[icegram campaigns=”13765″]

Pirinač dijeta za mršavljenje

Prvobitna namena pirinač dijete bila je smanjenje krvnog pritiska, regulacija šećera u krvi i poboljšanje stanja bubrežnih bolesnika.

Kako je ova ishrana imala efekte na smanjenje težine počela se koristiti i za mršavljenje.

Veoma važan deo ove dijete jeste ograničen unos soli – tokom dijete sve bi trebalo da bude potpuno neslano. Ukoliko možete da izdržite da jedete hranu bez zrna soli onda je ovo sjajna dijeta za vas jer skida višak kilograma, a usput vas oslobađa toksina i smanjuje naduvenost koja obično nastaje kao rezultat preteranog unosa soli koja vezuje vodu.

Ova dijeta traje tri nedelje i prilično je monotona, ali zahvaljujući njoj možete da izgubite 7 do 10 kg!

Jelovnik

Doručak je svakog dana isti – šolja pirinča kuvanog u vodi, bez soli ili šećera. da biste pojačale ukus možete iscediti malo limunovog soka i dodati malo maslinovog ulja. Preporučuje se samo smeđi ili integralni pirinač tokom trajanja dijete. Doručak treba pojesti najkasnije jedan sat po ustajanju, ili ako ste zaposleni pre odlaska na posao. Za užinu pojedite komad voća – jabuku, bananu, krušku,dve breskve…

Ručak za prvih 7 dana: Šolja pirinča, šolja pasulja / graška / sočiva; koristite više začina, a što manje soli; parče integralnog hleba.

Užina – voće

Večera za prvih 7 dana: Svakog dana šolja pirinča i 150 g nemasnog mesa (pileća prsa, ćureća prsa, svinjske kremenadle, riba). Meso ne smete da solite; možete da iscedite malo limunovog soka i dobiće odličan ukus.Dozvoljeno je tanko parče integralnog hleba.

dijeta sa pirincem

Ručak za drugih 7 dana: Šolja pirinča,parče integralnog hleba.

Večera za drugih 7 dana: Svakog dana šolja pirinča i parče integralnog hleba.

U trećoj nedelji prilagođavate organizam na novu težinu. Kako se kilogrami ne bi vratili hranite se po planu ishrane iz prve nedelje s tim što možete da  dodate i jednu mlečnu užinu između ručka i večere. To može biti 200 ml mleka ili domaći voćni jogurt (nikako kupovni jer je pun šećera).

Očekivanja – Za tri nedelje bi trebalo da skinete od 7 do 10 kilograma.

Dobre strane dijete – Pirinač pruža brzu i instant energiju, podstiče rad creva, stabilizujući nivo šećera u krvi, osnovni je izvor vitamina B1.  Neguje kožu, jača otpornost na visok krvni pritisak, dizenteriju i srčana oboljenja.
Pirinač je osnovna hrana u većini blisko i daleko istočnih zemalja. On je pored pšenice najvažnija žitarica kojom se hrani više od polovine svetske populacije.

Blagodeti pirinča

Pirinač se u svetu može naći u više od četri hiljada sorti. Dve glavne kategorije za ishranu uključuju celo zrno pirinča i beli pirinač. Cela zrna pirinča se ne obrađuje mnogo, pa imaju visoku u hranljivu vrednost, dok se beli pirinač obrađuje tako da se spoljni omotač uklanja i ima manje hranljivu vrednost.

Veliki je izvor energije – Pošto je pirinač bogat ugljenim hidratima, deluje kao gorivo za telo i pomaže u normalnom funkcionisanju mozga.

Holesterol free – Konzumiranje pirinča je izuzetno korisno za zdravlje,već samo i zbog činjenice da ne sadrži štetne masnoće, holesterol ili natrijum. On treba da bude sastavni deo uravnotežene ishrane.

Bogat je vitaminima – Pirinač je odličan izvor vitamina i minerala, kao što su niacin, vitamin D, kalcijum, vlakna, gvožđe, tiamin i riboflavin.

Visok krvni pritisak – Kako je pirinač bez natrijuma, smatra se najboljom hranom za one koji pate od visokog krvnog pritiska.

Prevencija raka – Cela zrna pirinča poput smeđeg pirinča su bogata vlaknima nerastvorljivog tipa i zaštita su protiv mnogih vrsta raka. Mnogi naučnici veruju da su takva nerastvorljiva vlakana od vitalnog značaja za zaštitu organizma od kancerogenih ćelija.