Ogrozd je bujni grm koji može biti divanukras vrta, ali ono zbog čega ga treba uzgajati jesu plodovi koji su izuzetno bogati antioksidansima. Ogrozd, biljka iz roda ribizli, dostiže visinu od oko dva metra i najčešće je spontanog, divljeg rasta, a u evropskim baštama počeo je da se uzgaja u 18. veku. Prija mu neutralno zemljište (ne podnosi kiselo), bogato organskim materijama i dovoljno vlažno. Ako želite da uzgajate ogrozd u svom vrtu, trebalo bi da pripremite tlo, i to tako što ćete ga obogatiti odstajalim stajnjakom ili đubrivom u granulama koje ima visok procenat kalijuma i fosfora.

Kada se bere

Ogrozd obično sazreva u septembru i taj proces traje oko tri nedelje. Ako ima dosta sunčanih i toplih dana, biljka će duže darivati plodove. Nakon što sazru, ukusne bobice dugo se zadržavaju na granama, pa se mogu brati malo pomalo, po potrebi.

ogrozd

Sadnja i nega

Prilikom presađivanja ogrozda vodite računa o tome da mu korenje ne bude suvo. Preporučljivo je da se veče pre toga potopi u kantu s vodom sobne temperature, u koju se sipa malo đubriva u prahu. Ovo će stimulisati biljku da se što brže oporavi. Rupa u koju se sadi ogrozd trebalo bi da ima prečnik oko 30 cm, isto toliku dubinu, a teren mora da bude rastresit, dobro dreniran i bogat organskim materijama. Držeći stablo na adekvatnoj visini, rupu napuniti zemljom, zatim je utabati kako bi se eliminisao preostali vazduh, a istovremeno pričvrstiti oslonac na koji će se ogrozd privezati. Potom ga treba dobro zaliti i prvih meseci zemlju redovno održavati vlažnom sve dok se biljka ne ukoreni. Važno je znati da ogrozd najbolje uspeva kada je izložen direktnom suncu.

Ogrozd sadrži izuzetno malo kalorija, pa je veoma pogodan za osobe koje boluju od dijabetesa ili žele da smanje telesnu težinu. Pritom je bogat gvožđem, kalijumom, a naročito vitaminom C. Poboljšava probavu jer ima blago laksativno dejstvo, dok njegov sok jača imunitet pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti, kao i onima koji pate od nervne iscrpljenosti i slabosti. Ovo sočno voće od davnina važi za odličan lek protiv reumatizma i gihta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply