[icegram campaigns=”14014″]

Pelin raste kao korov na poljima, medjama, kamenitim i sunčanim zapuštenim i neobrađenim mestima, pored reka, uz puteve… Gaji se i u bašti i ne traži posebnu negu. Za lekovitost pelina znali su Rimljani i Arapi tako da je jedna od najkorišćenijih biljaka u narodnoj medicini.

Pelin sadrži niz lekovitih supstanci, a najvažnije je eterično ulje.
Pelin se sa drugim biljkama najčešće koristi za poboljšanje apetita, protiv crvenih parazita, šećerne bolesti, za regulisanje menstruacije, protiv gasova.

Medicinsko vino sa pelinom jedno je od najboljih prirodnih sredstava za bolji apetit, koristi se u slučaju zatvora rekovalescenata, izuzetno mršavih, bolesnika koji su preležali uzastopne groznice, malokrvnih…
Pelin jača organe za varenje, podstiče lučenje žuči tako da brzo otklanja smetnje u varenju i nadimanje. Čaj od pelina se preporučuje protiv grčeva u stomaku i crevima, katara želuca, hroničnog zatvora, proliva, kiseline u želucu, oboljenja žučne kese, gorušice i zadaha iz usta.

Čaj od pelina pomešan sa travom ivom

3 supene kašike biljke popariti sa 1/2 litre ključale vode i ostaviti poklopljeno 2 sata Pije se nezasladjen 3 do 4 puta dnevno pre jela.

Čaj od pelina je dobar oblog za oči, rane, uganuća, glavobolju, kijavicu, zubobolju…

Oblog od pelina
4 do 8 gr lista pelina potopiti u 1 šolju hladne vode i ostaviti da odstoji 8 sati
Piju se najviše 2 šolje dnevno.
Dodavanjem kašike kima toplom pelinovom vinu dobija se izvrsno sredstvo za neutralisanje otrova u organizmu. Takvo vino olakšava i menstrualne probleme.
Pelin jača krv, poboljšava cirkulaciju i utiče na razmenu materija u organizmu.
Eterično ulje u pelinu podstiče mokrenje i rad bubrega. Ali, trebalo bi imati na umu da prekomerna upotreba može da izazove povraćanje, vrtoglavicu i zatvor. Zbog toga bi sa pelinom trebalo biti obazriv.

Vino od pelina 1 i 2

1,5 grama pelina staviti u 1 litar dobrog belog vina i ostaviti nekoliko dana da odstoji. Pije se najviše 3 puta dnevno po 1 čašica.

30 gr suvog lista ostavi se u 60 gr alkohola (60 procentnog) 24 sata, doda se 1 litar vina i ostavi da odstoji 10 dana. Dobro se ocedi i pije 1 supena kašika 1/2 sata pre jela 3 puta dnevno.

Rakija

20 do 25 gr lista pelina staviti u 1 l jake komovice i ostaviti da odstoji 10 dana. Ova tinktura je dobra za masažu kod bolova i grčeva u želucu ili bolnog podrigivanja. Posle masiranja na bolno mesto se stavi ugrejana vunena tkanina. Ukoliko se pije kao lek za stomak koristi se u malim količinama!

Pelin za želudac

Pelin je dobar za skoro sve bolesti želuca i crijeva, kao što su spušteni želudac, hronični gastritis, katar želuca, prehlađeni želudac, hemeroidi, katar.Ipak sa pelinom ne preterivati i posle nedelju dana konzumiranja bilo kog preparata od pelina napraviti nedelju dana pauze.

Iskustvo Pelagića

Sok od pelena: Pomešati istu količinu kopra i šećera i sve dobro skuvati. Ovo treba piti dok je toplo, ujutru po 3 kašike. Preporučuje se onima koje boli jetra od nazeba i koji imaju žuticu po licu, očima i po celom telu.
Sok od pelena pomešaj sa toliko šećera, pa daj da piju oni koji su jeli otrovne pečurke.Koga boli uvo ili ima nešto u njemu, ukapaj u uvo sok od pelina procedjen kroz čistu krpu.
Ko pije pelinov sok poboljšaće vid. Procedi sok i stavi na oči, dobro je za one koji imaju kataraktu ili druge tegobe.

POVEZANO Čaj od pelina