mini ruze

Patuljaste mini ruže uzgoj     

Patuljaste mini ruže ili minijaturne ruže se uzgajaju za proizvodnju manjih biljaka i cveća, pre nego ruže u punoj veličini. Patuljaste ruže su popularne među početnicima koji žele da se bave uzgojem cveća, koji žele da gaje ruže koje zahtevaju manje brige, kao i kod onih bez prostora za ruže u punoj veličini. Nažalost, patuljaste ruže imaju malo ili nimalo mirisa.

Patuljaste ruže nega je vrlo jednostavna ukoliko se pridržavate sledećih koraka.

Patuljaste mini ruže uzgoj – najpre odlučite koji tip minijaturnih ruža želite da uzgajate. Ove ruže su dostupne u različitim varijantama boja i sorti. Patuljaste ruže sadnice moraju biti zdrave i kvalitetne, pa ih nabavite od pouzdanih uzgajivača cveća.

Izaberite mesto za rast patuljaste ruže na otvorenom. Izaberite ono mesto gde patuljaste ruže neće biti istisnute ili preuzete od strane drugih baštenskih biljaka. Patuljaste ruže se obično koriste za sadnju po ivicama i za naglašavanje biljaka u cvetnim baštama.

patuljaste ruze

Izaberite mesto koje dobija puno sunca. Neke sorte mini ruža će tolerisati delimičnu senku.

Izmenite svoje vrtno zemljište sa organskim kompostom, ako je potrebno. Ruže vole bogato, vlažno, dobro drenirano zemljište.

Patuljaste ruže sadnja: iskopajte rupu u bašti. Rupa treba da bude otprilike iste dubine kao posuda koja trenutno drži biljku. Međutim, ako sadite patuljaste mini ruže u bašti, iskopajte rupu oko 0,3 m širu od saksije. Stavite biljku u zemlju. Izvadite ružu iz saksije pažljivo i prstima lagano olabavite njen koren. Stavite biljku u rupu, vodeći računa da raširite korenje. Popunite rupu sa zemljom i pritisnite lagano da pomognete da koren napravi dobar kontakt sa tlom.

patuljaste ruze uzgoj

Patuljaste ruže održavanje:

Zalivajte patuljaste ruže dobro tokom čitave vegetativne sezone. Zalivajte iz baze biljke i izbegnite kvašenje lišća.

Malčirajte područje oko ruža kako bi zemlja zadržala vlagu i za kontrolu korova.

Prihranite svoje mini ruže redovno koristeći đubrivo dizajnirano za ruže. Kombinacija đubriva treba da sadrži N (azot), P (fosfor) i K (kalijum) u odnosu 5-9-6. Dobro zalijte biljke pre nego što ih prihranite.

Prihranite patuljaste ruže kada novi listovi tek počinju da se razvijaju i ponovo posle svakog teškog cvetanja.

Prestanite da prihranjujete ove ruže 6 do 8 nedelja pre prvog mraza, ako živite u području sa hladnom klimom.

patuljaste ruze sadnja

Rezidba

Orežite patuljaste ruže blago krajem zime ili početkom proleća pre početka novog rasta. Uklonite mrtve drvenaste delove i do 1/3 biljke, koliko je potrebno za oblikovanje ili da podstaknete novi rast. Za razliku od ruža u punoj veličini, patuljaste ruže ne zahtevaju teško orezivanje.

Kada su u pitanju patuljaste ruže u saksiji – saksija mora da bude najmanje 40 cm duboka i 25 cm široka. Odgovara im hladna podloga, pa je poželjno da se saksija ukopa u sandučić ili u neku veću saksiju koju ste prethodno napunili tresetom ili šumskom mahovinom.

Ukoliko se patuljasta ruža gaji kao sobna biljka, držite je na najsvetlijem, prozračnom mestu, najbolje pored sunčanog prozora – gde će dobiti minimalno 5 sati sunca svaki dan. Najbolje je zalivati je kišnicom – leti obilno, a zimi umereno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply