Oboljenje za koje se ne zna sa sigurnošću tačan uzrok, ali od koga pate prvenstveno osobe koje su inače sklone infekcijama urinarnog sistema, kao i oni kojima su roditelji patili od iste bolesti, zna da bude izuzetno neprijatno i bolno.

Pesak i kamen u bešici najčešće nastaju kao posledica kamena u bubregu, tako da najpre treba lečiti ove organe. Naravno, postoje situacije i kada se pesak i kamen formiraju upravo u bešici, a kao jedan od osnovnih razloga za njihovo stvaranje se navodi nedovoljan unos tečnosti, i mada do danas nije u potpunosti sigurno utvrđeno zboge čega se javlja ova neprijatnost.

Kamen i pesak u bešici uzrok

Kada je u pitanju kamen i pesak u bešici, uzrok može biti različit. Vrlo često se navodi podatak da kamen i pesak u bešici češće pogađa pripadnike jačeg pola, a kao uzrok za njegovu pojavu se navodi uvećana prostata.
Mada, ova neprijatnost se javlja i kod pripadnica nežnijeg pola, a prvenstveno kod onih osoba koje su sklone čestim infekcijama urinarnog trakta, ali i kod osoba koje ne unose dovoljnu količinu tečnosti tokom dana.

kamen u besici pesak caj

Simptomi kamena u bešici

Simptomi kamena u bešici su različiti i mogu varirai od osobe do osobe. Tako, neko može osetiti samo nelagodnost prilikom mokrenja i čestu potrebu da mokri, dok će neko drugi osetiti oštar ili tup bol u donjem delu leđa, kuka ili prepona, koji će bivati sve jači i jači ukoliko načini neki nagli pokret ili se, pak dok se bavi fizičkom aktivnošću.
Takođe, simptomi kamena u bešici mogu biti i krv u mokraći ili, pak iritacija.

Kamen u bešici lečenje

Da biste pristupili lečenju kamena u bešici na prvom mestu treba da svom organizmu obezbedite dovoljnu količinu telnosti, te da povedete više računa o ishrani.
Kada je u pitanju kamen u bešici, lečenje na prvom mestu podrazumeva manji unos namirnica bogatih kalcijumom, budući da one utiču na formiranje kamena, ali i unos najmanje 2,5 litara zdrave tečnosti dnevno. Pod zdravom tečnošću podrazumeva se : voda, prirodni sokovi od svežeg voća i povrća, blagi biljni čajevi.

Prirodni lek za kamen u bešici

Kao najbolji prirodni lek za kamen u bešici se preporučuje dovoljan unos tečnosti, što podrazumeva najmanje 2,5 litara tekućine dnevno. Stim što se pod tečnošću ne podrazumevaju gazirani napici niti bilo kakvi industrijski sokovi, već samo obična voda, prirodni sokovi od svežeg voća i povrća i blagi biljni čajevi.
Takođe, osobe koje imaju sklonost prema formiranju kamena u bešici bi trebalo da unose manje namirnica koje su bogate kalcijumom, kako bi sprečile njegovo stvaranje.

Čaj protiv kamena i peska u bešici

Ako želite da probate neki čaj protiv kamena i peska u bešici, ne zaboravite da postoje različite biljne mešavine koje će vam pomoći u lečenju.

Jedna od boljih varijanti je da pijete svaki dan čaj od lanenog semena koji pripremate tako što prelijete laneno seme ( količina odgovara onoj koja može da stane u jednu šaku ) sa 500 mililitara proključale vode. Ovaj čaj protiv kamena i peska u bešici bi trebalo da pijete tokom dana i to na svakih dva sata otprilike po 100 mililitara čaja.

Cvet smilja je takođe dobar čaj protiv kamena i peska u bešici. Jedino što ovaj čaj treba da ostoji između 8 i 10 sati, pa je najbolje da ga pripremite uveče za sutradan i to tako što 3 ravne supene kašike čaja prelijete sa 500 mililitara vrele vode i ostavite poklopljeno da odstoji. Sutradan, ovu količinu čaja podelite na tri dela i pijete tokom dana.

Takođe, kao najbolji čaj protiv kamena i peska u bešici se pominju još i takozvani Uvin čaj, odnosno čaj od listova biljek poznate kao medveđe grožđe, zatim čaj od rastavića, kukuruzne svile, te čaj od peršuna, celera i mnogih drugih biljaka koje su dokazano dobre za lečenje ove neprijatnosti.

U većini slučajeva, ako je kamen manjih dimenzija on će sam izaći, kao i pesak, ali u pojedinim sluačjevima kada su njegove dimenzije veće neophodna je hirurška intervencija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply