Testovi detekcije nitrita i prisustva leukocitnih esteraza postali su sastavni deo analiza urina. Najveći broj nepoželjnih bakterija koje se mogu javiti u urinu imaju sposobnost stvaranja nitrata u istom. Bakterijskom redukcijom mokraćnih nitrata nastaju nitriti. Kod zdravih ljudi rezultati testa urina na prisustvo nitrita i leukocitnih esteraza su negativni.

Negativan rezultat testiranja nitrita ne znači nužno da u urinu nema štetnih bakterija, pogotovo ako su uočeni određeni klinički simptomi prisustva istih, jer bi trebalo imati na umu da neke bakterije ne produkuju nitrite.

Najidealnije je obavljati analize urinokulture u ranim jutarnjim časovima; mokraća inkubirana najmanje četiri sata pruža mogućnost za određivanje najtačnijih i najoptimalnijih analiza parametara. Metoda uzimanja čistog uzorka srednjeg mlaza urina bitna je zbog sprečavanja moguće bakterijske kontaminacije.

Prisustvo leukocita u urinu ukazuje na prisustvo infekcije urinarnog trakta. Test leukocitnih esteraza (LE) ima ulogu u detektovanju enzima esteraze koji se oslobađa iz belih krvnih zrnaca. Pozitivni rezultati testa leukocitnih esteraza od kliničkog su značaja za utvrđivanje dijagnoze. Test leukocitnih esteraza obavlja se i prilikom ispitivanja prisustva bolesti gonoreje i infekcija amnionske tečnosti Kombinacija testova na prisustvo nitrita i leukocitnih esteraza predstavlja odlično sredstvo za prognoziranje potencijalne pojave urinarne infekcije. Pozitivni rezultati testiranja nitrata i leukocitnih esteraza ukazuju na prisustvo patogenih bakterija u mokraći.

Pomenuti testovi predstavljaju indirektan način uočavanja bakterija u uzorkovanom urinu. Ozbiljne urinarne infekcije mogu biti prisutne kod pacijenata i bez tipičnih pratećih simptoma. Nedetektovane i neblagovremeno tretirane bakterije mogu izazvati teška bubrežna oboljenja.

Obavljanje testiranja na prisustvo nitrita i leukocitnih esteraza često se preporučuje pacijentima koji imaju povišenu sklonost ka urinarnim infekcijama, poput trudnica, devojčica školske dobi, starijim licima, kao i osobama koje su prethodno bolovale od infekcija urinarnog trakta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply