PODBEL-Tussilago farfara NARODNA IMENA: konjsko kopito, kozja brada, belokopitnjak, lepuh…

U rano proleće, podbel prvi pokaže svoje žute cvetne čašice. Raste na vlažnom tlu, golim proplancima, ugarima. Mogu se naći čitavi tepisi podbelovih cvetova, koji iz zemlje izbijaju mnogo pre lišća. Pčele i insekti tu nalaze prvu hranu. Uspeva samo na ilovači i glinastom zemljištu, zbog čega je zaštitni znak te vrste tla. To su prvi cvetovi koje možemo sakupljati za zimnicu.

Svojim rastvarajućjm i protivupalnim svojstvima podbel uspešno leči bronhitis, katar grla i ždrela, bronhijalnu astmu, kao i tuberkulozu pluća. Kod dugotrajnog kašlja i uporne promuklosti treba češće tokom dana piti jako vruć podbelov čaj s medom. Krajem maja, kada izrastu spolja zeleni, a na naličju srebrnobeli listovi, koristimo ih, zbog velike količine vitamina C, za čorbe i salate. Listove treba sakupljati jer sadrže više lekovitih materija nego cvetovi.

Oprani svezi listovi zgnječeni u kašu i stavljeni na prsa pomažu kod teških plućnih bolesti, kod crvenog vetra i kod oštećenja tkiva praćenih plavocrvenim otocima, pa čak i kod upale sluzne kese. Paru od podbela, i od cvetova i od listova, treba udisati više puta dnevno u slučaju hroničnog bronhitisa. Otečene noge treba pariti oparkom od podbelovih listova.

Kod upale vena možete od svežih, istucanih listova i svežeg skorupa napraviti preparat sličan masti koji treba staviti na upaljena mesta i lagano zavezati krpom. Sveže istisnut sok lišća podbela nakapan u uvo pomaže kod bolova.

Čaj od podbela protiv kašlja

Pomešajte jednake delove cvetova i lišća podbela, cvetove divizme i plućnjaka i listove bokvice (trpuca). Od biljne mešavine uzmite dve čajne kašičice na 1/4 litra vode i oparite ih. Dnevno u gutljajima pijte tri šolje toplog čaja zaslađenog medom.

Priprema čaja
Do vrha punu čajnu kašičicu cvetova stavite na 1/4 litra vode, oparite i ostavite da kratko odstoji neko vreme.

Obloga
Sveže oprane listove izgnječiti u kašu i upotrebljavati kao oblog u slučajevima težeg oboljenja pluća, oteklina i cista.

Za inhalaciju
Vrhom punu supenu kašiku cvetova i listova oparite i udišite paru pokriveni preko glave. Postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno.

Kupka za noge
Pune dve šake listova podbela oparite u odgovarajućoj količini vode. Ostavite da kratko odstoji. Kupka treba da traje 20 minuta.

Svež sok od podbela
Sveže ubrane listove iscedite u sokovniku.

Sirup od podbela

Zemljani lonac ili teglu napunite naizmenično redom lišća podbela i redom nerafinisanog šećera. Pustite da se slegne i nastavite da slažete dok posuda ne bude puna. Pripremljenu teglu umotajte s dva-tri sloja pergament papira i stavite na zaštićeno mesto u bašti, u rupu. Preko tegle položite dasku i zatrpajte zemljom. Ravnomerna toplota u zemlji izazvaće vrenje. Posle osam nedelja teglu iskopajte i dobijeni sirup prokuvajte jedan do dva puta. Ohladite i napunite male tegle. Ovako pripremljen sirup odbraniće vas od gripa i raznih virusa. Uzimajte na čajne kašike.