Piskavica (Trigonella foenum graecum) je jednogodišnja biljka poreklom iz jugoistočne Evrope i Azije koja pripada porodici graška. Obično se koristi kao začin, ali je neka interesantna medicinska svojstva čine popularnim herbalnim lekom.

Zašto ljudi koriste piskavicu?

Piskavica je jako hranljiva biljka. Sadrži visok nivo vitamina C, niacina, kalijuma i proteina.

Osim u medicinske svrhe, piskavica se dugo koristi kao začin. U Indiji ćete videti da se sveža piskavica često dodaje u salatu, a seme se melje i koristi u kariju.

Grci kuvaju seme i služe ga sa medom, dok se listovi kuvaju i služe sa povrćem.

Folklorna medicinska upotreba piskavice podrazumevala je lečenje tuberkuloze, celulitisa, bola u mišićima, kašlja i ćelavosti. Korišćenje njenog semena za indukciju porođaja dokumentovano je još oko 1500. godine pre Hrista. Takođe je ulazila u sastav topikalnih obloga od mekinja, a korišćena je i za smanjenje nivoa serumskog holesterola, za stimulaciju apetita, poboljšanje glikemijske kontrole i povećanje količine mleka kod dojilja.

Nemaju svi ovi lekovi naučnu osnovu, ali su studije pokazale da piskavica poseduje veći broj svojstava i jedinjenja koji je čine biljkom koju vredi držati pri ruci.

Piskavica za povećanje produkcije mleka u dojkama

Piskavica se dugo koristi kao stimulator laktacije, i među stručnjacima za laktaciju to je najčešće preporučivana biljka za povećanje produkcije mleka u dojkama kod novih majki. Naučni podaci o efikasnosti piskavice u vezi sa ovim su oskudni, sa samo ograničenim studijama koje su pokazale mešane rezultate.Piskavica je ipak najpopularnija kao prirodni lek za povećanje grudi ali su iskustva takva da kada se na duže vreme prekine njena upotreba nestaju i njeni efekti.

Piskavica za povećanje libida kod muškaraca

Istraživanje sprovedeno u obrazovnoj ustanovi University of Queensland School of Medicine in Australia zaključilo je da su muškarci koji su ishrani dodali suplement piskavice dva puta dnevno u periodu od 6 nedelja, iskusili povećanje libida od 28%. Naučnicima nije najjasnije kako ovo funkcioniše, ali mnogi ovo dejstvo pripisuju efektima saponina kojih u piskavici ima u izobilju – istim onim jedinjenjima koja drže vaš holesterol na niskom nivou.

Piskavica pomaže u snižavanju nivoa holesterola

Seme piskavice sadrži jedinjenja koja se označavaju kao saponini i do 50% vlakana koji u sadejstvu sprečavaju apsorpciju holesterola u gastrointestinalnom traktu. U maloj studiji publikovanoj u žurnalu Plant Foods for Human Nutrition, 20 pacijenata sa visokim holesterolom je zamoljeno da u trajanju od mesec dana uključe u svoju svakodnevnu ishranu ili 12,5 grama ili 18 grama praha od semena piskavice, što je dovelo do pada nivoa holesterola kod svih pacijenata.

Dodatno, skorašnja studija na životinjama je pronašla da seme piskavice može sprečiti nastanak holesterolskih kalkulusa u žučnoj kesici i žučnim putevima.

Piskavica za prevenciju i tretman Dijabetesa

Vlakna u semenu piskavice, kao i amino-kiseline u njegovom sastavu mogu odigrati ulogu u smanjenju apsorpcije glukoze. Brojne humane i animalne studije su pokazale da svakodnevna upotreba piskavice u ishrani može sniziti šećer u krvi kod sub-dijabetičara, umerenih i teških dijabetičara.Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Indian Journal of Clinical Biochemistry je takođe prikazalo upotrebu piskavice u reparaciji štete na jetri, bubrezima i pankreasu izazvane dijabetesom.

Dodavanje piskavice vašoj ishrani – gde kupiti seme piskavice

Seme piskavice se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Ova biljka može rasti u mnogim klimatima, tako da možete imati sreće i sa sađenjem kao i sa njenim konzumiranjem.

Semenje se može samleti i koristiti kao začin na salati, u supama i drugim jelima prema vašem ukusu. Takođe možete skuvati semenje i napraviti od njega čaj.

Možete probati da isklijate semenje slično klicama pasulja, u plitkoj vodi ili na vlažnoj tkanini, i da sveže mladice dodate u salatu ili kari. Ako uspete u uzgajanju biljke piskavice, možete umereno koristiti njene zelene delove u salatama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply