Podbel (belokopitnjak, lepuh, podbil)

Podbel je žuti cvet sličan maslačku već se pojavio na napuštenim livadama i vreme je „da se krene u lov” na njegove moćne cvetove koji pomažu kod kašlja i stišavaju napade astme.

Travari su već krenuli u berbu cveta podbela (Tussilago farfara) koji nazivaju „lekovitim korovom”. Kažu da ukoliko je zima blaga, počne da cveta i krajem januara.
Podbel se više upotrebljava u najodnoj, nego u zvaničnoj medicini. Neizostavan je u svim čajevima protiv kašlja, što potvrđuje i njegov latinski naziv (tussis – kašalj). Upotrebljava se i za ispiranje usta i grla, za obloge i klistiranje. Sprečava upale, a postojeće brzo sanira. Svoju lekovitost je potvrdio i kod ublažavanja, lečenja i stišavanja napada astme, kao i kod početka tuberkuloze pluća.

Zajedno sa bokvicom, list podbela je omiljeni lek narodne medicine, koji se opran i premazan mašću, ili uljem stavlja na ubode, posekotine, zagnojena i upaljena mesta. Koristi se i za obloge pri upali vena, čira potkolenice, opekotina, crvenog vetra i svih upala i otoka.

Raste na vlažnim, napuštenim livadama, oko potoka, izvora, na novim nasipima i vlažnoj ilovači. Za vreme cvetanja listovi su još pod zemljom i razvijaju se tek u aprilu i maju, a beru do kasne jeseni. Cvet i list su sličnog sastava i sadrže dosta sluzi, malo gorke materije (glikozid tusilagin), flobatanin, gailnu kiselinu, inulin i fitosterol. Lekoviti deo biljke: za lek se skuplja cela biljka, bez korena.

Podbel protiv kašlja

Pomešati listove i cvetove podbela sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Od ove mešavine uzeti 2 male kašike i popariti sa 1/4 litre vode. Dnevno piti 3 šolje ovog čaja zaslađenog medom.

Oblog za pluća od podbela

Sveže oprane listove izgnječiti u kašu i upotrebljavati kao oblog u slučajevima težeg oboljenja pluća, oteklina i cista.

Inhalacija

Jednu veliku kašiku cvetova i listova podbela preliti vrelom vodom i inhalirati se ispod pamučne tkanine ili peškira.
Ponoviti više puta na dan.

Sok od podbela za pušače

Kod oštećenih bronhija karakterističnih za pušače poslužiće sveže isceden sok od listova podbela (u sokovniku), pomešan sa šoljom toplog mleka.

Podbel protiv opadanja kose

– 20 g korena podbela
– 10 g cvetova nevena Sastojke prelijte 1 1 ključale
vode i ostavite da vri 10-15 minuta, procedite, pa toplim čajem 2 x nedeljno istrljajte glavu.

Riba u sosu od podbela

– 800 g ribljih fileta
– 1 kašika seckanog crnog luka
– 250 g posnog majoneza
– 1 kašičica rendane kore limuna
– 1 kašika sirupa od podbela
– 4 cveta podbela
– 4 kašicice limunovog soka
– 8 limunovih kolutova
– 2 kašike margarina
– crni biber i so Vatrostalnu posudu premazati
margarinom i posuti crnim lukom. Poredati posoljene i pobi-berene filete. Dobro sjediniti lajt majonez, sirup od podbela, limunovu koru i sok i Vi kašičice soli, pa preliti filete. Peći 20 minuta na 200 stepeni. Dekorisati cve-tom i limunovim kolutovima. Služiti sa krompir salatom.

loading...
Loading...