Da li ste probali da spojite pirinčano mleko i zdravlje? Ako niste, onda je ovo prava prilika da se uverite koliko je ovo mleko dobro za vaše zdravlje. Pirinčano mleko se, kao što možete pretpostaviti, proizvodi od pirinča.

Pirinčano mleko je alternativa i onima koji ne piju kravlje mleko zbog alergije koju im ono izaziva, kao i oni koji su alergični na soju. Pirinčano mleko ne samo što je hranljivo, ono se lako svari u organizmu što predstavlja rasterećenje za naš želudac i creva. Odlična je zamena za obično mleko koje inače konzumirate. Pirinčano mleko ima malo masti i slobodno se može koristiti i u pripremi jela umesto regularnog mleka koje inače pijete.

mleko od pirinca recept

Kako se pravi pirinčano mleko?

Pirinčano mleko se pravi od kuvanog pirinča i utoliko bolje ako je integralni. Prilikom procesa pravljenja ne mora da se zaslađuje jer i pored toga, pirinčano mleko ima slatki ukus koji nastaje usled enzimskih procesa kada se ugljeni hidrati pretvaraju u šećere.

Pirinčano mleko ima veći sadržaj ugljenih hidrata od kravljeg mleka, ali ne sadrži dovoljno kalcijuma i belančevina, dok laktozu i holesterol ne sadrži uopšte. U prodaji možete pronaći i pirinčano mleko sa ukusima, najčešće ukusom vanile (koja se dodaje da bi mleko više podsećano na kravlje) ili čokolade, kao što možete naći i sojino mleko s tim ukusima, ali ovo mleko zapravo možete napraviti i sami.

Dakle, kako se onda pravi pirinčano mleko? Zapravo, postupak je veoma jednostavan i imate obilje recepata na internetu. Znajte da pirinčano mleko može delovati blago jer ste navikli na kravlje mleko, ali je nekima baš ovakvo mleko veoma ukusno. Kada ga budete pravili obratite pažnju na udeo vode u pirinčanom mleku. Napraviti pirinčano mleko nije skupo, a pogodnosti su što sami kontrolišete proces i dobro znate da u njemu nema aditiva.

Kako se pravi pirinčano mleko? U produžetku možete videti recepte za pirinčano mleko.

Recept broj 1 : U loncu od litre vode dodajte 125 grama pirinča (može beli ili integralni) jedan štap vanile ili 2.5 ml ekstrakta vanile. Kuvajte sve na srednjoj temperaturi dok pirinač sasvim ne omekša i ne postane veoma mekan. Kada se ohladi izvadite štap vanile ukoliko ste ga koristili. Prebacite pirinač u blender sve zajedno sa vodom u kojem je kuvan i nakon toga dobro izblendujte smesu. Ostavite da se stedne 45 minuta, a potom procedite dobijenu smesu koristeći višeslojnu gazu. Nakon ovoga pirinčano mleko je spremno za upotrebu i čuvajte ga u frižideru.

Recept broj 2: Prokuvajte jednu šolju vode u loncu i dospijte 1/3 šolje pirinača u lonac. Zatim sve to ponovo vratite na vatru da ponovo proključa. Čim proključa još jednom smanjite temperaturu, poklopite lonac i ostavite da se krčka dok se pirinač ne skuva. Povremeno mešajte smesu 40 minuta. Kad pirinač bude mek i pun vode, ocedite višak tečnosti u neku posudu. Prebacite pirinač u blender i dodajte dve šolje tople vode. Izblendate sve to 2-3 minuta dok se potpuno ne ujednači. Dodajte još jednu šolju tople vode i blendajte još malo. Ako volite ređe mleko, vi slobodno možete dodati još ½ šolje vode. Nakon ovoga ostavite smesu da se ohladi otprilike pola sata. Za to vreme postavite višeslojnu gazu preko bokala u koji ćete cediti pirinčano mleko i oko oboda stavite gumicu. Posle tih pola sata kašikom skinite skramu sa vrha i sipajte u bokal sa gazom na vrhu. Gustu smesu sa dna nemojte da sipate jer je suviše gusta. Sklonite gazu i procedite još malo pazeći da komadići raskuvanog pirinča ne prođu. Možete dodati po koju kap akstrakta vanile zbog boljeg ukusa, a ako vam nije dovoljno slatko možete pirinčano mleko i zasladiti mada nije neophodno.

Recept broj 3: Skuvajte 100 grama pirinča sa 300 ml vode i čekajte da uvri. Stavite pirinač u blender ili secko i dobro ga izblendajte dok masa ne postane homogena. U toku miksanja možete dodati malo malteksa ili smeđeg šećera, malo soli i par badema. Na ovaj način ćete dobiti slađe mleko, ali bez korišćenja pravog šećera. Odvojeno od toga prokuvajte pola litra vode i kada se voda ohladi dodajte je u izmiksanu smesu. Dobro promešajte sve i potom procedite pirinčano mleko kroz gazu kako bi odvojili čvrsti deo od tečnosti. Pirinčano mleko čuvajte u frižideru i potrošite ga do pet dana.

Recept broj 4: Ovo je najjednostavniji recept za pirinčano mleko. U šerpu stavite šoljicu integralnog pirinča i 10 šoljica vode. Poklopite i stavite na jaku vatru dok ne proključa. Smanjite na nižu temperaturu i kuvajte još 30-40 minuta. Sklonite sa vatre da se ohladi i dobro procedite kroz gazu. Možete ga zasladiti medom ili šećerom.

Recept broj 5: U blender stavite litru vode i pet kockica leda. Skuvajte 200 grama integralnog smeđeg pirinča i ubacite ga u blender. Ako vam je neophodno, dodajte nečeg što će zasladiti ovo mleko. Upalite blender i pojačajte na najjaču brzinu, neka blenduje do minut vremena, tačnije do momenta kad vidite da je smesa postala mleko.

Pirinčano mleko za decu

Neki stručnjaci navode da pirinčano mleko za decu nije preporučljivo. U slučaju da je vaše dete alergično na kravlje mleko postoji poteškoća da pronađete zamensko mleko. Gastroenterolozi navode da napici od pirinča ne smeju da se koriste u ishranu odojčadi i male dece zbog visine arsena koja se nalazi u pirinču, a koji nije dobar za decu. Konzumacija proizvoda od pirinča kao što je piće od pirinča je mnogo rizičnije nego konzumiranje sirovog pirinča. Nažalost, danas se pirinač i proizvodi od njega obično dodaju u pića i hranu za decu. Neki stručnjaci navode da konzumacija pirinčanog mleka može doći u obzir jedino u slučaju alergije na kravlje mleko, mada ni tada to nije idealno rešenje jer čak i tada količina arsena mora biti naglašena i uzeta u obzir.

Pirinčano brašno

I dalje važi stara izreka da je domaće najbolje i to je dovoljno jak razlog da biste sami napravili domaće pirinčano brašno. Ne samo što ćete na taj način uštedeti novac nego će pirinčano brašno biti pravo otkrovenje ne samo za vas nego za celu vašu porodicu. Ono se i te kako preporučuje onima koji su na ishrani bez glutena ili onima koji boluju od celijakije. Gluten je dobro poznata i dosta omržena namirnica među ljudima jer izaziva probleme sa varenjem. Složićete se da je onima koji izbegavaju gluten ishrana ograničena i baš zbog toga je važno okrenuti se zdravim alternativama kao što je to pirinčano brašno.

Pirinčano brašno recept

Nabavite beli ili integralni pirinač. U blenderu koji mrvi zrna ili aparatu koji mleve žitarice, stavite pirinač do vrha, a ukoliko ne stane sve, meljite ga iz više puta. Sve dok ne dobijete smesu kakvu želite nemojte stajati sa mlevenjem jer što ga bolje sameljete to ćete ga bolje iskoristiti dok budete pekli testo jer će finalni proizvod biti mnogo bolji. Nakon dobijanja željene smese pirinčanog brašna, obratite pažnju kako ćete je čuvati. Pobrinite se da to bude kutija sa hermetičkim poklopcem, mada nije pogrešno ni ako ga čuvate u frižideru jer to sprečava formiranje buđi. Uverite se da poklopac kutije dobro dihtuje jer će u suprotnom pokupiti vlagu i mirise ostale hrane, što neće biti primamljivo. Sada ovo brašno možete koristiti u svakodnevnoj ishrani i njegov rok je, ako koristite integralno brašno do pet meseci, ali nemojte čekati tako dugo nego ga iskoristite ranije jer ume da se pokvari i pre roka. Ukoliko koristite belo brašno, rok je neograničen, ali je činjenica da je integralni pirinač hranljiviji od belog pirinča.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply