Opstipacija zatvor stolice lečenje, prirodni lekovi

Jedna od možda najneprijatnijih posledica savremenog načina ishrane, ali i života uopšte sasvim sigurno je i opstipacija – zatvor stolice. Iako su uzročnici za nastanak ove neprijatnosti brojni, činjenica je da na njen nastanak direktno utiče i loša ishrana, te nedovoljan unos tečnosti i kretanja, ali i dugotrajno sedenje na koje je savremeni čovek, čini se u potpunosti naviknut…

Opstipacija

Kada se kaže opstipacija zatvor stolice misli se zapravo na nemogućnost pražjenja ili teže pražnjenje creva, koje neretko prati i izuzetno tvrda stolica.

Ako je u pitanju pojava koja se karakteriše kao zatvor, to zapravo znači da se ne vrši redovno pražnjenje creva, odnosno da se ono vrši vrlo retko, a najčešće na svaka dva do tri dana, dok ako je opstipacija zatvor stolice izražena, onda govorimo o znatno ređem pražnjenju.

opstipacija

Šta je opstipacija ili zatvor?
To je najčešći poremećaj varenja.Glavni organ za izbacivanje stolice je debelo crevo. Nesvarena hrana iz želuca i creva, izbačeni toksini iz jetre i ostali otpaci i otrovi  ćelija organizma, putem krvotoka dospevaju do debelog creva i talože se u njemu. To je normalan tok stvari. Normalan je samo ako se obavi na vreme i tada se to zove uredna stolica. Ali šta ako se ovo obavlja sa zakašnjenjem? To zakašnjenje znači poremećaj rada organa za varenje i plaća se zdravljem. Ako se svi navedeni otrovi ne izbace na vreme, oni se nagomilavaju i vremenom u malim količinama ali svakodnevno prodru kroz zid debelog creva u krvotok.

Loše varenje i neuredna stolica najbolje se vide na licu. Loš ten, težak zadah iz usta, težak miris tela, nadimanje, glavobolja, loše raspoloženje, bubuljice – sve su to posledice zatvora. Ali, ako je zatvor stolice dugotrajan, onda je to osnova za mnoge bolesti, pa i one najteže.

Ali zatvor stolice je nekad posledica oboljenja creva ili nekog drugog oboljenja. Lekar prvo treba da ustanovi uzrok opstipacije pa tek onda treba preći na promenu ishrane. Simptomi zatvora su naporno izbacivanje stolice, tvrda i suva stolica, nemogućnost pražnjenja i pored potrebe, stomačne tegobe, kao i vrlo retka i probava sa izbacivanjem stolice manje od tri puta nedeljno. Najčešći uzrok zatvora je nepravilna ishrana sa nedovoljno vlakana, neumerenost u ishrani, upotreba rafinisane hrane, na primer belog brašna, belog šećera, slatkiša, a najčešći uzrok zatvora je nedovoljno pijenje vode. Posledice zatvora su hemoroidi (proširene vene u divertikulama). Pogoršanje ovih stanja dovodi do vraćanja otrovnih materija preko sluzokože debelog creva natrag u krv, a samim tim dovode i do trovanja celokupnog organizma.

Opstipacija zatvor stolice uzrok

Kao najčešći uzrok za nastanak ove neprijatnosti se navodi nedovoljno kretanja, te neadekvatan unos namirnica. To zapravo znači da opstipacija zatvor stolice, uzrok nalazi u unosu velikih količina brze hrane, te nedovoljnom unosu tečnosti i povrća koje sadrži dosta vlakana, kao i svežeg voća.

Saznajte više>>> Samo jedna kašika ovoga će vam isprazniti creva za samo 2 minuta!

Ponekad i primena određenih medikamenata može dovesti do ove neprijatnosti, ali ona najčešće nestaje kada se prestane sa njihovim korišćenjem.

Uzroci zatvora

Industrijski prerađena hrana. Na prvom mestu je to beli hleb. Sve što je najbolje u zrnu žita nalazi se u omotaču zrna odnosno u mekinjama. U belom hlebu nema mekinja, pa on predstavlja osiromašenu hranu koja se predugo zadržava u stomaku. Ova hrana stvara vrenje i truljenje u stomaku i lepi se za zidove creva. Od takve hrane stvara se zatvor. Ali kada se pravi hleb od celoga zrna, varenje je brzo i ne ostavlja nikakav štetni trag u stomaku. Sve što treba da se izbaci prođe kroz oganizam uredno i brzo.

Upotreba slatkiša. Beli šećer nije dobar za naš želudac. On izaziva vrenje u stomaku i organizam mora da potroši mnogo vitamina i minerala da bi ga izbacio iz organizma. Beli šećer je pravi “pljačkaš” kalcijuma. Šećer se fermentiše, uzrokuje stvaranje sirćetne i ugljene kiseline i alkohola. Sve to koči rad našeg organizma kao žive mašine.
Savremeni način života, naročito u gradovima, stvara žurbu i nervozu, a sve to prvo pogađa organe za varenje.
Kafa, alkohol i duvan ometaju varenje. Ako se kafa koristi kao laksativ duže vreme, onda ona u početku deluje, a posle umrtvi organe za izbacivanje stolice usled neprirodnog nadražaja.

Lekovi za umirenje i antibiotici remete rad organa za varenje pa samim tim ometaju i pražnjenje creva. Savremena medicina kao daje kapitulirala pred problemom dobrog varenja hrane i urednog pražnjenja creva. Lekovi koji se propisuju protiv zatvora, koji deluju brzo i agresivno, samo stvaraju podlogu za još jači zatvor, jer neprirodno nadražuju crevo na pražnjenje i umrtvljuju prirodni tok pražnjenja. Tako se stvara zavisnost od lekova koji oštećuju sluzokožu svih organa za varenje.

Zatvor kod beba i dece

zatvor kod deceKada se javi zatvor kod beba i deca gotovo da ne postoji roditelj koji nije izuzetno zabrinut. Međutim, u većini slučajeva razlozi se daju lako otkloniti.

Posebno je zanimljivo kada se javi izostanak stolice kod beba koje majke još uvek doje, a svaka majka se uspaniči. Međutim, treba imati na umu da je ovo apsolutno normalna pojava, te da često kod beba koje se još uvek hrane majčinim mlekom stolica izostane čak i po nedelju dana. Stručnjaci kao osnovni razlog za ovu pojavu navode činjenicu da beba praktično sve svari iz majčinog mleka, te tada dolazi do izostanka stolice.

Međutim, u pojedinim slučajevima zatvor kod beba može biti uzrokovan promenom takozvane formule kojom se hrani, odnosno veštačkog mleka ili, pak nastane pod uticajem određenih lekova koji se bebi daju. Retko je ova pojava razlog za preteranu zabrinutost, mada je svakako potreban oprez naročito kod malih beba.

Zatvor kod dece najčeće nastaje kao posledica zadržavanja pražnjenja iz bilo kog razloga, te detetu treba objasniti koliko je važno da osluškuje svoje telo i obavi potrebu.

Zatvor kod odraslih

Iako je zatvor kod odraslih najčešće kombinacija loše ishrane i neadekvatne fizičke aktivnosti, odnosno predugog sedenja, ponekad može biti i simptom mnogo ozbiljnijih obolejnja, a naročito ukoliko traje dosta dugo.
Zato se uvek u takvim slučajevima svetuje potražiti stručnu pomoć, mada je preporuka najpre zatvor kor odraslih pokušati otkloniti na prirodan način.

Zatvor u trudnoći

zatvor u trudnociProblem sa kojim se suočila gotovo svaka žena koja je bila gravidna, je zatvor u trudnoći. Smatra se da osnovni razlog za to leži u činjenici da se tokom trudnoće nivo hormona poznatog kao progesteron povećava, a dobro je poznato da je njegova osnovna uloga opuštanje svih glatkih mišića u organizmu, od kojih se neki nalaze i u sistemu za varenje, što kao direktnu posledicu ima usporeno pražnjenje creva.

Takođe, zatvor u trudnoći može da nastane i kao direktna posledica neadekvatne ishrane. Prilikom ovog stanja u trudnoći svakako se savetuje opreznost posebno zato što naprezanje tokom vršenja velike nužde u ovom slučaju može imati i negativne posledice po trudnicu, pa svakako treba na sve moguće načine pokušati sa regulisanjem stolice, ali prvenstveno na prirodan način.

U većini slučajeva zatvor u trudnoći ne treba mnogo da vas brine, ukoliko traje kraće vreme. Međutim, u pojedinim slučajevima, odnosno kada je praćen i drugim simptomima (krvava stolica, bolovi u predelu stomaka i slično) neizostavno je važno odmah potražiti stručnu pomoć.

Lečenje opstipacije

Lečenje opstipacije podrazumeva na prvom mestu apsolutnu korekciju ishrane, te pojačan unos povrća koje sadrži visok procenat vlakana, ali i voća i to prvenstveno jabuka, krušaka, te šljiva i suvih šljiva, koje su jedno od najboljih prirodnih sredstava za lečenje opstipacije.

Takođe, trebalo bi konzumirati dovoljnu količinu tečnosti, odnosno vode i sveže ceđenih sokova od voća i povrća. Podrazumeva se da treba izbegavati, odnosno nekonzumirati gazirane napitke, grickalice, ali i sladoled, pa čak i meso i naravno kofeinske napitke.

Valjalo bi i izbegavati dugotrajno sedenje, te svakodnevno makar ići u šetnju, odnosno redovno vršiti određenu fizičku aktivnost.

U pojedinim slučajevima lekar specijalista može prepisati specijalne medikamente za lečenje opstipacije, takozvane laksative, čiji je osnovni cilj da ubrzaju rad creva, ali ove lekove nikako ne treba uzimati na svoju ruku, jer u suprotnom mogu da imaju vrlo loše posledice po zdravlje pacijenta.

Čaj protiv zatvora

Kao najbolji čaj protiv zatvora se najčešće preporučuje čaj od nane, koji je poznat kao odlično prirodno sredstvo za podsticanje rada organa za varenje, a što posredno dovodi i do regulisanja pražnjenja creva.
Tu je još i čaj od sene, koji spada u bolje prirodne laksative, ali sa njegovom primenom treba biti obazriv, te ga koristiti u potpunosti prema uputstvu stručnjaka, odnosno fitoterapeuta.

Zeleni čaj takođe važi za čaj protiv zatvora, ali i crni čaj, te čaj od maslačka.

Prirodni lekovi protiv zatvora

Hrana bogata vlaknima. Potrebno je jesti dosta svežeg voća i povrća, jer to doprinosi dobrom varenju i čišćenju organizma.Naročito su korisne suve šljive i suve smokve. Integralne žitarice su veoma korisne jer sadrže vlakna koja su nerastvorljiva i koja kao četka čiste organizam od nečistoće i doprinose pražnjenju creva. Mahunarke takođe sadrže potrebna vlakna i treba ih koristiti redovno u ishrani. Najviše vlakana ima u mekinjama od žitarica (crno brašno, crni hleb), u mahunarkama, povrću, voću, kao i orašastim plodovima.

Biljna vlakna najbolji borac protiv zatvora. Biljnih vlakana ima mnogo, ali za čovekovo zdravlje su važna ona koja pomažu metabolizam i koja utiču na dobro pražnjenje creva, a time i na čišćenje organizma. Dijetalna vlakna su hemiceluloza, pektin, lignin. Vlakna pomažu dobro metabolisanje (iskorišćavanje) hranljivih materija u organizmu, zatim dobro čišćenje organizma, i to preko organa za varenje. Tako vlakna imaju dvostruku ulogu za lečenje opstipacije – mehaničku i metaboličku. Mehaničko dejstvo vlakana pomaže boljem varenju, boljem pražnjenju creva, podstiče peristaltiku (potiskivanje sadržaja debelog creva na pražnjenje. Vlakna podstiču i bolju prokrvljenost creva. Sve ovo doprinosi obilnim i čestim stolicama. Najbolji izvori vlakana su u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama. Ako u našoj ishrani ima dovoljno voća i povrća, hleba i peciva od integralnih žitarica ili mahunarki tada ćemo uneti i dosta vlakana u organizam i neće biti zatvora.

Presna hrana je od velike važnosti za prirodno lečenje zatvora. Voće, povrće, žitarice i proklijalo semenje sadrže fermente koji su značajni za dobro varenje. Dobro je pojesti salatu (presnu) pre ručka kako bi se olakšalo varenje, a time i sprečio zatvor. Najbolji enzimi se nalaze u pšeničnim (proklijalim) klicama, u semenu suncokreta,  kao i u celeru, šargarepi i salati.

Pektin za lečenje zatvora prirodnim putem.Pektin je jedna vrsta rastvorljivih biljnih vlakana. On u crevima bubri i sakuplja otrovne kiseline, vodu, holesterol i sve druge otpadne i otrovne materije iz creva i tako ih putem stolice izbacuje napolje.

Voda. Nedovoljno unošenje vode je čest uzrok zatvora. Voda je neophodna i zbog odstranjivanja štetnih materija iz creva i krvi.Ako unosimo dovoljno vlakana, ali bez dovoljno vode, tad i ona mogu da začepe crevo i izazovu zatvor jer će nabubriti i pokupiti tečnost. Potrebno je da svakoga dana popijemo 6-8 čaša vode dnevno.

Voće. Organske kiseline iz voća stimulišu lučenje probavnih sokova, podstiču creva na jače kretanje i pražnjenje. Suve šljive sadrže vlakna, ali i sorbitol, odnosno prirodni šećer koji ima laksativno dejstvo. Njega ima 15% u šljivama, a u većini voća samo 1%. Šljive su bogate i magnezijumom koji takođe ima laksativno dejstvo i odličan je protiv opstipacije. One smanjuju i štetni holesterol (LDL). Međutim, ne sme se pojesti previše šljiva odjednom zbog gasova i grčeva.

Mekinje za lečenje opstipacije. Mekinje stimulišu creva na pražnjenje preko nerava creva, ali one i povećavaju količinu stolice. U ishrani treba da bude zastupljen hleb od integralnih žitarica. Kad bi se malo mekinja konzumiralo svakoga dana, i do 60% osoba koje imaju zatvor stolice bi bilo izlečeno. Sirova gruba vlakna pšeničnih mekinja je izvanredan, bezbedan i jeftin prirodan lek protiv zatvora. Potrebno je voditi računa o količini, i to od jedne do nekoliko kašika, mada je to individualno. Nikako ne treba naglo unositi odjednom veliku količinu mekinja. Treba početi sa dve kašike dnevno i povećati do šest kašika. Ako se uzimaju lekovi za izbacivanje tečnosti, a uz to i mekinje, a nedovoljno se unosi voda, onda će to biti veliki šok za stomak. Deci ne treba davati neprerađene mekinje, nego u obliku integralnog peciva, uz dosta voća, povrća i tečnosti.
Ponekad su mleko i kalcijum uzrok opstipacije. Kafa deluje kao laksativ, ali opasnost je u tome što je kafa opasna za nerve, i kada se oni naviknu na stalne neprirodne stimulanse, tada ne vrše svoju ulogu. Osim toga kofein uzima tečnost iz creva pa se stolica stvrdnjava. Najbolje je da odbacite kafu ako imate zatvor stolice ili se ograničiti na jednu šoljicu dnevno.

Redovitost u obrocima. Ako vodimo računa i o tome da nam obroci budu u određeno vreme, onda će to biti veoma korisno za pravilan rad organa za varenje. Nikako nije dobro kasno, pa još i obilato večerati. Uveče se organizam sprema za odmor i san, a ne za težak rad varenja hrane. Najbolje je izostaviti večeru, ali ako već osećamo potrebu za njom, onda uzeti nešto što će se brzo i lako svariti (voće, žitnu kafu, dvopek).

Umerenost. Veoma je značajno biti umeren u količini hrane koja se unosi u organizam, jer preobilni obroci opterećiju organe za varenje a troše mnogo energije kako bi se telo oslobodilo nepotrebnog viška.

Voćni dani. Ako makar jedan dan u sedmici jedemo samo voće, to može pomoći i da se organizam očisti putem stolice. Može se jesti bilo koje voće, ali ne treba mešati odjednom više od dve vrste voća. Voće se veoma brzo vari (za 1 sat svareno je čak i suvo voće koje se najduže vari), pa se može jesti na svaka dva-tri sata, ako je potrebno za prirodno lečenje zatvora. Voće se može jesti za doručak (kada nije voćni dan) sa crnim hlebom, semenjem i orašastim plodovima. Korisno je i kuvano žito, ječam raž, ovas ili bilo koja integralna (sa celim zrnom) žitarica.

Dobro žvakanje je jedan od uslova za dobro varenje. Svaki zalogaj treba temeljito sažvakati kako bi se natopio sa pljuvačkom, jer varenje počinje u ustima. Brzo gutanje nesažvakane hrane otežava varenje, a time i kompletan rad organa za varenje, pa će se tako lakše pojaviti zatvor stolice, najčešći poremećaja modernog sveta.

loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply