Orahovo ulje lekovitost

Orasi su fabrika hranljivih sastojaka i brojnih dobrobiti po zdravlje, tako da se iz njih ekstrahuje ulje. Sledi više…

Orasi sadrže čitavo obilje hranljivih sastojaka i jedan su od najzdravijih orašastih plodova koji se može konzumirati. Za ekstrakte iz oraha, kao što je ulje, smatra se da su od velike dobrobiti po organizam. Ulje od oraha je bogat izvor vitamina, kao što su vitamini B kompleksa, vitamin E i niacin. Takođe je bogato mineralima kao što su gvožđe, cink, fosfor, selen i kalcijum. Fabrika je hranljivih sastojaka, ali evo tih dobrobiti koje vam orahovo ulje može ponuditi.

Štiti srce

Budući da je bogat vegetarijanski izvor omega-3 esencijalnih masnih kiselina, orahovo ulje pomaže u smanjivanju LDL (ili lošeg) holesterola i povišava nivo HDL (dobrog) holesterola. Pored toga, pomaže da arterije zadrže svoju fleksibilnost i omogućava zdravu cirkulaciju krvi. Na taj način ste zaštićeni od svih tipova srčanih bolesti i možete duže biti zdravi.

Preventiva od raka

Ulje je izuzetno bogato antioksidansima, jedinjenjima za koje se zna da se bore protiv slobodnih radikala koji izazivaju bolest. Oni su poznati po tome što prevashodno pomažu razvoju različitih vrsta kancera u organizmu. Antioksidansi pomažu u prevenciji umnožavanja ovih slobodnih radikala, tako sprečavajući rak. Ipak, studije o ovoj dobrobiti nisu završene i tek im se treba detaljnije posvetiti.

Pomaže pri mršavljenju

Zbog bogatog sadržaja omega-3 masnih kiselina, za orahovo ulje je takođe poznato da pomaže pri mršavljenju. To je zbog toga što vas dugo nakon obroka čini sitim. Budući da se ovo ulje ne može kuvati, pripremite izvrstan dresing od orahovog ulja za salatu, kako biste ga uključili u svoju ishranu. Vlakna iz salate uz orahovo ulje će vam uz to i pomoći da se oslobodite sala na stomaku koje vas brine. Ne zaboravite da uz to redovno vežbate da bi sve ovo imalo efekta.

Poboljšava pamćenje

Smatra se da određene namirnice podsećaju na pojedine delove tela i da su iz tog razloga dobri upravo za te delove tela. Kako orah podseća na mozak, smatra se da redovno konzumiranje oraha i orahovog ulja može poboljšati oštrinu uma i sposobnost učenja, umanjiti zaboravnost i sve u svemu održavati budnost dok obavljate različite zadatke. To je još jedan razlog da kapnete malo ulja u svoju salatu i uživate.

Poboljšava kvalitet sna

Koristite malo orahovog ulja svakodnevno i shvatićete da se kvalitet vašeg sna znatno poboljšao. Jedna od mnogih zdravstvenih dobrobiti oraha je ta da je sposoban da poveća proizvodnju melatonina u telu, hormona koji je odgovoran za dobar san. Zbog ove sposobnosti, orahovo ulje posredno utiče na ublažavanje depresije, stresa i anksioznosti, omogućujući kvalitetan san.

Povoljno utiče na kožu

Poznato je da redovna konzumacija ili čak lokalna upotreba otklanja tragove starenja pružajući vam mlađi izgled koji traje. Pored toga, stanja kao što su suva koža ili koža koja svrbi, ekcem i psorijaza, mogu biti ublažena njegovom upotrebom.

Dobrobiti orahovog ulja se najbolje ostvaruju kada se ono konzumira u svom prirodnom obliku u okviru odgovarajućeg perioda, npr. jedne godine nakon što se bočica otvori. Mora se uvek držati u frižideru. Zagrevanje ulja nije preporučljivo jer može postati gorko i izgubiti svoja blagotvorna svojstva. Zbog ovog se pre svega preporučuje kao dresing za salatu. Za kuvanje, možete koristiti zamenu kao što je suncokretovo ulje.

Zbog svojih hranljivih svojstava, orahovo ulje je definitivno jedna od onih namirnica koju treba redovno da koristite. Učinite ga delom svoje ishrane i u sve njegove dobrobiti ćete moći da se uverite.

loading...
Loading...