Orah lekovito delovanje

Orah (Juglans regia) se razvija kao stasito drvo do 25 m visine. Neparno perasti listovi u početku su crvenkaste boje. Muški cvetovi razvijaju se u pazuhu listova kao obešene rese, dok se ženski razvijaju pojedinačno, ili u manjim grupama, na novim izbojima.

STANIŠTE I UZGOJ: Raste kao samonikao ili polusamonikao u šumama, a dosta se i uzgaja. Pošto je vrlo osetljiv na niske temperature, razvija se dobro na položajima gde nema mrazeva i u dubokoj zemlji. Što je podloga na kojoj raste kamenitija, plodovi su manji, a semeni omotač deblji.

VREME CVETANJA: Maj, pre nego što se pojave listovi.

LEKOVITI DEO BILJKE: Listovi -beru se u junu i brzo osuše da bi zadržali zelenu boju i ostali delotvorni; nezreli plodovi – sakupljaju se u junu i julu za proizvodnju orahove rakije, koja služi za jačanje želuca; zreli plodovi – imaju izrazito balzamičan miris i oštar, gorak i opor ukus. U suvom stanju miris se gubi.

LEKOVITO DELOVANJE: U zvaničnoj upotrebi su listovi oraha i osušen zeleni plod. Čaj od listova oraha primenjuje se kao sredstvo za čišćenje krvi. Spolja se koristi čaj od listova oraha za jačanje kao kupka, obloge ili za ispiranje kod skrofuloze, otečenih žlezda, rahitičnog oboljenja kostiju, kod gnojenja kostiju, otoka kostiju, krvarenja zuba, očnog katara, oboljenja desni i kod stanja opšte slabosti. Vrlo dobri rezultati postižu se kod bubuljica, krasta na glavi, lišaja na bradi, mlečnih krastica, gnojnih osipa, kod prekomernog znojenja nogu i belog pranja. Zeleni ili osušeni listovi primenjuju se u obliku čajnog oparka protiv šećerne bolesti
i žutice. Protiv tih bolesti uzima se 5 kašika usitnjenih i osušenih listova koji se natapaju 24 sata u 1 litru belog vina. Zatim se procedi i pije po 1 mala čašica vina ujutro na tašte i uveče pre spavanja. Protiv belog pranja preporučuje se čaj pripremljen od cvetova oraha, i to 2 kašičice cvetova za 1 solju čajnog oparka. Čaj od svežih listova jača slabe živce. Svezi listovi stavljaju se na gnojne rane jer ublažavaju upalu, a lece i crveni vetar. Gnojne upale na prstima ruku i nogu kupaju se u čaju od listova oraha.

RECEPTI:

* OPARAK, OBLOGA: Za lečenje bolesti krajnika, vrata i ždrela priprema se oparak od 1 litra vode i 100 g svežih listova, pa se time češće grglja. Isti preparat se upotrebljava kao obloga preko očiju kod upaljenih ili inače osetljivih očiju.

* UVARAK: Jak čajni uvarak od orahovih listova upotrebljava se kao kupka kod ozeblina. Taj uvarak može se primeniti i kod opadanja kose; njime se češće masira koža glave. Čajni uvarak nakapan na kožu deluje protiv uboda insekata.

* VINO: Ako se zeleni plodovi oraha stave u pola litra belog vina i pola litra maslinovog ulja, dobije se sredstvo za masiranje glave koje se može upotrebljavati cele godine kod opadanja kose i peruti. Čaj od orahovog lišća preporučuje se trudnicama koje pate od zatvora.

loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply