Kao da živeti sa njima već nije dovoljno komplikovano, još teže im je saznati uzrok. Pritom, žene koje na lekarsku kontrolu dolaze zbog ista 4 slova, mogle bi imati sasvim različite muke. O tome koliko su policistični jajnici kompleksan sindrom, najbolje govori to što ni lekari ne mogu sigurno da tvrde zbog čega se javlja. Sve što ženama preostaje je da prihvate da im ta 4 slova ponekad iz korena menjaju život.

Pojava prvih tegoba iza kojih se krije sindrom policističnih jajnika (PCOS), mogla bi i za žene i za lekare biti prilično zbunjujuća. To je jedan od razloga i zašto ga je u nekim slučajevima teško ustanoviti.

Pored znakova koji upućuju na ginekološki problem, simptomi PCOS-a mogu ukazivati na nepravilan rad štitne žlezde. Kod izvesnog broja žena, pojedini signali pokazuju i da bi telo moglo imati poteškoća sa regulacijom insulina. Uz to, ne postoji određena životna dob u kojoj PCOS po pravilu „napada“ – mogu ga imati devojke od 17, ali i žene u 40-tim godinama.

Situacija se komplikuje i ako ti signali nisu dovoljno „glasni“. Ovo je možda i najveći izazov u dijagnostikovanju sindroma koji nastaje zbog hormonskog poremećaja. Simptomi mogu proći nezapaženo, ali se neretko pripisuju i drugim, „privremenim“ uzrocima: pojačanom stresu, preskakanju obroka ili nedovoljnoj količini sna.

Prvi znaci sumnje: kako da prepoznate sindrom policističnih jajnika?

Pojedine tegobe, karakteristične za žene koje su u reproduktivnom periodu (između 18. i 44. godine), mogu opravdano izazvati sumnju da je reč o PCOS-u – pogotovo kada se neki od ovih simptoma pojave istovremeno:

 • Menstrualni problemi (neredovni ciklusi, obilne i bolne mentruacije, krvarenje koje traje duže nego što je uobičajeno)
 • Potpuno odsustvo menstruacije (amenoreja)
 • Izražena maljavost (na mestima koja nisu uobičajena: lice, leđa ili grudi)
 • Veći broj cista na jajnicima
 • Naglo i nekontrolisano dobijanje na težini
 • Akne
 • Pojačano opadanje kose
 • Umor i glavobolje
 • Izraženije promene raspoloženja (anksioznost, depresivnost, gubitak koncentracije)

Što se životne dobi tiče, najveći rizik (oko 25%) je kod devojaka u adolescenciji i ranoj mladosti. U pojedinim slučajevima se simptomi mogu javiti već između 11. i 16. godine, tačnije, nakon prve menstruacije.

Iako pravi uzroci nisu sasvim poznati, zaključak lekara je da značajnu ulogu u nastanku ovog sindroma ima genetski faktor. Sem toga, jedan od zajedničkih simptoma kod svih žena je narušena ravnoteža u proizvodnji hormona.

Zbog toga laboratorijske analize po pravilu pokazuju povećani nivo androgenih (muških) hormona, pre svega testosterona. U najvećem broju slučajeva (oko 90%), višak muških hormona izaziva problematične menstrualne cikluse i pojavu malja i akni.

Za pravilnu dijagnozu, neophodno je pored laboratorijskih testova uraditi i pregled ultrazvukom. Veoma je važno i da se PCOS otkrije na vreme, jer nelečeni hormonski disbalans može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema (srčane bolesti ili dijabetes tipa 2).

Sem toga, PCOS se smatra i jednim od najčešćih uzročnika neplodnosti kod žena. Šanse za trudnoću smanjuju se zbog neredovnih ciklusa ili njihovog potpunog izostanka.

Naime, višak muških i manjak ženskih hormona značajno remeti ovulaciju, ili je čak potpuno prekida. Zbog toga dolazi do smanjene proizvodnje zdravih jajnih ćelija, a posledica toga je otežano začeće.

Policistični jajnici i lečenje – prirodni sastojci kao najjači saveznici

Kada saznaju da pate od sindroma policističnih jajnika, žene se suočavaju sa nekoliko izazova. Redovne kontrole počinju da se podrazumevaju, a promena životnog stila više nije stvar izbora, već potrebe.

Pošto je reč o hormonskom poremećaju, lečenje policističnih jajnika zahteva i odgovarajuću medicinsku terapiju. Međutim, na nepravilan rad hormona vrlo često utiču i faktori iz okruženja – na prvom mestu, životne navike i izbor namirnica u jelovniku.

Zato se kao prioriteti u lečenju navode promena režima ishrane, dovoljan unos tečnosti, redovna fizička aktivnost i kvalitetan san. Za žene koje od simptoma imaju i višak kilograma, važno je da obrate pažnju na regulisanje telesne težine.

Srećom, prekomernu težinu i hormonski disbalans moguće je regulisati na potpuno prirodan način. Štaviše, policistični jajnici i lečenje prirodnim putem ne idu jedno bez drugog, s tim da ipak zahtevaju trajnije promene životnog stila:

 1. Adekvatan režim ishrane. Višak kilograma javlja se kod skoro 50% žena koje imaju PCOS. Pored samog izbora namirnica, ovim ženama se savetuje da obrate pažnju i na veličinu porcije.

Pre svega, iz ishrane bi trebalo isključiti proste ugljene hidrate, kao i svu hranu koja sadrži visok glikemijski indeks. Savet je da se izbegavaju industrijski prerađene namirnice bogate šećerom i veštačkim sastojcima, kao i pržena, pohovana i bilo koja druga vrsta „brze“ hrane. Obroke bi trebalo obogatiti povrćem i voćem, složenim ugljenim hidratima i nemasnim mesom.

 1. Fizička aktivnost. Za regulisanje telesne težine presudno je i redovno vežbanje. Da li će to biti trčanje, aerobik, plivanje, šetnja, vožnja bicikla, joga – na ženama je da odaberu prema sopstvenim afinitetima.
 2. Policistični jajnici i lečenje prirodnim sastojcima. Osim što pomažu u regulisanju proizvodnje hormona, važni nutrijenti iz lekovitog bilja umanjuju i intenzitet tegoba koje prate PCOS:
 • Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama – one čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i regulišu nivo insulina.

 

Kada je insulin povišen, dolazi i do porasta nivoa testosterona u krvi. U tom slučaju, visoke vrednosti muškog hormona pogoršavaju simptome PCOS-a. Konzumiranje ribljeg ulja (putem suplemenata ili masnije vrste ribe) pomaže u ublažavanju intenziteta neprijatnih tegoba.

 

 • Zeleni čaj je, poput ribljeg ulja, odličan saveznik u prevenciji srčanih oboljenja, a pored toga pomaže u regulaciji nivoa insulina i glukoze u krvi.

 

 • Laneno i susamovo seme se posebno preporučuju u lečenju sindroma policističnih jajnika. Bogati su lignanima, hemijskim sastojcima koji uravnotežuju hormone tako što na prirodan način snižavaju nivo testosterona. Moguće ih je kombinovati sa različitim namirnicama: jogurtom, pahuljicama ili integralnim pecivom, ili ih koristiti kao dodatke kuvanim jelima.

 

 • Cimet je namirnica koja se pokazala korisnom u ublažavanju izraženih menstrualnih tegoba: bolova, preobilnog krvarenja, glavobolje i mučnine. Cimet se može koristiti kao dodatak regularnim obrocima, a pored domaćih kolača i peciva, ukusan je dodatak i toplim napicima (čaj ili kafa),

 

 • Jabukovo sirće je nezamenljiva pomoć u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica. Osim što jača imunitet, doprinosi i smanjenju nivoa triglicerida i lošeg (LDL) holesterola u krvi. Najbolje ga konzumirati pre doručka razmućenog u čaši mlake vode.

 

 • Bosiljak i komorač su dve lekovite biljke koje imaju antiandrogena svojstva – što znači da regulišu nivo muških hormona u telu. Time pomažu u ublažavanju simptoma poput pojačane maljavosti i problema sa kožom.

 

Bosiljak se najčešće koristi kao začin ili dodatak svežim salatama. Komorač se, s druge strane, pokazao korisnim u regulisanju krvnog pritiska. Ova biljka „čisti“ organizam jer je bogata antioskidansima, a konzumiranje se preporučuje u obliku čaja od listova ili usitnjenog semena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply