Pirinač dijeta od 3, 7, i 40 dana

Pirinač dijetu koja prema rečima zadovoljnih korisnika prosto “briše kilograme” sastavio je davne 1939. godine doktor Valter Kempner. U to vreme njena osnovna namena je bila smanjenje visokog krvnog pritiska, takođe, bila je namenjena i bubrežnim bolesnicima. Međutim, mnogi koji su se pridržavali dijete sa pirinčem, primetili su da su počeli i da gube kilograme. Tada je ona uvrštena među najbolje dijete sa skidanje suvišnih kilograma sa kojom se za čak tri nedelje smrša i do 10 kilograma i to baš zato jer ima malo kalorija.

Pirinač dijeta, popularna je već 70 godina i to je upravo razlog zbog čega se mnogi odlučuju da je probaju.

Pirinač dijeta za mršavljenje

Pirinač dijete su odlične jer pre svega ne spadaju u one brze kod kojih se kilogrami poput bumeranga odmah vrate čim prestanete da se pridržavate pravila. Pirinač dijeta za mršavljenje je između ostalog dobra jer pored toga što pozitivno utiče na vaše opšte zdravlje (skoro da masnoća uopšte ni nema) skida kilograme. Postoje varijacije razne, pa tako imate dijetu koja traje 3, sedam ili 40 dana, u zavisnosti od rezultata koje želite da postignete i koliko želite da smršate. Pored toga što utiče na mršavljenje, pirinač dijeta vam ujedno i krvni pritisak drži u normali.

dijeta sa pirincem

Kempnerova pirinač dijeta

Za Kempnerovu pirinač dijetu često kažu da ona nije sredstvo za skidanje suvišnih kilograma već uputstvo za ishranu tokom celog života. S obzirom da je Kempnerova dijeta popularna više od 70 godina, verovaćemo na reč stručnjacima koji ovo tvrde.

Iako se zove pirinač dijeta, ova dijeta nije zasnovana samo na unosu pirinča. Ovde ima dosta raznovrsnih namirnica koje je bitno pre svega pravilno kombinovati o čemu je davno pisao Kempner. U prvoj nedelji izbor namirnica je nikakav ali vredi da istrpite jer ćete prve rezultate primetiti baš u ovih prvih sedam dana.

Za određivanje količine, u Kempnerovoj pirinač dijeti uvek koristite šolju kao meru, to je neko pravilo koje mora da se poštuje. Tokom prve nedelje, prvi dan, jedu se dva skrobna jela i dva voća za doručak, ručak i večeru.

Od 2 do 7 dana prelazite na mlečno vegetarijanski način ishrane. Za doručak se jede 1 skrobno jelo, jedno nemasno i voće dok za ručak i večeru imate tri skrobna jela, tri povrća i 1 voće.

Kada kažemo skrobno jelo to podrazumeva: 1 parče hleba, 1/3 šolje kuvanog pirinča (integralni najbolje) i pola šolje testenine

Kada se naglasi da se jede voće: voće srednje veličine ili neko naseckano voće ili pola banane.

Kada se naglasi mlečno jelo: Šolja mleka ili jogurta.

Dijeta sa pirinčem od 7 dana

Pirinač dijetu možete po želji konzumirati i sedam dana, kao što smo pomenuli sve zavisi od vas, koliko želite da izgubite. S obzirom da postoji pirinač dijeta koja traje 40 dana o kojoj će biti reči u narednim redovima, ova 7 dana pirinač dijeta je u stvari prva faza 40-dnevne.

Pirinač dijeta skoja traje 7 dana se zasniva na detoksikaciji organizma i odmah da napomenemo: izbor i količina namirnica su veoma ograničeni.

Prvog dana jede se najviše pirinač za ručak doručak i večeru i dozvoljena vam je jedna voćka. Sledećih dana opet jedete pirinač ali isti možete mešati sa barenim povrćem zbog čega se ova faza zove i vegetarijanska faza. Primetićete da se meso uopšte ne unosi.

Tokom ovih 6 dana, za doručak možete uz šolju pirinča i voće popiti šolju jogurta ili mleka. Za ručak i večeru jedu se sve ukupno tri porcije pirinča uz jedno voće.

Za ovu pirinač dijetu od 7 dana mnogi kažu da je restriktivna zato što u njoj nema proteina. Upravo zbog toga se ne preporučuje da se drži ako aktivno trenirate (telu su tada potrebni proteini jer oni hrane mišiće). Zdravstvenih komplikacija tokom prve nedelje pirinač dijete 7 dana nema, ali treba naglasiti da ukoliko odlučite da duže vreme držite ovu dijetu, neophodno je da u svoju ishranu unesete puno voća, povrća i zdravih masti.
Od fizičke aktivnosti možete uvesti brzo pešačenje ili možda džogiranje ili vožnju bicikla i blage vežbe u sobi. Teretana i naporni treninzi i pirinač dijeta nikako ne dolaze u obzir.

Pirinač dijeta 3 dana

Pirinač dijeta od 3 dana najčešće se primenjuje za čišćenje organizma, kada želite samo da izvršite kratki detoks. Ovaj način ishrane zna da bude veoma dosadan jer tri dana samo jedete pirinač, zbog čega ovu dijetu nazivaju i “pirinač post”.

Tokom ova 3 dana, dozvoljeno vam je samo da malo eksperimentišete sa začinima, možete dodati malo soli, ili aleve paprike u pirinač, čisto da barem malo promenite ukus. Dnevno, tj tokom trajanja pirinač dijete od 3 dana treba da pojedete 4-5 šolji pirinča, to će vas sigurno zasititi jer pirinač ima veliku hranljivu vrednost. Takođe, uz ovu pirinač dijetu 3 dana je neophodan unos vode više nego inače, dakle 2L bi najmanje trebalo da unesete tokom procesa detoksikacije. Nemojte očekivati veliki gubitak kilograma tokom držanja dijete 3 dana. Ova dijeta je instant, i više čisti organizam od toksina nego što vas oslobađa nagomilanih kilograma.

Dijeta sa pirinčem 40 dana

Kada je u pitanju pirinač dijeta koja traje 40 dana, nemojte misliti da ćete 40 dana jesti samo pirinač. Doduše, hoćete za doručak i večeru ali za ručak se možete malo opustiti. Naime, kako je Kempner isticao, bitno je da se tokom pirinač dijete 40 dana izbace svi industrijski proizvodi i sve prerađevine i pržena hrana pogotovu. Za ručak gledajte da konzumirate što više povrća i barenog mesa i uopšte svega što je bareno. Jedino pravilo pirinač dijete od 40 dana je da doručak i večera moraju biti isti, i da se svaki put jede šolja kuvanog pirinča. Oni koji su držali ovu pirinač dijetu od 40 dana tvrde da su za 3 nedelje gubili i po 10 kilograma

Pirinač kalorije i nutritivna vrednost

Pirinač (bilo beli ili braon) je odličan za mnoge dijete baš zato što sadrži malo kalorija i ima izuzetno visoku hranljivu vrednost. U jednoj srednjoj porciji pirinča ima oko 230 kalorija. Nutricionisti obično preporučuju konzumiranje braon pirinča jer između ostalog ima puno vlakana i vitamina B.

Što se tiče njegove nutritivne vrednosti, u njemu nema holesterola a isto tako je bogat natrijumom. Dokaz da je odličan za mnoge dijete i da ima malo kalorija vam može biti cela jedna nacija – Kinezi. Da li ste ikada imali prilike da vidite gojaznog Kineza? Niste, tako smo i mislili.

Loading...
loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply