Pri prolećnoj obradi zemljišta često probleme prave dugački, razgranati podzemni izdanci (rizomi) pirevine (Agropyrum repens L.), dosadnog i žilavog korova na njivama i vlažnim livadama. Manje je poznato njegovo lekovito dejstvo.

Pirevina je veoma raširena. Evroazijskogje porekla. U našoj zemlji je veoma rasprostranjen i opasan korov u svim, naročito u višegodišnjim usevima. Pošto dobro vezuje zemljište može se koristiti za zatravljivanje zemljišnih površina koje su ugrožene erozijom.

Pirevina je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 60 do 120 cm. Rizom je veoma razvijen i s njim se uglavnom razmnožava i tako zakorovljuje polja i nanosi štete poljoprivrednoj proizvodnji. Stabljika je uspravna. Na njoj su tanki, uski, pljosnati, dugački i pod prstima grubi listovi. Cvetovi su sastavljeni u uspravne, tanke, guste klasove, dugačke oko 10 cm. Cveta celog leta.

Lekoviti deo pirevine predstavlja rizom (Graminis rhizoma) koji je veoma dugačak, vitak i savitljiv, 2-3 mm debeo, sjajan, kao slama, žućkasto beličast i uzdužno prugast. Ukusa je sladunjavo-otužnog. Rizom se iskopava u jesen ili rano proleće, pre nego što se razviju mlade biljke. Nakon vađenja dobro se opere hladnom vodom i očisti od sitnih žilica i suši na vazduhu ili u sušarama (50°C). Kvalitetno i dobro sušenje je od velike važnosti jer rizom, zbog svoje slamnate strukture, ponekad daje samo utisak da je suv. Ako se ne osuši u potpunosti i tako uskladišti, za kratko vreme će poplesniviti kada više nije za upotrebu. Osušeni rizom se usitnjava i zatim pakuje u višeslojne papirnate vreće.
Lekovite materije u rizomu su ugljenohidrati (3-8%, a glavni predstavnik je triticin – sličan inulinu), sluzi (oko 10%), saponini i mineralne materije (gvožđe, kalijumove soli i kremena kiselina). Agropirenu, kao jednoj od komponenti etarskog ulja pirevine, pridaje se izrazito antibakterijsko delovanje.
Veoma često se rizom pirevine zamenjuje rizomom zubace (Cynodon dactylon) koji je slično građen, deblji je i sadrži više škroba, zbog čega, u reakciji sa jodom, poplavi.

Pirevina je slab diuretik i sastavni je deo čaja za tzv. prolećno čišćenje krvi.Čaj od pirevine se takođe, koristi kod upale bubrega, adenoma prostate i reumatskih tegoba. Zbog sadržaja kremene kiseline pirevina se, slično preslici, upotrebljava kod plućnih bolesti.Pored čaja od rizoma pirevine sveže isceđeni sok pomaže kod peska i kamena u mokraćnim putevima, te bolestima jetre i slezine.Zbog nedostatka podataka o toksičnim efektima,čaj od pirevine treba izbegavati za vreme trudnoće i dojenja.

Čaj od rizoma pirevine

Veliku kašiku (4-8 gr) suvog usitnjenog rizoma pirevine preliti sa 250 ml hladne vode i polagano zagrevati do vrenja. Nakon 20 minuta čaj od pirevine procediti i piti nezasladjen. Dnevno piti 2-3 šolje čaja.

Čaj od pirevine protiv nečiste kože sa aknama
Izmešati 20 g rizoma pirevine, 20 g korena omana, 20 g divlje viole, 20 g cvetova zove i 20 g majkine dušice. Veliku kašiku mešavine preliti sa 250 ml hladne vode i polako zagrevati do vrenja. Nakon 20 minuta procediti i ovim čajem čistiti lice ujutru i uveče.

Čaj od pirevine protiv reumatskih tegoba
Izmešati 25 g rizoma pirevine, 25 g vrbove kore, 25 g listova koprive i 25 g listova breze.
Tri velike kašike mešavine preliti sa litrom provrele vode i procediti nakon 20 minuta.Ovaj čaj sa pirevinom se pije tokom dana između obroka (rasporediti celu količinu).

Pirevina čaj protiv zatvora
Izmešati po 20 g pirevine, slatkog korena, krušine, kamilice i morača.
Tri supene kašike smeše popariti sa 400 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti 8 časova da odstoji. Ocediti i popiti pola količine pripremljenog čaja sa pirevinom izjutra, a polovinu uveče, pre jela. Posle obroka jesti kompot od šljiva ili smokava.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply