drvce-pamuka-soljica

Pamuk poznajemo kao najprijatniji prirodni materijal od koga se izrađuje garderoba. Njegova svojstva i mogućnosti koje pruža čine ga prirodnim materijalom bez premca na tržištu. 

Ipak, pamuk treba upoznati i kao biljku, objasniti proces njegovog uzgoja, a zatim se i upoznati sa svim njegovim benefitima i načinima na koje ga možemo upotrebiti. Takođe, vrlo je važno znati kako se treba odnositi prema ovom materijalu na pravi način.

Tim povodom smo pripremili tekst, koji se bavi temom ove čudotvorne biljke. Upoznajte pamuk iz sasvim novog ugla i otkrijte ono što o njemu niste znali. 

Kako nastaje pamučna tkanina? 

Dečije, muške i ženske majice od pamuka, kao i sva ostala svakodnevna garderoba, koja treba da bude prijatna i udobna izrađuje se od pamučne tkanine. Ova tkanina je izvezena od vlakana biljke pamuka (lat. Gossypium). Pamučna vlakna u potpunosti su sačinjena od celuloze, koja zapravo ima funkciju da štiti seme biljke.

Plod pamuka predstva objedinjena semena, koja su zaštićena pufnastim vlaknima, prepoznatljivog izgleda, od kojih se zapravo i pravi tkanina za izradu garderobe. Za ove svrhe upotrebljava se dugo pamučno vlakno. 

Karakteristike biljke pamuk 

Pamuk je biljka iz porodice slezova (Malvaceae). Pamuk ima vretenast koren, žućkaste cvetove i čvrstu stabljiku. Kada se pamuk razvije njegova semena obrastu vlaknima, koja ih zapravo štite od neželjenih uticaja sredine. Intereseantno je da se u semenu pamuka nalazi 25% ulja.

Pamuk je najrasprostranjenija jednogodišnja biljka, koja zahteva mnogo sunca i umerenu vlažnost vazduha.  Toplota je neophodna radi sazrevanja vlakna i stvaranja celuloze. Uzgoj pamuka najviše je rasprostranjen u tropskim i suptropskim krajevima, kao i u Južnoj Americi, Africi i Indiji. 

Uzgoj pamuka i priprema za proizvodnju

Pamuk se obično gaji u relativno kontrolisanim uslovima, na polju pamuka. Nakon što seme obraste vlaknima prosečne dužine 3 cm, počinje proces branja pamuka, a potom odvajanja semena od vlakana, kao i dalji proces prečišćavanja vlakna kako bi se dobila sirovina spremna za proizvodnju. 

Pamuk se u Egiptu i Indiji još uvek bere rukama, i ovo je izuzetno delikatan proces, koji kao finalni proizvod ima pamuk vrhunskog kvaliteta, bez ikakvih oštećenja, koja mogu da uslede nakon mehaničkog branja pamuka, odnosno upotrebom mašina. 

Ipak, češća i znatno brža praksa je branje pamuka specijanim mašinama. 

Nakon što se pufnasta vlakna pamuka oberu, vreme je da se očiste od semena, grančica i lišća, kako bi se pripremila za dalju obradu. Potom se vlakna češljaju i ispravljaju, a pri ovom procesu odvajaju se duga vlakna (lint) od kratkih vlakana.  Duga vlakna se koriste za tkanje, dok kratka imaju druge namene. Ovako pripremljena vlakna, odlažu se u posebne kalupe i prosleđuju se u proizvodnju. 

Kada je reč o razmerama treba pomenuti da 100kg sirovog pamuka neočišćenog od semena, daje oko 32 kg dugog vlakna i oko kilogram kratkog vlakna. Takođe, dobija se i oko 60 kg semena. 

Pamuk je biljka široke namene 

Kao što smo pomenuli dugo vlakno pamuka je najzastupljenije u tekstilnoj industriji. Koristi se za izradu svih vrsta odevnih komada, od pamučnih bluza, dukseva, trenerki, farmerki pa sve do različitih jakni. Dugo vlakno se takođe koristi i u industriji papira, za izradu konca, ali i za izradu ribarskih mreža. 

Ono što je takođe zanimljivo jeste da i kratko vlakno ima svoju industrijsku primenu. Od kratkog vlakna se pravi vata, veštačka koža, kao i filmske trake. 

Upotreba semena pamuka 

Pamuk je vrlo zahvalna biljka, jer se u celosti može iskoristiti. Tako se od ulja dobijenog iz semena pamuka mogu izrađivati sapuni od glicerina, kao i sam glicerin. Ukoliko se ulje rafinira, može da se iskoristi i za proizvodnju ulja za konzerve, pa čak i margarina! 

Čak se i stabljika pamuka koristi i to za izradu kartonskih ambalaža, a primenjuje se i u građevnskoj industriji. 

Svojstva pamučne tkanine i njeni benefiti 

Zašto je važno da biramo pamuk? 

Ovaj lagani i prozirni materijal ima velike benefite za našu kožu. Pre svega, reč je o antialergijskom i antibakterijskom materijalu, što znači da se na pamučnoj tkanini ne skupljaju bakterije koje nastaju usled znojenja, spoljašnje sredine, kao i samih čestica na koži. 

Za miran san i udobnost uvek treba birati pamuk! Ovaj materijal je takođe zahvalan za pranje, otporan na visoke temperature, i prilikom pranja uglavnom ne pušta boju. 

Pamučna odeća se preporučuje svima koji imaju bilo kakvo kožno oboljenje, ili osteljivost kože, jer ovaj materijal pruža sigurnost i udobnost. 

Od celuloze iz biljke pamuk takođe se dobija i viskoza, koja zapravo predstvlja polusintetički derivat pamuka. Ovaj materijal se primenjuje u tekstilnoj industriji, zbog svojih unapređenih svojstava: izuzetno je prijatan, nije sklon gužvanju ( za razliku od pamuka), fantastično se pripaja uz telo, a osim toga zadržao je svojstva pamuka – antibakterijski i antialergijski materijal. 

Savetujemo vam da kada god kupujete odeću, ali i druge proizvode koji dolaze u dodir sa vašom kožom obratite pažnju na dekleraciju. Najfinije pamučne tkanine su one koje nisu nastale mešanjem pamuka i nekog sintetičkog materijala. Darovi iz prirode su neprocenjivi, zato pažljivo birajte! 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply