devojka-priroda

Vrhovi Anda skrivaju neprocenjivo “blago” – lekovitu biljku Zlatna maka. Zbog blagotvornog, čak čudesnog dejstva na organizam, zovu je i “peruansko čudo”, izuzetno je cenjena kako u ishrani tako i u medicini.

Peruanska zlatna uspeva samo na Junin platou, na visini od preko 4.000 metara i jedina je kultivisana namirnica koja raste na toj nadmorskoj visini. Vrlo je otporna na niske temperature i jako UV zračenje, što joj omogućava da preživi u tako surovim klimatskim uslovima.Koren zlatne make je nalik rotkvici, krije riznicu blagotvornih sastojaka.

Popularnost Zlatne make u svetu ubrzano raste, budući da je ustanovljeno da daje energiju i poboljšava opšte zdravstveno stanje. Svake godine u njenoj postojbini Peruu, proširuju se plantaže da bi se zadovoljila potražnja. I, sve više naučnika širom sveta je proučava zbog izuzetnog dejstva na organizam. Svetsku popularnost zlatna maka je stekla zahvaljujući naučnom radu peruanskog biologa. Njeni radovi i knjige doprineli su da se za ovu biljku zainteresuju i ostali stručnjaci.

Čast mi je što sam pre 40 godina naučno otkrila i dokazala nutricionističku i medicinsku vrednost ove jedinstvene biljke sa vrha Anda, koja se na ovom podneblju koristi duže od deset Milenijuma. Iskreno se nadam da će Zlatna maka omogućiti današnjim i budućim stanovnicima naše planete kvalitetniji život – naglašava biolog.

Poreklo

Zlatnu maku su koristile drevne civilizacije pre više od 10 mileniju-ma, koje su na tom području živele znatno pre Inka. Zbog visokog procenta šećera, proteina i esencijalnih elemenata bila im je glavna namirnica u svakodnevnoj ishrani. Prema legendama, slavni ratnici Inka konzumirali su je u ogromnim količinama pre odlaska u borbu da bi bili snažniji. Međutim, posle pobeda im je bilo strogo zabranjeno da je jedu, kako bi se zaštitila ženska populacija u osvojenim gradovima, budući da ova biljka poseduje i moćna afrodizijačka svojstva. Španski osvajači bili su toliko oduševljeni njenim dejstvom, da su u jednom periodu porez od domorodaca naplaćivali u korenu make, umesto u zlatu.

Zlatna maka sastav

Jedinstvena formula ove biljke glasi: 59% karbohidrata, 14% proteina, 9% vlakana i svega 2% masonoća. Zlatna maka sastoji se iz 84 elementa, 100 grama osušenog korena sadrži oko 250 mg lako apsorbujućeg kalcijuma, 15 mg gvozda i značajne količine vitamina C, E i B kompleksa. Njeno dejstvo na organizam čudesno je zbog kombinacije nutritivnih elemenata i jedinstvenih komponenata, od kojih se 32 nalaze samo u ovoj biljci i ni u jednoj drugoj. To su četiri alkaloida, makaidi i makaeni. U njen sastav ulaze glukozinolati i steroli (brasikosterol, ergosterol, kampesterol, sitosterol i ergostadienol), a bogata je i esencijalnim amino kiselinama kao što su aspartanska, glutaminska, serin, glicin, arginin, valin, lizin, linolejska, palmitinska, oleinska…

Zlatna maka lekovitost

Današnja nauka je dokazala da “peruansko čudo” stabilizuje metabolizam na potpuno prirodan način. Koristi se u zavisnosti od potreba, a pre nego što se pristupi specifičnom načinu lečenja, konzumira se i kao sredstvo za poboljšanje opšteg stanja organizma.

Pozitivno utiče na imunitet, popravlja fizičko i mentalno zdravlje, a pri tom nema nikakvih kontraindikacija.

Hormonalni disbalans je bolest savremenog čovečanstva uzrokovana brzim tempom i uslovima života. Hroničan umor, nervoza, depresija, anksioznost, poremećaj sna, PMS,nedostatak seksualne želje, impotencija, neplodnost, bolne menstruacije, menopauza, andropauza, samo su neki od simptoma. Zlatna maka na prirodan način, vrlo efikasno uspostavlja hormonalnu ravnotežu kod predstavnika oba pola i svih starosnih grupa.

Deluje na endokrini sistem i stimulacijom hipofize i hipotalamusa, utiče na sve žlezde sa unutrašnjim lučenjem, a time i na plodnost. Kod muškaraca povećava broj i pokretljivost spermatozoida, pomaže kod erektivne disfunkcije i problema sa prostatom, podstiče stvaranje mišićne mase. Kod žena ublažava menstrualne bolove, PMS tegobe, reguliše neuredne cikluse i sprečava pojavu akni na koži koje su posledica rada hormona. Takode ublažava sve simptome menopauze, uključujući i promene raspoloženja, depresiju, probleme sa štitnom žlezdom, osteoporozom i fibromialgijom.

Peruanska maka pomaže da se lakše i brže otklone tegobe koje su posledica stresa i za razliku od napitaka na bazi kofeina, daje dugotrajnu dozu energije.

Peruanska maka blagotvorno deluje i na mozak, poboljšava memoriju i podstiče mentalne aktivnosti.Do sada nisu ustanovljeni neželjeni efekti ove biljke, niti je evidentirana interakcija sa bilo kojim lekom. Ipak, trudnice, dojilje i osobe koje se oporavljaju posle teških operacija, trebalo bi da se pre upotrebe konsultuju sa lekarom.

Kako se koristi zlatna maka?

Koren make se konzumira u prahu, jer je to najbolji, najjednostavniji i najprirodniji način upotrebe.

Prah se gelatinizira što dovodi do brže resorpcije u organizmu, dodatno se termički obrađuje, pri čemu se razgrađuju škrobni lanci radi boljeg rastvaranja u digestivnom traktu, a i ukus je prijatniji.

U pitanju je dijetetski proizvod koji ne zahteva lekarski recept i može da se konzumira u većim dozama od drugih lekovitih biljaka, u neograničenom vremenskom periodu bez rizika i štetnih posledica po zdravlje.

Prah može da se pomeša sa sokom, jogurtom, mlekom, pospe po hrani ili da se unese direktno. Ustanovljeno je da su rezultati najbolji kada se uzima tokom obroka. Osnovno pravilo je da se koristi svakodnevno.

Preporučena dnevna doza je od 2 grama (jedna ravna kafena kašičica) do 5, a u zavisnosti od potreba može i više od toga.

Ukoliko se konzumira manje od preporučene doze, željeni rezultati mogu da izostanu. Idealno je da se počne sa 2 do 3 grama, a zatim da se doza postepeno povećava u zavisnosti od reakcije organizma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply