Pasji trn – Latinski naziv Hippophae rhamnoides

DRUGI NAZIVI: vučji trn, sibirski ananas, vukodržica

OPIS BILJKE:
Pasji trn je mali grm, koji neretko naraste i kao drvo visoko do 5 m. Glavni koren prodire duboko u zemlju, a korenovi izdanci se prostiru puzavo i daleko od glavnog korena. Trnovite grane su glatke i tamnocrvenosmede boje. Linealni, vrbi slični listovi s donje strane su belkasto sjajni. Cvetovi su neugledni, a plodovi sjajne narandžastocrvene boje, jajolikog oblika, 7-8 mm dugi i 4-5 mm široki. Unutrašnjost ploda slična je orahu i većinom jednosemena. Bobice imaju kiselkast, blago aromatičan i sveže opor ukus.

STANIŠTE I UZGOJ: Pasji trn uspeva kako na peščanim sprudovima uz more, tako i na obalama reka i nagibima rečnih korita i planinskih potoka. Biljka je vrlo skromna, voli krečnjačke podloge, a često se u mnoštvu pojavljuje na peskovitim i šljunkovitim zemljištima. Pasji trn je vrlo prikladan za učvršćivanje zemljišta koja klize, pa se zbog toga dosta sadi na padinama i nagibima uz puteve, a može se preporučiti i za sadnju prirodnih ograda.Pasji trn vrlo je omiljena biljka čijim se bobicama hrane fazani, pa se na taj način vezuju za stanište.

VREME CVETANJA: April. Sazrevanje plodova: septembar i oktobar.

LEKOVITI DEO BILJKE: U lekovite svrhe u jesen se beru bobice pasjeg trna.

LEKOVITO DELOVANJE: Jedinstveno mnoštvo najvrednijih lekovitih i delotvornih materija ističu pasji trn kao lekovitu biljku. Zbog sadržaja vitamina C, bobice pasjeg trna su jedno od najefikasnijih odbrambenih sredstava protiv infekcije organa za disanje. Osim toga, vitamin C doprinosi funkciji krvnih sudova, pospešuje disanje ćelija, vrlo je važan kod izgradnje kostiju i za očuvanje zdravlja desni. Bobice pasjeg trna su lek kod svih skorbutnih pojava, krvarenja desni, bledila, telesne slabosti, glavobolje, kod bezvoljnosti, telesnog i duševnog umora, manjka koncentracije, slabog apetita itd. Zbog nepravilnog načina ishrane, žurbe i preopterećenosti, sve brže se smanjuju zalihe vitamina u telu, pa se moraju stalno obnavljati. Pomanjkanje vitamina izaziva smetnje u funkciji slzokože, upalu očiju, degenerativne pojave u crevima, sklonost stvaranju kamenaca, smetnje u polnim funkcijama kao i smanjenje otpornosti protiv infektivnih bolesti. Ako navedene bolesti nastanu zbog manjka vitamina, suzbijaju se zahvaljujući obilnim količinama vitamina u bobicama pasjeg trna.

PREPARATI:
Sok od pasjeg trna – Sok od bobica ili same bobice su neophodan prirodni lek. Danas postoji čitav niz proizvoda od pasjeg trna u kojima se divlji plodovi prerađuju kao celi, bez dodatka bilo kakvog hemijskog sredstva za konzervisanje. Ako se tokom zime ili pred proleće, kada je hrana siromašna vitaminima, uzmu 3 pune kašike tih proizvoda tokom dana, podmiruje se dnevna potreba za vitaminima.

Marmelada od bobica pasjeg trna– Odlična je na hlebu, a pomešana s mlekom ili jogurtom ne samo da je ukusna, već ove namirnice čini kvalitetnijim.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply