Uradi sam: ovaj šampon za kosu sa soda bikarbonom mi je spasao kosu

Da li ste znali da uz pomoć soda bikarbone možete lako očistiti kosu? Da, glasine su tačne. Ono što me je još više šokiralo od same činjenice da šampon stvarno radi, jeste izgled moje kose, koja se neverovatno prolepšala od kad sam počela da koristim soda bikarbonu umesto običnog šampona.

Ja sam kreativna devojka, mrzim hemikalije, volim da tražim nove sastojke i pravim svoje proizvode za ulepšavanje, tako da sam bila jako uzbuđena, kada sam videla rezultate koje sam dobila sa soda bikarbonom.

Možda se pitate: da li su obični šamponi za kosu zaista toliko loši? Pa, oni imaju puno štetnih sastojaka. Neke od najgorih hemikalija su:

  • Sodium lauril
  • Lauret sultat
  • Dietanolamin
  • Paraben
  • Miris

Ova poslednja stavka, miris, možda ne zvuči tako strašno, ali kada to piše na etiketi, to može značiti prisustvo jedne od preko 4000 različitih hemikalija. Pa zar to nije strašno?

soda bikarbona sampon za kosu

Postoji puno odličnih, prirodnih brendova šampona koji nemaju ove sastojke, ali kako je moja kratka kosa počela da raste, postajala je prilično ravna i spljoštena. Pokušala sam da je popravim penom i drugim proizvodima za stilizovanje, ali je to samo izazvalo lepljenje kose i nagomilavanje hemikalija.

Da bih to sredila, na svakih par nedelja sam prala kosu nekim šamponom za pročišćavanje kose, ali je on isušio, pa sam onda počela da koristim intenzivni regenerator, koji je samo pogoršao problem koji sam imala sa ionako beživotnom kosom. A kada je zahladnelo napolju, kosa mi je izgledala kao naelektrisana.

Već sam bila spremna da ponovo skratim kosu, kad sam saznala da soda bikarbona i jabukovo sirće mogu rešiti sve moje probleme.Kosa je sada gušća, snažnija, puna volumena i izgleda mnogo bolje nego sa svim onim šamponima, regeneratorima, proizvodima za specijalnu negu i tako dalje. I sada je moja rutina koja se odnosi na negu kose neverovatno jednostavna.Ako ste se pitali kako se koristi soda bikarbona za kosu evo kako ja to radim. Operem kosu soda bikarbonom, isperem jabukovim sirćetom, osušim fenom, i možda čak i ispeglam pramenove. I, to je to.

Pošto šamponi skidaju ulja koja naša koža prirodno luči, nekada to može biti kontraproduktivno, pa se kosa može više mastiti, kako bi nadoknadila sve što smo sprali. Takođe, kosa može biti masnija kada menjamo šampone, jer se koža glave navikava na nov proizvod. E sad, ja sodu bikarbonu za kosu i jabukovo sirće za ispiranje koristim već duže vreme i primetila sam da mi kosa nije toliko masna kao što je ranije bila i perem kosu na svaka 2-3 dana. Kombinacija soda bikarbone i jabukovog sirćeta je jeftina, efektna, jednostavna i bez hemikalija, i mislim da će vam se svideti koliko i meni.  Evo šta treba da uradite:

Soda bikarbona i jabukovo sirće za kosu

Možda će vam u početku biti teško da se naviknete što šampon za kosu sa sodom bikarbonom ne peni, ali verujte mi, kad vidite rezultate, to vam uopšte neće smetati.

Soda bikarbona

Pomešajte soda bikarbonu sa vodom u razmeri 1:3. Moja kosa je do ramena, pa pomešam 2-3 kašike soda bikarbone sa 3 puta više vode, i rastvorim u maloj flaši. U zavisnosti od dužine vaše kose, prilagodite količinu.

Pospite rastvor soda bikarbone i vode na vlažnu ili suvu kosu od korena do vrhova. Ostavite da deluje 1-3 minuta, pa isperite toplom vodom. Nakon ispiranja, nanesite sirće.

Ispiranje kose jabukovim sirćetom

Pomešajte jabkovo sirće sa vodom u razmeri 1:4. Kako biste ublažili miris sirćeta, dodajte esencijalno ulje lavande, mente ili ruzmarina u ovaj rastvor. Ja volim da napravim jednu dozu unapred, i držim flašu u kadi.

Nagnite glavu, zatvorite oči (kako vas rastvor ne bi pekao ako slučajno kapne) i rasporedite po kosi. Ako imate dužu kosu, prebacite je preko glave, pa ćete lakše srediti i krajeve. Nakon nekoliko sekundi, isperite hladnom vodom. Hladna voda bolje zadržava vlagu u kosi, uglađuje je i dodaje sjaj. Ja imam ravnu kosu i primetila sam da toplota vode stvarno igra ulogu, kod formiranja sitnih čvorova i naelektrisanja kose.

Da li ste već probali soda bikarbonu i jabukovo sirće za kosu ? Imate li savete?
Tijana Radosavljević

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply