[icegram campaigns=”14147″]

Mada su naši preci ovas obilato koristili za ishranu različitih vrsta domaćih životinja, vremenom su sprovođena različita istraživanja, koja su dovela do toga da savremeni čovek shvati koliko je ova žitarica važna za zdravlje.

Ovas i zdravlje

Ovas i zdravlje su u tesnoj vezi, uzevši u obzir da je ova žitarica izuzetno bogata različitim vitaminima i mineralima, a na prvom mestu vitaminima B grupe, a posebno je poznata po folnoj kiselini koju takođe sadrži. Tu su još i brojni minerali, a sem bakra, cinka i fosfora, sadrži i kalijum, mangan, magnezijum i hlor.

Koliko je jaka veza koju imaju ovas i zdravlje jasno pokazuje i činjenica da se preporučuje njegovo korišćenje za jačanje imuniteta, te za snižavanje krvnog pritiska i nivoa masnoće i holesterola u krvi. Takođe je dobro koristiti ga i za lečenje promuklosti, ali i za gubitak neželjenih kilograma. Smatra se da ovas utiče i na poboljšanje krvne slike, te da pomaže u lečenju različitih oboljenja kože, ali i da ima antikancerogeno dejstvo.

ovas caj kao lek

Čaj od ovsa (zobi)

Ova žitarica se koristi najčešće u formi čaja. Čaj od ovsa (zobi) je idealan zato što se na taj način, praktično čuvaju svi lekoviti sastojci, a reč je o vrlo ukusnom napitku.

Uz to, priprema se vrlo jednostavno, stim što je posebno važno da se poštuje naveden recept, kako bi se zadržali svi hranljivi sastojci.

Priprema čaja od ovsa

Priprema čaja od ovsa je vrlo laka, a koristi je seme ovsa koja nije oljušteno. Najpre se dobro opere i to hladnom vodom, a u pitanju je količina koja staje u jednu šaku. Zatim se nalije sa 4 šolje vode i to hladne. Ovako pripremljen ovas se potom stavi na ringlu da provri, a od trenutka kada provri je neophodno smanjiti vatru i ostaviti da blago vri još 5 minuta. Nakon toga se skloni sa šporeta i ostavi da se prohladi, ali ne i potpuno ohladi.

Kada dostigne sobnu temperaturu, čaj od ovsa se procedi i pije u toku dana. Po želji, možete da ga zasladite medom, a preporučena količina je od 3 do 4 šolje dnevno.

Ovas kao lek protiv holesterola i dijabetesa

Ovas kao lek protiv holesterola i dijabetesa se preporučuje koristiti upravo zbog njegovih sastojaka koji imaju vrlo pozitivan uticaj ne samo na snižavanje holesterola i masti u krvi, već i šećera i krvnog pritiska.

Ovas kao lek protiv bakterija i ešerihije

Kako ima vrlo pozitivan uticaj na jačanje imunog sistema, to se preporučuje koristiti i ovas kao lek protiv bakterija i ešerihije, koja je poznata kao jedna od najupornijih bakterija.

Ovas za mršavljenje

Razlog zbog koga se preporučuje koristiti ovas za mršavljenje jeste što on iima vrlo pozitivan uticaj na bolje pražnjenje creva, a i njegovo konzumiranje daje duži osećaj sitosti.

Iako je moguće koristiti ovas za mršavljenje u formi čaja, kaše ili pahuljica, svakako je najbolje da ga konzumirate svako jutro umesto doručka.

Ovsena kaša

Osim čaja, često se koristi i ovsena kaša. Mada je moguće da u različitim prodavnicama zdrave hrane kupite i gotovu ovsenu kašu koja je obogaćena različitim ukusima, uvek je bolje da je pripremite sami. Ona se priprema od ovsenih pahuljica koje se potope u vodu, a po želji se može dodati i med ili suvo voće, a može da se priprema i od celih zrna ove žitarice i to na isti način kao što se priprema žito.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply