Mnogo je zabluda vezano za upotrebu čajeva kod beba, posebno kad imaju grčeve, ili infekcije mokraćnih puteva, a ipak su čajevi najvažnija i prva pomoć kod poremećaja sna, otežanog varenja i zatvora, u prevenciji alergija, za jačanje imuniteta, kod nekih bolesti kože i sluzokože, kao i posle lekova…

Pravilo da su čajevi najdelotvorniji lekovi za bebe i decu potvrđeno je vekovnim iskustvom mnogih naroda, međutim, i ono ima izuzetke! Pre nego što bebi ili detetu ponudite topao čaj morate da znate koji je pravi i da imate na umu da terapija čajevima zahteva upornost i strpljenje.Čajevi ne deluju brzo kao lekovi i smatraju se samo dopunom osnovnoj terapiji u dogovoru sa pedijatrom i stručnim fitoterapeutom.

Jedno od izuzetno važnih pitanja je i gde bi trebalo da se kupuju čajevi za bebe i decu?

Uz svaki čaj za bebe je obavezna deklaracija na kojoj je sastav čaja, vreme berbe, rok trajanja i uputstvo za upotrebu u okviru kojeg mora da se naglasi da li može da se daje deci.A sastavni deo deklaracije je i potvrda da je čaj pregledan u nadležnim stručnim ustanovama.

Čajevi su se pokazali kao izuzetno delotvorni kod ublažavanja simptoma blažih poremećaja sna, otežanog varenja i zatvora, a preporučuju se i u terapiji hroničnih bolesti kao što su upale creva, u prevenciji alergija, za jačanje imuniteta, kod nekih bolesti kože i sluzokože, kao i posle upotrebe lekova.

Brojne zablude vezane su za korišćenje, čajeva. Posebno u slučaju da bebe imaju grčeve u želucu, jer su se nagutale vazduha! Čak i ako beba ima izuzetno jake grčeve, što se prepoznaje po njihovom neprekidnom plaču dužem od 3 sata, nemojte odmah da joj dajete čaj nego se konsultujte sa lekarom koji će da koriguje tehniku hranjenja.
Majka ne bi trebalo da prilazi bebi, već da bebu prinosi sebi! Preporučuje se da je postavi tako da pupak bebe bude okrenut ka njenom i da beba ustima obuhvati što veći deo areole (smeđi deo oko bradavice). Na taj način neće da cokće, odnosno da guta vazduh, i ne bi trebalo da dobije grčeve. Podoj bi trebalo da traje oko 15 minuta. To vreme je dovoljno da beba uzme takozvano prednje mleko (bogato šećerom) i zadnje ( bogato mastima). Od dužeg podoja beba nema koristi.

Kad beba ima grčeve u stomaku pogrešno je da joj date “planteks”, ili neku drugu čajnu mešavinu (odomaćeni “senjački” čaj od nekoliko cvetova kamilice i nekoliko zrna kima). Samo ćete bebi da napunite želudac (u kojem nema hranljivih materija), što će da je učini dodatno nervoznom.

ZABLUDE
Čajevi koji se reklamiraju kao lek za celijakiju, bolesti creva kada deca ne podnose belančevinu žitarica /gluten/ nisu adekvatna terapija, jer ne postoje biljni napici koji mogu da zamene celijačnu dijetu.Isto važi i za čajeve koji se preporučuju za lečenje infekcija mokraćnih puteva, pa uvin čaj ne bi trebalo da se koristi u lečenju dece!

Čaj protiv proliva kod dece
Kad dete dobije proliv preporučuje se minimalno zaslađen čaj od šipka (1 kašičica prokuvanog šećera za 1 dl čaja).
Za iste svrhe i na isti način može da se skuva čaj od lista dunje, kao i svetao (manje koncentrovan) indijski čaj.

Čaj za jačanje imuniteta
Da bi se deci ojačao imunitet preporučuje se mešavina čaja od koprive i šipka zaslađenog sa malo meda (kopriva, zbog bogastva gvožđa, a šipak, jer obiluje vitaminom C).

Deci u predškolskom uzrastu se preporučuju nezasladjeni, ili sa malo meda rtaniski čaj, kao i biljni napici od:
plodova divljeg i gajenog voća (divlja jabuka, borovnica, ribizla, malina, kupina, šumska jagoda, dunja)
cveta hibiskusa
cvasti kamilice
lista nane
lista matičnjaka
začinskih biljaka (plod kima, anisa, morača…)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply