Palenta dijeta za mršavljenje

Palenta dijeta za mršavljenje

Palenta se obično pravi od žutog kukuruznog brašna, mada se i belo kukuruzno brašno takođe može koristiti. Nastala je u severnoj Italiji, kao hrana za seljake. Danas, u palenti uživaju širom sveta i može se naći u prodavnicama. Sveža palenta ima koenzistentnost griza. Jer je napravljena od kukuruza, takođe je bez glutena.

Domaća verzija

Da napravite palentu kod kuće, trebaće vam 6 šolja hladne vode, 1 i 1/3 šolje kukuruznog brašna i 1 kašičica soli. Ovi sastojci se kombinuju i zatim kuvaju od 45 min do 1h.

Palenta dijeta za mršavljenje je danas veoma popularna, a sve što vam treba jeste da uživate u palenti, najbolje domaćoj, možete je jesti u kombinaciji sa jogurtom – tako je najzdravije i najefikasnije za mršavljenje.

palenta dijeta

Koliko kalorija ima palenta?

Ukoliko pripremate domaću palentu uz ovaj recept, treba da znate da domaća palenta sadrži 73 kalorija po ½ šolje obroka. Kalorije iz palente su uglavnom iz njenog sadržaja ugljenih hidrata. Jedna porcija sadrži 16 grama ugljenih hidrata, uključujući i 1,5 grama dijetetskih vlakana. Domaća palenta takođe sadrži manje od 1 gram masti i skoro 2 grama proteina.

Nutritivna vrednost

Dok palenta sadrži brojne vitamine i minerale, nije klasifikovana kao dobar izvor za bilo koji od njih. Palenta sadrži tragove minerala kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, natrijuma i cinka. Vitamini se nalaze u palenti u malim količinama, a to su: B vitamini, vitamin A i vitamin E.

Ukoliko kupujete palentu u prodavnici, ona je obogaćena askorbinskom kiselinom (vitamin C) i beta-karotenom, pa je nešto viša u vitaminu C i A nego domaća verzija, ali sadržaj kalorija, masti, ugljenih hidrata i proteina je sličan.

Loading...

Palenta kao namirnica za mršavljenje

Kada jedete palentu – koja se pravi od kukuruznog brašna – ona ‘’puni’’ creva zahvaljujući svom sadržaju vlakana koja upijаju vodu i nаbubre u vаšem crevnom trаktu.Palenta dijeta je baš zbog ovoga efikasna jer smanjuje apetit.Jedna šoljа žutog kukuruznog brаšnа sаdrži 8.5 g vlаkаnа, što je čak 34% od preporučenog dnevnog unosа vlаkаnа zа žene i 22% zа muškаrce. Poznato je da vlakna, pored mnogih drugih zdravstvenih prednosti, podstiču i zdravo mršavljenje, jer se njihovom konzumacijom reguliše probava, postiže brže osećaj punoće i na taj način se sprečava prejedanje. Osim toga, palenta sadrži malo kalorija i ubrzava metabolizam, što povoljno utiče na gubitak suvišnih kilograma. Dakle, palenta kao namirnica za mršavljenje daje odlične rezultate!

Saznaj više>>>  Palenta i zdravlje, kalorije, recepti

Dijeta sa palentom i jogurtom

Palenta i jogurt dijeta se bazira, kako i sam naziv kaže, na konzumiranje palente i jogurta u kombinaciji minimum 2 puta dnevno – ujutru i uveče, minimum 2-3 sata pred spavanje.

Možete da pripremite palentu za dijetu za mršavljenje prema receptu koji smo naveli na početku ovog teksta – domaća palenta je ipak najsigurnija. Napominjemo, poželjno je koristiti organski kukuruz, jer je kukuruz kakav nam je dostupan danas, uglavnom genetski modifikovan.

Jogurt je namirnica koja je veoma popularna za držanje dijete zahvaljujući svom učinku na regulisanje probave i mršavljenje. U kombinaciji sa palentom – rezultati su još jači i izraženiji!

Dijeta sa palentom i jogurtom podrazumeva da koristite nemasni ili eventualno nisko-masni jogurt.

Povezano>>> Jogurt za mršavljenje: 7 najboljih kombinacija

Ovo ne mora biti dijeta koja će imati ograničen rok trajanja, prosto, dovoljno je da povremeno ubacite u svoj redovan jelovnik palentu i jogurt, uz pridržavanje osnovnih pravila zdrave i izbalansirane ishrane.

 

loading...
Loading...