Šta je parapsorijaza koji su njeni simptomi, vrste i kako se sprovodi lečenje…

Simptomi psorijaze

Osip, fleke, kvržice. Kada primetite nešto na koži, može da bude prilično teško da otkrijete o čemu se radi. Osipi često liče jedan na drugi, a uzroci za pojavu su brojni. Osim toga, dve osobe sa istim oboljenjem mogu da imaju sasvim različite simptome.

Parapsorijaza je termin koji označava grupu retkih kožnih problema koji liče na psorijazu ali se od nje razlikuju. Da bi bio siguran o čemu se radi, vaš lekar će možda morati da vam uzme uzorak kože (biopsija).

parapsorijaza

Simptomi parapsorijaze

Poput psorijaze, parapsorijaza izgleda kao neujednačen osip. Fleke su obično ružičaste ili crvene ali mogu da budu i smeđe i žućkaste. Mogu da budu uzdignute i kvrgave i da izgledaju kao krljušt ili naborana površina.

Obično se pojavljuju na grudnom košu, stomaku i leđima, međutim, mogu da se jave i na rukama i nogama. Najčešće su okrugle ili ovalne ali mogu da budu različitih veličina.

Možda će vas svrbeti ali drugih simptoma verovatno nećete imati.

Vrste parapsorijaze

Postoje dve vrste parapsorijaze:

  • Parapsorijaza malih plakova – Fleke sa osipom su u prečniku manje od 5cm. Obično se smatra bezopasnom.
  • Parapsorijaza velikih plakova – Osipi su veći i ponekad nepravilnog oblika. Neke osobe sa ovom vrstom parapsorijaze dobijaju limfom koji se zove fungoidna mikoza. To je kancer belih krvnih zrnaca koji počinje na koži. Neki lekari smatraju da je parapsorijaza velikih plakova posebna vrsta bolesti. Drugi, da je to rani stadijum fungoidne mikoze.

Razlike između psorijaze i parapsorijaze

Parapsorijaza i psorijaza su kožni problemi koji mogu da izgledaju slično na površini kože, međutim, oni se pod mikroskopom razlikuju. Osip gutatne psorijaze koja izgleda kao parapsorijaza i takođe se javlja na grudnom košu. Međutim, obično se pojavljuje nakon neke infekcije.

Oblik plaka psorijaze može da liči na parapsorijazu kada ga prvi put primetite, ali će se pretvoriti u debele naslage kože koja se ljuspa, obično na kolenima, laktovima, skalpu i donjem delu leđa.

Psorijaza se najčešće dijagnostikuje kod mlađih osoba i dece i češće kod žena nego kod muškaraca. Većina osoba kod kojih se javlja parapsorijaza su sredovečne osobe.

Lečenje parapsorijaze

Brojni tretmani za lečenje parapsorijaze su isti kao i za neka zapaljenska kožna oboljenja:

  • Lekar će vam verovatno prepisati kremu koja sadrži steroide ili neki drugi medikament koji ćete stavljati na osip.
  • Lekar može da vam preporuči svetlosnu terapiju da bi se ublažili simptomi parapsorijaze. To se obično obavlja u ordinaciji ili kod kuće sa lampom koja zrači određenu kontrolisanu dozu UVB svetlosti. I sunčevo svetlo može da pomogne.
  • Ovlaživači će učiniti da vam koža izgleda bolje.

Problemi sa kožom mogu da traju mesecima ili godinama. Parapsorijaza malih plakova može sama da nestane. Trebalo bi da idete na kontrolu jednom godišnje, a u slučaju da se događaju promene i češće.

Parapsorijaza velikih plakova ne prolazi bez lečenja. Trebalo bi da se kontroliše dva puta godišnje zbog mogućnosti da mogu da postane kancerogena. Možda će biti potrebno da se povremeno podvrgavate biopsiji da bi se proverilo da li prelaze u limfom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply