devojka-cisti-zube

Krunice za zube su protetičke nadoknade koje služe za zamenu oštećenih prirodnih zubnih kruna. Jedno su od najboljih načina za poboljšanje estetike, ali i vraćanje prirodne funkcije zubu. Zbog toga su korišćene i kao deo drugih procedura (mostova, proteza i implantata), ali i kao samostalne nadoknade onda kada je to potrebno.

Kako izgleda procedura za postavljanje, koje vrste postoje i koje su prednosti? Koliko veštačke krunice traju i kako se održavaju? Sve odgovore pronađite ovde, a mi smo u tekstu spremili pregršt informacija koje će vam pomoći da razumete ceo postupak i potom konsultujete stomatologe.

U kojim situacijama se koriste krunice za zube?

Veštačke zubne krunice se primenjuju u mnogim slučajevima, a primarna namena im je kada je prirodna kruna oštećena pa zub ne može da ima svoju funkciju.

Lom, pucanje, velika plomba, karijes, su uzročnici gubitka velike količine zubne mase koja predstavlja rizik po ostatak zuba. Nekada je to rizik koji se razvija vremenom, a nekada je odmah jasno da je neophodno učvrstiti ostatak zubne mase pa stomatolozi predlažu obradu postojećeg zuba i pripremu za krunicu za zube.

Danas se sve češće koristi i za estetsko unapređenje izgleda zuba, onda kada jedan ili više zuba nema odgovarajuću boju ili oblik pa se uz pomoć zubne krune dobija savršena imitacija prirodnog zuba koji se odlično uklapa u postojeći niz.

Ovo su primeri kada se krunice za zube samostalno postavljaju na prirodnu osnovu, ali se koriste i onda kada to nije slučaj. Zato su deo implanta za zube, ali i svih vrsta mostova i proteza i omogućavaju normalnu funkciju vilice iako ne postoji prirodna kruna ili ceo zub.

Metalne ili bezmetalne krunice?

Stomatolog će svakako podrobnije objasniti, ali krajnja odluka je na pacijentu i zavisiće kako od stanja u kom se nalazi prirodan zub, šta se želi postići i sa kojim budžetom se raspolaže?

Metalne krunice su stariji modeli zubnih navlaka koje se prave sa metalnom osnovom i keramičkim premazom na vrhu. Upravo zbog toga zahtevaju veće skidanje zubne mase pa nisu odgovarajuće za zube koji već imaju narušenu strukturu, a ako se desni povuku postoji verovatnoća da se vidi i metalna osnova.

Ipak, ovaj model je jeftiniji i iznosi oko 100 € što je razlog zašto je i dalje jako popularan među pacijentima.

Bezmetalne krunice imaju cirkonijum u osnovi i potrebno je manje zubne mase da bi stajale na svom mestu. Izuzetno su bele, sa belom osnovom pa su savršene za estetska poboljšanja, a opravdane su i sa medicinskog stanovišta.

Duplo su skuplje, ali obezbeđuju savršen izgled i izuzetnu belinu pa veliki broj pacijenata bira upravo ovakav model zubnih navlaka.

Da li postavljanje krunice boli?

Bilo da je reč o zubu koji ima medicinski problem ili je potrebno promeniti njegov izgled, krunice za zube se postavljaju na isti način, potpuno bezbolno i jednostavno.

Nakon odluke o modelu sledi priprema zuba za postavljanje. To se radi pod lokalnom anestezijom uz pomoć koje se ne oseća blago brušenje da bi se dobio željeni oblik kočića koji će nositi veštački zub.

Mnoge ordinacije kompjuterski precizno dizajniraju i prave buduću krunu koja se postavlja na pripremljen deo. To se radi na prvoj sledećoj kontroli, bezbolno, uz pomoć posebnog cementa pa zubna krunica postaje gotovo trajan deo zubnog niza.

Procedura je mnogo lakša nego popravka karijesa, a zub je odmah stabilan i može da se optereti normalnim žvakanjem hrane.

Kako se održava veštački zub?

Bilo da se postavi jedan ili više veštačkih zuba, održavanje je jednostavno, lako kao i održavanje prirodnih zuba. Redovno pranje i čišćenje zubnim koncem je važno, a trebalo bi uključiti i interdentalne četkice koje će osigurati da desni ostanu zdrave i ne razviju se bakterije.

Ono što je važno je da se redovno posećuje stomatolog koji će proveriti zdravlje desni i veštačke krune i na vreme utvrditi promene koje se inače teško primećuju dok se ne razvije teže stanje.

Trebalo bi da krunica bude stabilna i funkcioniše bez problema, trpi normalno opterećenje kao prirodan zub, ako se pojave promene, onda se ona menja i vilica nastavlja da funkcioniše normalno.

zubar-popravka-zene

Da li je zubna navlaka trajna nadoknada?

Ne, navlaka na zubu nije trajna nadoknada i mora se zameniti nakon nekog perioda vremena. Taj rok je oko 10 godina, ali uz pravilnu negu ona može da traje i do 15 godina.

Kada stomatolog proceni da krunica menja boju, nije stabilna i da je dotrajala, sledi njeno skidanje, a na isto mesto se postavlja nova koja će da nastavi da stoji stabilno i obavlja funkciju zdrave krune.

Zbog toga je važno da se stomatolog redovno posećuje, makar jednom u 6 meseci što je dovoljno da se uoče prvi problemi, ali i preduprede mnoga stanja koja nastaju nepravilnim zagrižajem i neadekvatnim održavanjem zuba i desni.

Zašto je važno popuniti zubni niz?

Postoji nekoliko razloga zašto je važno iskoristiti krunice za zube i imati potpunu stabilnost i funkciju svih zuba u vilici.

Prvo, zdravi zubi su prvi uslov za normalno varenje i zdrav kardio-vaskularni sistem. Uz pomoć navlaka se sprečava propadanje prirodnog zuba, a samim tim se i čuva normalna funkcija vilice.

Normalnu funkcija vilice se vidi i spolja, po fizionomiji lica koja se čuva kada su svi zubi na broju, obrazi ne upadaju i lice ima normalan izgled zahvaljujući svim zubima koji drže vilicu.

Osmeh je lepši i deli se radije, samopouzdanje raste pa navlake i psihički pomažu da se osoba oseća bolje što je svakako važan segment pri odluci o postavljanju koji morate uzeti u obzir.

Stomatološka protetika danas donosi velika poboljšanja i ogromne pomake kada je u pitanju adekvatna nega zuba i desni. Krunice za zube su jedan od najčešće korišćenih postupaka za zamenu ili poboljšanje zubne krune, ali se i ona menjala i donela poboljšanja.

Metalokeramičke krunice su jeftiniji, stariji modeli, ali efikasni kao navlaka za problematični zub. Cirkonijumske krunice su estetski bolje, a i medicinski opravdanije pa ko može da ih priušti svakako su dobar izbor i uklopiće se savršeno uz postojeći zubni niz.

Posetite stomatologa i donesite odluku o najboljim opcijama za poboljšanje osmeha u vašem slučaju. Rešenje sasvim sigurno postoji pa čak i onda kada postoji potpuna krezubost.Više detalja o svemu ovome možete pogledati ovde.

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply