Nopal kaktus, član roda Opuntia, potiče iz Meksika. Ovaj kaktus ima brojne zdravstvene koristi, pomaže kod manjih rana i opekotina, pa sve do kontrolisanja nivoa šećera u krvi, sok rasteruje komarce, a kod nas se prodaje u vidu kapsula u apotekama.

Antiinflamatorna i antioksidativna aktivnost
Listovi i plod nopal kaktusa sadrže osam flavonoida koji deluju antioksidativno. Takođe, bogati su vitaminom C. Dodavanjem listova i plodova kaktusa u ishranu, možete povećati unos antioksidanata u organizam pokazalo je istraživanje objavljeno 2006. u Časopisu za farmaciju i farmakologiju. Visoke koncentracije bioflavonoida kvercetina u nopal kaktusu doprinose njegovoj antioksidativnoj aktivnosti. A istraživanje objavljeno 2007. godine u časopisu Arhive farmaceutskih istraživanja identifikovalo je dva nova sastojka u nopalu koja imaju jaku antiinflamatornu (antiupalnu) aktivnost.

nopal kaktus

Prevencija kancera
Listovi nopal kaktusa bi mogli da deluju antikancerogeno, zaključak je laboratorijskog istraživanja objavljenog u časopisu Hrana i funkcija iz 2013. godine. Antioksidanti i druge aktivne komponente koje sadrži nopal kaktus dovode do rane smrti kancerogenih ćelija u slučajevima raka dojke i debelog creva (izraženiji efekti su detektovani kod ove druge vrste kancera). Antiupalna aktivnost nopala bi mogla preventivno da deluje na oštećenje ćelija i na taj način doprinese antikancerogenom efektu ove biljke. Istraživanje rađeno na životinjama, a objavljeno 2012. u Azijsko-pacifičkom časopisu za prevenciju kancera, otkrilo je da nopal sprečava rak kože, povećavanjem antioksidativne aktivnosti i smanjivanjem oksidacije masti, oštećenja koje je uzrokovano akumuliranjem toksina i otpadnih materija.

Kontrola šećera u krvi
U meksičkoj narodnoj medicini nopal kaktus se koristi u lečenju dijabetesa tip 2. Meksički istraživači su zabeležili veliki pad nivoa šećera u krvi kod osoba sa insulin nezavisnim dijabetesom, nakon konzumiranja kuvanih listova nopala. Istraživanje objavljeno još 1995. godine u Časopisu za etnofarmakologiju otkrilo je da ekstrakt nopala dovodi do značajnog smanjenja nivoa šećera u krvi (i do 18%). Dodavanje nopala u ishranu bogatu ugljenim hidratima, kod pacijenata obolelih od dijabetesa tip 2, dovodi do smanjenja koncentracije šećera u krvi nakon jela.
Listovi nopal kaktusa, u kombinaciji sa redovnim vežbanjem, poboljšavaju osetljivost na insulin, pokazalo je istraživanje na životinjama objavljeno u martu 2013. godine u Međunarodnom časopisu za molekularnu nauku. A istraživanje, takođe rađeno na životinjama, objavljeno u januaru 2011. godine u Časopisu za etnofarmakologiju, pokazalo je da nopal može da snizi nivo šećera u krvi sprečavanjem jetre da izluči glukozu u krv. Ekstrakt ovog kaktusa je efikasan u snižavanju šećera kada se konzumira pre jela.

Holesterol
U istraživanju, rađenom u Kaliforniji, koje je vodila dr Marija L. Fernandez, a koje je objavljeno u Časopisu za ishranu, otkriveno je da pektin iz nopal kaktusa snižava LDL holesterol i do 28%. Meksički istraživači su otkrili da životinje koje jedu sirovi nopal nisu pregojene i imaju za 34% niži LDL, loši holesterol. Konzumiranje 250 mg nopal kaktusa snižava ukupan i loš, LDL, holesterol, a ne utiče na HDL, dobar holesterol i trigliceride, pokazalo je jedno nedavno istraživanje.

Čir na želucu
Na Siciliji se, tradicionalno, nopal kaktus koristi u lečenju čira na želucu. Italijanski naučnici su, u istraživanju na životinjama, otkrili da nopal kaktus deluje preventivno protiv stvaranja čira na želucu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply