoje ulje od nevena uz pomoć recepta koji smo ovde podelili i izborite se sa ekcemima, osipima i raznim infekcijama. Ulje nevena koje se koristi za lečenje mišićnog spazma, koristi se i kao prevencija akutnog dermatitisa izazvanih zračenjem.

Uprkos tradicionalnoj upotrebi nevenovog ulja za lečenje poremećaja na koži, stručnjaci kažu da nema dovoljno podataka koji bi podržali ove tvrdnje. No, u narodu se neven preporučuje za lečenje rana, osipa od pelena, analnih fisura, ušnih infekcija, čira na nozi, spazma mišića, vaginalne atrofije, povišene temperature, hemoroida, varikoznih vena, upale kože izazvane zračenjem, kod krvarenja iz nosa i menstruacije.Nevenovo ulje se, osim za lečenje, koristi i za kuvanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply