Mada spada u red izuzetno zdravih ulja, ali i ulja koja se vrlo često preporučuju za korišćenje, palmino ulje se mora koristiti pažljivo i umereno, a prvenstveno zato što sadrži izuzetno visok stepen takozvanih zasićenih masnih kiselina, za koje se smatra da utiču na povećanje mogućnosti za srčanim ili moždanim udarom.

Palmino ulje upotreba

Koliko je poznato, palmino ulje nastaje od nekoliko različitih vrsta palmi i spada u red takozvanih esencijalnih ulja. Vrlo često se može čuti da palmino ulje spada u red izuzetno zdravih ulja, a osim u ishrani, koristi se i za negu kože i kose, zbog svojih lekovitih sastojaka.

Kada je u pitanju palmino ulje, upotreba mu je vrlo širokog spektra, a smatra se da ima izuzetno blagotvoran uticaj na poboljšanje imuniteta, te da ga smeju koristiti i trudnice.

Takođe, upotreba ove vrste ulja se preporučuje čak i za prevenciju najtežih oboljenja, a postoje indicije da blagovremena upotreba palminog ulja čak može sprečiti i nastanak raka.

palmino ulje

Za prženje

Najčešće se koristi palmino ulje za prženje, a zahvaljujući izuzetno visokoj količini vitamina i to prvenstveno A i E, te antioksidanasa i ostalih hranljivih sastojaka, smatra se da odlično podnosi visoke temperature, te da to ne utiče na njegov kvalitet.

Ono što je vrlo važno, kada je u pitanju palmino ulje za prženje jeste da se ono može koristiti i više puta, bez da izmeni ukus, odnosno užegne, pa se zato najčešće i koristi u mnogim prodavnicama brze hrane upravo palmino ulje za prženje različitih namirnica.

Palmino ulje i zdravlje

Čini se da su palmino ulje i zdravlje usko vezani, te da je blagotvoran uticaj koji ova vrsta ulja ima na zdravlje neprocenjiv. Pored već navedenih stanja kada se preporučuje njegova upotreba, svakako je dobro da ga koriste i osobe koje imaju povišen takozvani loš holesterol, te se preporučuje koristiti ga ako želite da imate više snage i energije.

I još malo o odnosu koji imaju palmino ulje i zdravlje : poboljšava vid, odlično je sredstvo za prevenciju katarakte, ali i različitih degenarcija očiju, trudnicama se savetuje da ga koriste zbog visokog sadržaja vitamina A, D i E, ali i ostalih korisnih supstanci.

Za kožu

Pored toga što se koristi u svakodnevnoj ishrani, preporuka je koristiti i palmino ulje za kožu, budući da pored ostalih hranljivih sastojaka sadrži i vitamin E, za koji je poznato da ima izuzetno blagotvoran uticaj na zdravlje kože.
Kada se koristi palmino ulje za kožu, onda se ono najčešće preporučuje koristiti kako za svakodnevnu negu, tako i kod onih osoba na čijem licu već postoje vidljivi tragovi bora, budući da je takozvani tokoferol, koji se nalazi u ovom ulju najzaslužniji za prirodno popunjavanje bora, jer prodire i u donje slojeve kože.

Za negu kose

Takođe, preporuka je koristiti i palmino ulje za negu kose, jer poboljšava njen kvalitet, a može se koristiti gotovo za sve tipove kose.

U većini slučajeva, palmino ulje za negu kose se dodaje u različite prirodno spravljene maske za kosu, a inače je i jedan od najčešće prisutnih sastojaka u industrijski spravljenim maskama i pakovanjima za kosu, odnosno šamponima i ostalim sredstvima za negu kose.

Za imunitet

Zahvaljujući izuzetno hranljivim i, za organizam korisnim sastojcima vrlo je poželjno koristiti palmino ulje za imunitet.
A uz to što se koristi za imunitet u smislu da poboljšava odbrambene snage organizma ukoliko se redovno konzumira, preporučuje se koristiti palmino ulje i za održavanje organizma zdravim, te za prevenciju različitih oboljenja, ali kao što smo naglasili na početku teksta, ipak treba biti umeren u njegovoj primeni.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply