Naučnici kažu da nordijska dijeta može da vam unapredi zdravlje! Dokazano je da ljudi sa severa nemaju problem sa pritiskom i srcem.

Tradicionalna skandinavska kuhinja lako može postati vaša nova dijeta! Evo nekih ideja kako da jedete kao Viking kod kuće.

Osim toga ova dijeta pomaže i da regulišete kilažu.

1) HARINGA

Skandinavci su ludi za haringom. Ona je dobar izvor vitamina D, još od šesnaestog veka. Jedu je hladnu, dimljenu, prženu…

2) SLATKO I KISELO

Vikinzi su u svoja slana i kisela jela dodavali voće da bi začinili svoj sofisticiran ukus. Odlična kombinacija koja već u ustima razgrađuje masnoće i ubrzava varenje.

3) MESO

Tradicionalna skandinavska dijeta sadrži mnogo proteina iz mesa. Ipak uz meso se služi i korenasto povrće koje je bogato vlaknima i olakšava varenje.

4) PRŽENO JAJE

Prženo jaje je, naravno, deo dijete vikinga. Oni su se zaslađivali prženim jajima između serija napada i pljačkanja. Jaja su veoma korisna namirnica za žene. Ublažavaju PMS, a i štite od raka dojke.

5) OTVORENI SENDVIČ

Svoj sendvič ne morate preklopiti još jednim parčetom hleba. Parče tamnog hleba namažite slojem paštete od tune , stavite krišku govedine i ukrasite nekim zelenišom. Može i sir i bobičasto voće, koje je na severu glavni „začin“.

(Žena Blic)