Origano (Origanumvulgare) za većinu ljudi predstavlja nezamenljiv dodatak picama, pa ga zbog toga mnogi nazivaju “pica-biljka”. Međutim, ova začinska biljka veoma je zastupljena u grčkoj, španskoj, italijanskoj i turskoj kuhinji. Savršen je dodatak omletu, italijanskim sosovima, jelima sa paradajzom, jagnjetinom i povrćem. U teksaško-meksičkoj kuhinji koristi se uz kim, čili, beli i crni luk. Reč origano je grčkog porekla (oros znači brdo, ganos – nakit), ali i kod Italijana ima isto značenje – “brdski nakit”.

Origano je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae). Raste po čitavoj regiji Mediterana, a različiti podtipovi rastu u Aziji i Americi. Može se naći uglavnom po osunčanim, kamenitim terenima mediteranskog i submediteranskog pojasa. Kultiviše se. Koriste se list i cvet, tj. vršni deo biljke u cvetu (Origaniherba) i etarsko ulje (Origaniaetheroleum). Biljka se bere od maja do avgusta, a u zavisnosti od regije plodonosi od avgusta do oktobra. Ceo gornji deo stabljike sa listovima i cvetovima upotrebljava se za spravljanje prijatnog i aromatičnog čaja koji ima i lekovito dejstvo. Biljka je prijatnog mirisa, aromatičnog i začinskog ukusa. Origano sadrži do 3% etarskog ulja (samo ulje sadrži 40 % fenola), nešto manje od 1% flavonoida, slobodne alkohole, tanine.

Brojne su vrste ove biljke, čiji se listovi, celi ili usitnjeni, sveži ili osušeni, od antičkog doba koriste kao lek. Sadrži mnogo tanina, fenole, flavonoide, vitamine A i C, kao i minerale. Etarsko ulje origana ima antibakterijske osobine, a istraživanja su potvrdila da je efikasnije u borbi protiv infekcija od klasičnih antibiotika. Delotvorno je protiv 25 vrsta bakterija i jedan je od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika.
Korisno je znati da je origano, koji se koristi kao začin, pripada porodici Origanum majorana, dok je lekovitija vrsta Origanumvulgare, koja se kod nas naziva vranilovka.

Koristi se:

* za lečenje prehlade

* protiv glavobolje i zubobolje

* da efikasno uništi viruse i bakterije

* za lečenje akutne i hronične upale sinusa

* protiv upale grla i bronhitisa

U apoteci ili prodavnici zdrave hrane može se kupiti čaj od origana u kesicama. U lonče prokuvane vode treba staviti jednu-dve male kašike izmrvljenog lišća origana i ostaviti da stoji poklopljeno najmanje pet minuta. Zatim se procedi i pije. Ako je čaj poklopljen u većem čajniku, postaje ukusniji što duže stoji. Samo je važno da se skroz ne ohladi, zbog ukusa koji baš i ne prija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply