[icegram campaigns=”14147″]

Mada se u narodu kaže “prosto kao pasulj” pasulj, boranija i grčko seme su više nego složene po kemijskom sastavu i dejstvu na ljudski organizam…

Pasulj (Phaseolus vulgaris) je i hrana i lek. Ova jednogodišnja zeljasta biljka poreklom iz Amerike, kod nas je toliko odomaćena da je svi pri-hvatamo kao svoju. Posle hleba, pasulj je glavna hrana našeg naroda, bilo da je prebranac ili čorbast, salata ili pire. U svakom obliku on je gotovo isto ukusan i hranljiv.

Pasuljevina kao lek

Osim zrna iz mahune koje je visoko vredna namirnica, postoji i deo biljke koji se koristi isključivo kao lekovita sirovina, a to je pasuljevina odnosno zrela mahuna bez zrna. Ali, lekovita je samo pasuljevina od pasulja čučavca. Zrela i osušena mahuna nema mirisa i pomalo je sluzavog ukusa.
Sadržaj suve mahune (pasuljevine) je: arginin, silicijumova kiselina, soli hroma, fitoaleksini (fazeolin), flavonoidi ,kalijum, vitamin C…


Čaj od suve pasuljevine
koristi se u narodnoj medicini za sniženje šećera u krvi, kao diuretik, u borbi protiv reumatizma i gihta. Prema naučnim saznanjima, soli hroma uslovljavaju antidijabetsko dejstvo, tako da postoje zvanični preparati na bazi ove sirovine.

Lekovita boranija

U borbi protiv šećerne bolest značajnu ulogu ima i boranija. Boranija je samo jedna forma običnog pasulja, a kao hrana se koristi cela mlada (nedozrela) mahuna. Dijabetičari bi trebalo da u svojoj ishrani koriste što više boranije (4-5 kg nedeljno) u obliku variva i salata, naročito u letnjim mesecima kada je ima sveže.

Konzervirana ili zamrznuta boranija se koristi za ishranu u zimskom i prolećnom periodu. Osim za sniženje šećera u krvi, boranija je korisna za jačanje srca i za regulaciju prometa kalcijuma u organizmu.

Čaj od pasuljevine pripremanje

2,5 gr suve i usitnjene pasuljevine prelije se sa 200 ml ključale vode, malo prokuva, ostavi desetak minuta da odstoji poklopljeno, pa procedi i pije pre jela.

Mešavina protiv šećerne bolesti
40 gr suve pasuljevine i po 20 gr lista borovnice, brusnice i dobričice.
Uzeti 50 gr ove mešavine, preliti sa 1/2 litra ključale vode i kuvati 15 minuta. Ostaviti da odstoji 3 sata. Procedjeno treba da se pije 3x u toku dana pre jela.

Supa od pasuljevine

2-3 šake dobro osušenih mahuna pasulja (pasuljevine) treba lagano da se kuva dok se ne dobije krem supa u količini od oko 1/2 litra. Ova količina supe i 2-3 šolje čaja od pasuljevine može da zameni 3-5 jedinica insulina.

Grčko seme

Trigonella foenumgraecum – grčko seme, piskavica je jednogodišnja zeljasta biljka od davnina cenjena naročito u mediteranskim zemljama.
Gaji se na isti način kao pasulj. Lekovitost ove biljke je u njenom semenu, koje se iz zrelih mahuna mlaćenjem izvadi i dobro se osuši na promajnom mestu. Seme je četvorostrano, malo spljošteno i veoma tvrdo, a boje je sivo-crvenkaste. Kada se potopi u vodu, jako nabubri i opna puca. Ukus je gorak i sluzast, a miris jak i aromatičan. Zbog velike tvrdoće teško ga je stucati u prah.
U semenu piskavice ima do 50 % ugljenih hidrata, do 25% proteina, flavonoida, steroidnih saponina, piridinskih alkaloida, kumarina i slobodne amino kiseline.

Grčko seme – Lekovita svojstva

Kao lekovita biljka grčko seme se koristi u lečenju anoreksije, poremećaja varenja, za sniženje šećera i holesterola u krvi, za ublažavanje kašlja i za rastvaranje sluzi, kao virustatik (zaustavlja razmnožavanje virusa), spolja za čireve i druge promene na koži, kod otoka žlezda, rahitisa.

Čajevi za šećeraše

Po 30 gr semena piskavice, lana, gujine trave i po 5 gr cveta pelina i maslačka
Tri kašike ove mešavine prelije se sa 1/2 litra hladne vode, drži tako celu noć, sutradan zagreje i kuva 5 minuta, ohladi, ocedi i pije po 1 šolja 1/2 sata pre jela u toku celog dana.

ČAJ OD OD GRČKOG SEMENA
1 g usitnjenog semena prelije se sa 200 ml hladne vode i ostavi 3 sata da odstoji (ne kuva se). Procedi se i pije 3-4 puta pre jela.

Oblog za rane i opekotine
50 gr samlevenig semena se u 250 ml vode kuva 5 minuta. Topla masa se previja na ozledeno mesto.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply