caj-prirodni

Višegodišnja zeljasta biljka petrovac, ili ranjenik (Agrimonia eupatoria L., Rosaceae ) raste pored puteva, na sušnim livadama i kamenitim površinama središnjeg i severnog dela Evrope, kao i na Balkanu i u Rusiji. Stabljika je uglavnom nerazgranata, manje, ili više dlakava, listovi su naizmenični, perasto deljeni sa grubo nazubljenim listićima. Na licu su zeleni, a na naličju gusto pokriveni svilastim dlakama. Cvetovi su sitni, žuti, složeni u dugačke, klasolike grozdove. Plod je sitan čičak.Cela biljka je opora, gorka i slabog mirisa.

Kao biljna lekovita sirovina koristi se zeljasti nadzemni deo u cvetu (Agrimoniae herba). Petrovac se bere za vreme cvetanja, suši u tankom sloju na promaji i u hladu. Biljka obiluje; taninima, gorkim materijama, flavonskim derivatima tako da spada u tipične taninske i gorko-aromatične biljne sirovine.

U tradicionalnoj medicini ranjenik se upotrebljava da pojača izlučivanje žuči, kao gorko sredstvo za jačanje i površinsko skupljanje tkiva, kao i lečenje kože i sluzokože. Petrovac ili ranjenik je sastojak čajnih mešavina koje se preporučuju kao pomoćna sredstva kod blagih proliva, za pojačano lučenje žuči, kod katara želuca i creva, za ublažavanje tegoba u mokraćnim putevima, zapaljenja bešike, kao i bolesti usta, grla i kože.

U savremenoj fitoterapiji petrovac se upotrebljava u slučaju blagih, nespecifičnih proliva, a spolja kod zapaljenja usta i grla, kao i upalnih procesa na koži. Petrovac je sastojak oficinalnog čaja za pojačano lučenje žuči.

PETROVAC LEKOVITO DELOVANJE

Ako je pelin prijatelj želuca, petrovac je prijatelj usta i grla, i to posebno kod gojaznih ljudi koji ne samo što puno jedu, već i puno pričaju (zbog posla) i imaju razne tegobe s grlom, žaleći se na suvoću. Za te osobe najbolje je čaj od petrovca koristiti za ispiranje usta i grla tokom celog dana.

Petrovac je proveren lek za zaustavljanje raznih krvarenja, bolesti želuca i creva, jetre i žuči, bolesti krvi i krvnih sudova – vena (narod je petrovac upotrebljavao i kao odličan lek za noge, a posebno za osobe s varikoznim venama i ranama koje teško zarastaju, pa je u tu svrhu kuvao petrovac u vinu za stavljanje obloga i ispiranje), bolesti bubrega i bešike, disajnih organa, ženskih bolesti (belo pranje, kod izostanka menstruacije, endometrioze, mioma, tumora), bolesti kože, slezine, pankreasa (dijabetesa), reume, gihta, migrene, glavobolje, malarije, konjuktivitisa, bolnih zglobova, otečenih žlezda, ujeda zmije itd.

Poznato je i dokazano da ova biljka snižava krvni pritisak. Neki lekari preporučuju petrovac i za lečenje bolesne jetre i žučnih kanala, a posebno za lečenje kamena u žuči. Cvet petrovca je sastavni deo Bahovih cvetnih kapi.

UPOZORENJE: Ne preporučuje se uzimanje petrovca osobama sa slabim želucem, aktivnim čirom na želucu i onima koje imaju razne komplikacije s jetrom i žuči!

Čaj od petrovca pripremanje

1 kašiku usitnjene biljne sirovine petrovca prelijte 1 šoljom ključale vode, posle 5-10 minuta procedite i pijte 3 x dnevno po 1 šolju ovakvog čaja od petrovca pre obroka
Preporučena dnevna doza za pripremu čaja od petrovca je 3-6 g biljne lekovite sirovine, ili odgovarajuća količina preparata. Neželjeni efekti petrovca nisu zabeleženi ako se za čaj upotrebljavaju te količine, ali ako se pretera može da izazove tegobe u organima za varenje, i zatvor.

Obloge od petrovca

10 g biljne sirovine petrovca prelijte sa 100 ml vode, zagrejte do ključanja, skinite sa vatre, ohladite i procedite, natopite gazu i obloge menjajte svakih 10-15 minuta.

U savremenoj fitoterapiji evropska biljka petrovac, ili ranjenik koristi se u slučaju blagih, nespecifičnih proliva, a spolja kod zapaljenja usta i grla, kao i kod upalnih procesa na koži.

MEŠAVINE PROFESORA JOVANA TUCAKOVA

Čaj od ranjenika protiv proliva

pomešajte po 20 g petrovca, virka, zdravca, smilja i vranilovke, pa 3 kašike mešavine prelijte sa pola litra hladne vode, ostavite preko noći, izjutra u poklopljenoj posudi zagrejte do ključanja, ohladite, procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Gasi upalu grla

1 kašiku mešavine jednakih delova kamilice, žalfije i petrovca prelijte 1 šoljom ključale vode, ostavite poklopljeno 2 sata, procedite i ispirajte grlo.

pomešajte po 35 g kamilice i žalfije i po 15 g petrovca i nane, pa 1 kašiku mešavine prelijte 1 šoljom ključale vode, ostavite poklopljeno 2 sata, procedite i ispirajte grlo.

Petrovac protiv lišaja

po 50 g kamilice i petrovca poparite sa 1 l ključale vode, poklopite, s vremena na vreme promešajte, posle 6 sati procedite, sipajte u vodu za kupanje, ili tom tečnošću natopite platno i njime obložite lišajem zahvaćenu kožu

Ranjenik umiruje sluzokožu želuca

pomešajte po 25 g hajdučke, kamilice, petrovca i kima, pa 3 kašike mešavine poparite sa pola litra ključale vode, posle 2 sata procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Čaj od petrovca za jetru i žuč

pomešajte 50 g nane i po 10 g trave ive, očajnice, petrovca, matičnjaka i kore krušine, pa 3 kašike ove mešavine poparite sa pola litra ključale vode, poklopite, posle 2 sata procedite, pijte nezasladjeno po 1 čašu 3 x dnevno na pola sata pre jela.