pajasmin

Pajasmin

Pajasmin (Philadelphus coronarius) je uspravan, listopadni žbun koji se karakteriše veoma mirisnim, krem-belim cvetovima koji cvetaju u rano leto. Ima zlatno žute listove u proleće koji se pretvaraju u žuto-zelene u leto. Može narasti i do 3-4 m u visinu, a neretko se dešava da isto ili približno toliko poraste i u širinu. Grane su mu blago povijene.

U narodu je poznat kao obični ili lažni jasmin.

Pajasmin, koji vodi poreklo iz Evrope, pripada porodici hortenzija (Hydrangeaceae).

Listovi pajasmina su jednostavni, opozitno postavljeni i nalaze se na kratkim peteljkama, ovalnog oblika i zašiljenog vrha, na licu goli, a na naličju u pazušcima nervature imaju retke dlačice.

pajasmin uzgoj

Cvetovi pajasmina se sastoje od 4 latice, veoma su mirisni, medonosni, a miris podseća na miris jasmina zbog čega se u narodu zove i jasminom. Pajasmin cveta u grozdovima, u maju i junu.

Pajasmin se odlikuje brzim rastom, i već će druge godine od sadnje koren početi da isteruje mladice u obliku šiba, što ovom žbunu pruža kompaktnost.

Listovi pajasmina sadrže saponin, pa ako ih protrljate u navlaženim dlanovima – ukloniće prljavštinu s njih. Jedino ne reaguje na ulje. Iz tog razloga se koristi u kozmetičkoj industriji, jer pored toga što uklanja prljavštinu – ne skida prirodnu masnoću sa kože.

Pajasmin dobro podnosi kontinentalnu klimu, pa čak i sušu.

Pajasmin uzgoj

Kada je uzgoj pajasmina u pitanju, obično ga možete videti u dvorištima i parkovima, gde ga ljudi gaje, pre svega, zbog dekorativnih cvetova prijatnog mirisa. Pajasmin se sadi pojedinačno ili u manjim skupinama. Kako je ovo medonosna biljka, pčele prosto saleću njene cvetove sakupljajući nektar.

Pajasmin nije zahtevan što se tiče uzgoja i održavanja. Treba mu obezbediti umereno plodno, dobro propusno zemljište, na punom suncu ili delimičnoj senci. Morate znati da će bogatije cvetati ukoliko je izložen direktnom suncu, pa je najbolja opcija da koren i stablo budu u senci, a grane na suncu. Nije mu potrebna prihrana.

 gajenje pajasmina

Pajasmin – orezivanje:

Dobro podnosi orezivanje. Pajasmin treba orezivati i oblikovati posle cvetanja, dakle, krajem zime u rano proleće. Do polovine treba skratiti snažne mlade izboje koji nisu cvetali, a starijim žbunovima koji su izgubili svoj oblik i zato slabije cvetaju, u rano proleće pre početka vegetacije treba ukloniti i čitave grane.

Ukoliko ga ne orezujete, biljka će slabije cvetati. Pajasmin se može orezati i sasvim do tla, ponovo će poterati izboje na proleće.

Pajasmin – razmnožavanje:

Razmnožava se mladim izbojima, u jesen ili rano proleće, pre početka vegetacije. Pajasmin se može razmnožavati i semenom.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply