[icegram campaigns=”14203″]

Oman (Inula helenium L.) je višegodišnja zeljasta biljka visine 60 do 220 cm.Rizom omana je krtolast i razgranat. Listovi su naizmenično raspoređeni, jajastog su oblika, s naličja dlakavi, a obod lista je nazubljen. Listovi obuhvataju stabljiku srcastom osnovom.

Stabljika je uspravna i u gornjem delu dlakava. Glavičaste cvasti su krupne i pojedinačne. Obodni, rubni cvetovi su jezičasti, žuti, uski i poredani su u jednom redu, dok su unutrašnji cvetovi cevasti i žute boje. Cveta od juna do septembra.

Kao korov raste na vlažnim mestima i livadama kraj potoka i reka, pored puteva.
Koren omana vadi se kasno u decembru ili u rano proleće i to biljaka starijih od dve godine. Nakon vađenja očisti se od natrulih delova, dobro opere i raseče na tanke komade. Suši se u tankom sloju na promaji.
Oman se uspešno koristi protiv kašlja i za iskašljavanje.

Oman za iskašljavanje
Jedan gram omana preliti sa 200 ml ključale vode. Piti 3-4 puta dnevno.Ovaj čaj od omana koristi se za olakšavanje iskašljavanja, za smanjenje nadražaja na kašalj, za pojačano lučenje žuči iz žučne kese, za pojačanu sekreciju i sakupljanje žuči u kesi i kao sredstvo za pojačano izlučivanje mokraće. Takode,čaj od omana se može koristiti za lečenje bronhijalnog katara, nadražajnog suvog kašlja i bronhitisa.

Oman čaj za kašalj
10 g sitno iseckanog korena omana popariti sa 200 g ključale vode, poklopiti ostaviti 2 sata, procediti i piti ovaj čaj protiv kašlja na 2 sata po kafenu kašičicu.

Kod osetljivih osoba oman iritira sluzokožu, izaziva kontaktni dermatitis i povraćanje. Može uticati na već postojeću terapiju hipoglikemicima i lekovima protiv povišenog pritiska. Ne koristi se tokom trudnoće i laktacije. Voditi računa da se ne pomeša sa korenom velebilja ili da se umesto belog sakuplja koren crnog omana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply