Peršun je poznat po svojim svojstvima izbeljivanja i posvetljivanja koja se uspešno mogu primeniti u redukovanju pojave mitesera, depigmentacije i generalno, promena u boji kože. Takođe peršun predstavlja odlično sredstvo za lečenje akni, posebno u kada je u svežem obliku.

Pojedine kozmetičke proizvode za negu prati glas da poseduju izvanredna i magična svojstva zahvaljujući dodatku u vidu ekstrakta peršuna. Međutim, zašto biste trošili novac na basnoslovna kozmetička sredstva, kada na jednostavan način možete napraviti kvalitetniju i efikasniju masku za lice od peršuna kod kuće.

Domaća maska od peršuna, meda i limuna protiv mitesera

Pored posvetljivanja mitesera, peršun se pokazao kao efikasno prirodno sredstvo za elimisanje akni i uklanjanje tragova mrlja. Limunov sok poseduje slična izbeljujuća svojstva, zbog čega je bitno imati na umu da česta upotreba limunovog soka može učiniti kožu osetljivijom na dejstvo sunčevih zraka. Takođe, nije poželjno tretirati celu kožu lica limunovim sokom zbog mogućnosti pojave isušivanja istog, te se savetuje da masku na bazi peršuna i limuna primenjujete ne više od dva puta nedeljno. U cilju tretiranja tamnih mrlja i malih obezbojenih segmenata, potrebno je direktno primenjivati limunov sok na područje kože lica dva puta dnevno.

Limunov sok se može upotrebljavati i za tretiranje bubuljica. Mnogi oboleli od akni su na različitim forumima izneli svoja pozitivna iskustva u uklanjanju ožiljaka nastalih od akni pomoću limunovog soka. Naravno, rezultati će varirati od osobe do osobe, u zavisnosti od tipa kože i uzročnika pojave akni, između ostalog.

Jedan od problema koji se može javiti prilikom direktne primene limunovog soka je peckanje kože prilikom prvog nanošenja, ali ga je moguće rešiti dodavanjem nerafinisanog meda u pripremljenu masku. Sirovi nerafinisani med, za razliku od komercijalno proizvedenog hidrira i omekšava kožu lica, pri tom ispoljavajući snažna antibakterijska svojstva. Mnogi smatraju da je sirovi med posebno koristan u isceljivanju ožiljaka nastalih od akni i smanjenju zapaljenja prisutnih bubuljica.

Manuka med sa posebno snažnim antibakterijskim svojstvima proglašen je za idealnu vrstu meda u borbi protiv akni. Ipak, ukoliko ga ne možete priuštiti, imajte na umu da je bilo koji neprerađeni sirovi med neuporedivo efikasnije sredstvo za tretman akni od indsutrijski proizvedenog rafinisanog meda.

Kako napraviti masku od peršuna, limuna i meda?

Sastojci:
-jedan svež organski peršun, koji je prethodno dobro opran u toploj vodi, a zatim usitnjen.

-kašičica limunovog soka (ili polovina iste ukoliko imate suvu kožu, a u slučaju osetljive kože, možete preskočiti upotrebu limunovog soka).

-dve kašičice sirovog i termički neobrađenog meda (idealno bi bilo da to bude Manuka med).

Postupak:
Iseckajte vezicu peršuna na sitne deliće nožićem ili kuhinjskim makazicama. Idealan izbor bi bio kovrdžavi peršun zbog svoje tamnozelene boje, ali i standardne vrste sa ravnim listovima mogu se podjednako dobro iskoristiti.

Izdrobite peršun u avanu sve dok ne dobije konzistenciju paste. Radi olakšavanja usitnjavanja, možete dodati i par kapi limunovog soka, ali je ipak poželjno da se peršun drobi u sopstvenom soku. Pomešajte sirov med i limun te dobro izgnječite tučkom. Dobijenu smesu možete presuti u drugu lakšu činijicu, ali neki ipak preferiraju nanošenje maske direktno iz avana.

Pre nanošenja maske potrebno je očistiti kožu lica blagim prirodnim sredstvom za negu. Nakon čišćenja, isperite i osušite lice, a zatim laganim potezima nanosite masku na kožu lica, izbegavajući područje oko očiju. Ukoliko želite, masku možete primenjivati i na koži nosa, radi prevencije pojave mitesera. Nije bitno da li maska sadrži delove listova ili stabljike peršuna, svi segmenti su korisni za negu lica. Pozitivan efekat ostvaruje se potpunim mešanjem peršuna sa svim sastojcima maske. Sa peškirom preko jastuka ispružite 10-15 minuta čekajući dejstvo tretmana. Moguće je da ćete pri tom osetiti blago peckanje od limunovog soka, posebno ukoliko trenutno patite od izbijanja akni. Ovaj neprijatan osećaj traje oko minut, ali ukoliko primetite da se peckanje nastavlja, isperite masku toplom vodom i masirajte pogođena područja gelom na bazi aloja vere. U slučaju produženog peckanja tokom primene ove maske, razmotrite pripremu iste bez limunovog soka.

Većina ljudi smatra da im maska na bazi peršuna, meda i limuna osvežava i revitalizuje kožu lica. Nakon ispiranja maske, poželjno je isprati lice prirodnim hidratantnim sredstvom poput seruma hijaluronske kiseline, ili primenjivanjem avokadovog ulja kao hidratantnog sredstva, posebno u večernjim časovima.
Ukoliko želite da poboljšate opšte zdravlje kože, masku primenjujte jednom nedeljno, a za svrhu lečenja akni, crnih tačkica i depigmentacije kože dva puta u toku sedmice. Pri nanošenju maske, izbegavajte kontakt iste sa osetljivim predelom oko očiju.

I na kraju, bilo bi nam drago da nam prenesete lična iskustva i utiske vezane za korišćenje ove izvanredne prirodne maske za lice, i iskreno se nadamo da će vam naši saveti i preporuke biti od koristi. Nakon očiglednih i uspešnih rezultata nastalih upotrebom ove maske, poželećete da ste recept za istu imali u tinejdžerskim godinama.

Ipak, potrebno je napomenuti da kožna oboljenja poput akni nastaju kao posledica dubljeg unutrašnjeg disbalansa u organizmu, te da maska od peršuna može uspešno izlečiti spoljne kožne simptome, ali se ipak mora potražiti osnovni uzrok u ishrani ili spoljnim faktorima koji je doveo do zapaljenskog procesa kože.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply