Petrovac ili ranjenik – čaj od petrovca

Višegodišnja zeljasta biljka petrovac, ili ranjenik (Agrimonia eupatoria L., Rosaceae ) raste pored puteva, na sušnim livadama i kamenitim površinama središnjeg i severnog dela Evrope, kao i na Balkanu i u Rusiji. Stabljika je uglavnom nerazgranata, manje, ili više dlakava, listovi su naizmenični, perasto deljeni sa grubo nazubljenim listićima. Na licu su zeleni, a na naličju gusto pokriveni svilastim dlakama. Cvetovi su sitni, žuti, složeni u dugačke, klasolike grozdove. Plod je sitan čičak.Cela biljka je opora, gorka i slabog mirisa.

Kao biljna lekovita sirovina koristi se zeljasti nadzemni deo u cvetu (Agrimoniae herba).Petrovac se bere za vreme cvetanja, suši u tankom sloju na promaji i u hladu. Biljka obiluje; taninima, gorkim materijama, flavonskim derivatima tako da spada u tipične taninske i gorko-aromatične biljne sirovine.

U tradicionalnoj medicini ranjenik se upotrebljava da pojača izlučivanje žuči, kao gorko sredstvo za jačanje i površinsko skupljanje tkiva, kao i lečenje kože i sluzokože.Petrovac ili ranjenik je sastojak čajnih mešavina koje se preporučuju kao pomoćna sredstva kod blagih proliva, za pojačano lučenje žuči, kod katara želuca i creva, za ublažavanje tegoba u mokraćnim putevima, zapaljenja bešike, kao i bolesti usta, grla i kože.

U savremenoj fitoterapiji petrovac se upotrebljava u slučaju blagih, nespecifičnih proliva, a spolja kod zapaljenja usta i grla, kao i upalnih procesa na koži. Petrovac je sastojak oficinalnog čaja za pojačano lučenje žuči.

Čaj od petrovca pripremanje

1 kašiku usitnjene biljne sirovine petrovca prelijte 1 šoljom ključale vode, posle 5-10 minuta procedite i pijte 3 x dnevno po 1 šolju ovakvog čaja od petrovca pre obroka
Preporučena dnevna doza za pripremu čaja od petrovca je 3-6 g biljne lekovite sirovine, ili odgovarajuća količina preparata. Neželjeni efekti petrovca nisu zabeleženi ako se za čaj upotrebljavaju te količine, ali ako se pretera može da izazove tegobe u organima za varenje, i zatvor.

Obloge od petrovca

10 g biljne sirovine petrovca prelijte sa 100 ml vode, zagrejte do ključanja, skinite sa vatre, ohladite i procedite, natopite gazu i obloge menjajte svakih 10-15 minuta.

U savremenoj fitoterapiji evropska biljka petrovac, ili ranjenik koristi se u slučaju blagih, nespecifičnih proliva, a spolja kod zapaljenja usta i grla, kao i kod upalnih procesa na koži.

MEŠAVINE PROFESORA JOVANA TUCAKOVA

Čaj od ranjenika protiv proliva

pomešajte po 20 g petrovca, virka, zdravca, smilja i vranilovke, pa 3 kašike mešavine prelijte sa pola litra hladne vode, ostavite preko noći, izjutra u poklopljenoj posudi zagrejte do ključanja, ohladite, procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Gasi upalu grla

1 kašiku mešavine jednakih delova kamilice, žalfije i petrovca prelijte 1 šoljom ključale vode, ostavite poklopljeno 2 sata, procedite i ispirajte grlo.

pomešajte po 35 g kamilice i žalfije i po 15 g petrovca i nane, pa 1 kašiku mešavine prelijte 1 šoljom ključale vode, ostavite poklopljeno 2 sata, procedite i ispirajte grlo.

Petrovac protiv lišaja

po 50 g kamilice i petrovca poparite sa 1 l ključale vode, poklopite, s vremena na vreme promešajte, posle 6 sati procedite, sipajte u vodu za kupanje, ili tom tečnošću natopite platno i njime obložite lišajem zahvaćenu kožu

Ranjenik umiruje sluzokožu želuca

pomešajte po 25 g hajdučke, kamilice, petrovca i kima, pa 3 kašike mešavine poparite sa pola litra ključale vode, posle 2 sata procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Čaj od petrovca za jetru i žuč

pomešajte 50 g nane i po 10 g trave ive, očajnice, petrovca, matičnjaka i kore krušine, pa 3 kašike ove mešavine poparite sa pola litra ključale vode, poklopite, posle 2 sata procedite, pijte nezasladjeno po 1 čašu 3 x dnevno na pola sata pre jela.

loading...
Loading...