Po stanju noktiju može se saznati mnogo toga o zdravlju. Kako vas bolest ne bi iznenadila, preporučljivo je da stalno pratite šta se dešava u vašem organizmu. Ponekad je dovoljno samo da pogledate svoje ruke. Zdravi nokti su mat roze boje, s belom lunulom (lukom) u obliku polumeseca. Ukoliko je luk počeo da se povećava, to je zabrinjavajući znak, ali ako se on smanjio ili sasvim nestao, to je povod za još veću brigu.

Palac – prema kanonima istočne medicine, ovaj prst “ogledalo” je pluća, bronhija i glave. Ukoliko je luk na tom prstu postao manji, ne može da škodi ako uradite fluorografiju (rendgensko snimanje pluća).

Kažiprst – smatra se projekcijom debelog creva, jetre i pankreasa. Ako je luk na tom prstu jedva primetan, ne budite lenji, već napravite ultrazvuk organa trbušne duplje. Međutim, ista slika je i pri upalnim oboljenjima očiju, nosa, grkljana, a takođe i u slučaju ženskih bolesti.

kako ubrzati rast noktiju

Srednji prst – odgovara za krvni i vaskularni sistem. Nestanak luka na tom mestu može da ukaže na probleme sa krvnim sudovima i venama.

Domali prst – upravlja endokrinim i limfnim sistemom. Ukoliko je na njegovom noktu nestao luk, znači da verovatno postoje problemi s metabolizmom, moguć je poremećaj štitne žlezde. Savet je da se za svaki slučaj konsultujete s endokrinologom.

Mali prst – kontroliše rad tankog creva i srca. Ako je umesto polumeseca na noktu ostala samo tanka traka ili je uopšte nema, ne odlažite posetu gastroenterologu.

Defektologija noktiju

Bele mrlje – znak nedostatka kalcijuma ili cinka u organizmu.

Duge uzdužne linije – loša apsorpcija hrane.

Poprečne brazde – posledica loše ishrane ili zanemarenih bolesti.

Izgriženi krajevi noktiju – gastritis, neuroza, seksualna disfunkcija kod žena.

Modrost – signal za lošu cirkulaciju, srčane mane, probleme sa plućima.

Bledilo – znak malokrvnosti (anemije), poremećaja kardiovaskularnog sistema ili ozbiljnog gubitka krvi. Ali ako je taj znak postojao oduvek, onda su najverovatnije krvni sudovi smešteni duboko.

Crvenilo – manjak crvenih krvnih zrnaca.

Žutilo – jetra ne funkcioniše dobro, žutica.

Zakrivljeni i savijeni nokti koji podsećaju na satno staklo – u slučaju nedostatka kiseonika u organizmu, što se dešava usled teških bolesti srca i pluća. Pregled i lečenje su obavezni.

Porozni nokti u plitkoj rupici -patologija slezine.

Grickanje noktiju je psihološki problem

Deca često grickaju nokte, međutim, sve više odraslih osoba različitog uzrasta ima ozbiljan problem s tim. Psiholozi i neurolozi identifikovali su ovu naviku kao nervozu. Ljudi grickaju nokte i kidaju zanoktice kada su nervozni, kada očekuju nešto i kada su pod pritiskom. Čovek pokušava da zameni unutrašnji napon i neizvesnost nekom malom akcijom kako bi skrenuo pažnju s pravog problema, na grize nokte. Dakle, rastrojen čovek se ovim činom smiruje, potiskuje negativnu energiju, bori se protiv agresije i anksioznosti. Važno je znati zašto je grickanje noktiju štetno, na čak i opasno. Prvo, tokom godina grickanja nokat se potpuno i trajno deformiše. Žene danas lako mogu da se izbore s ružnim izgledom noktiju tako što će staviti veštačke, ali za muškarce ne postoji tako lako rešenje. Drugi razlog su infekcije, odnosno razne bakterije koje se nalaze pod noktom, a koje se preko usta unose u organizam. Osoba može da se zarazi crvima i raznim crevnim infekcijama, a pored toga često se ošteti i koža.Formirana ranica idealna je za ulazak klica i neizbežno vodi do upalnog procesa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply