dzezva-solja-caj

Ogrozd (Ribes uvacrispa) trnovita ribizla

LEKOVITI DEO BILJKE: Bere se list, koren i plod. List beremo u proleće i sušimo na toplom i promajnom mestu u hladu. Koren takode vadimo u proleće ili jesen, pa ga usitnjenog sušimo na toplom i promajnom mestu. Plod koristimo za jelo, za pripremu soka itd.

LEKOVITOST: Koren ogrozda je staro narodno sredstvo za pojačavanje izlučivanja mokraće i koristi se kod svih vodenih bolesti. Listovi ogrozda se upotrebljavaju za lečenje peska u mokraćnoj bešici, koji uspešno odstranjuju, za lečenje rana na koži i kao čaj kod dizenterije. Sok je prirodno lekovito sredstvo koje možemo uzimati kod opšte slabosti, malaksalosti, skorbuta, infektivnih oboljenja, kao i kod reume i gihta. Plod osvežava i okrepljuje telo vitaminima i mineralima, gasi žeđ, dobar je katarik koji uspešno deluje kod katara želuca, creva i grozničavih stanja, dobar je laksativ koji reguliše pražnjenje creva i koristi se za detoksikaciju organizma.

UPOZORENJE: Korišćenje nezrelih plodova može dovesti do želudačnih tegoba.Ogrozd odstranjuje teške metale iz organizma, pogotovo iz mozga, podstiče rast kose i stvaranje zdrave kože.

Ogrozd čaj

Čaj od ogrozda: 1 kašika usitnjenih listova ili korena ogrozda prelije se sa 2 dl vruće vode, poklopi da odstoji 15 minuta za listove, a pola sata za koren, i kasnije procedi. Pije se 2-3 šolje čaja na dan.

Bistri sok: 1 kg zrelih plodova ogrozda dobro se opere i zgnječi pomoću miksera i kroz sito ili lanenu krpu procedi sok. Dobijeni sok sipa se u tamnu flašu i zatvori. Ako želimo da nam sok traje duže, treba dodati 1-2 karanfilića i sok od 1 limuna. Po želji se može dodati med. Pije se 1-3 dl soka na dan.

Ogrozd za detoksikaciju i jačanje organizma
Uzeti 25 g lista kupine, 25 g lista jagode, 25 g lista ogrozda i 25 g lista maline. U 200 ml vode dodati kašiku ove mešavine i kuvati pet minuta. Skinuti s vatre, poklopiti i ostaviti da se malo prohladi. Još topao čaj procediti i grgljati nekoliko puta dnevno.

U KUHINJI:
Kao prirodna ukusna hrana, plod ogrozda se najviše koristi za pripremu kompota, marmelada, želea, preliva, raznih sokova itd.

OPIS BILJKE: Trajni grm i do 1,5 metara visine, sa okruglastim izrezanim listovima i trnovitim granama. Zutozeleni i malobrojni cvetovi stvaraju viseće grozdove. Plod je jajastog oblika, sočan, dlakav i zelen, amože biti i žute ili crvene boje. Ukus mu je slatkasto-kiseo.

RASPROSTRANJENOST. Ogrozd potiče sa Bliskog istoka, iz južne Evrope i Sredozemlja, gde se i danas sadi i raste samoniklo.

STANISTE I UZGOJ: Raste medju grmljem, u šikarama i svetlim šumama, po strmim sunčanim terenima. Često se gaji u baštama.

VREME CVETANJA: Od aprila do juna.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply