Poljska preslica (Equisetum arvense) poznata je i pod nazivima rastavić, preslica, njivska preslica, kositerka, kositrena trava, šutkavac.

OPIS BILJKE: Preslica je običan i rasprostranjen korov, a spada u rod papratnjača= Crna i trajna podzemna stabljika rasprostire se u širinu i dubinu, vrlo je otporna, zbog čega se ova biljka kao korov vrlo teško iskorenjuje. Rano u proleće istera iz zemlje najpre nerazgranatu plodnu stabljiku svetlosmeđe boje, koja na vrhu nosi klas sa sporama. Te plodne stabljike se ne beru. Iza njih se pojavljuju neplodne stabljike zelene boje, visoke oko 30 cm, čiji se listići granaju u pršljenima, a pršljeni su prema vrhu sve manji, pa svojim oblikom podsećaju na jelu i omoriku. Biljka nema naročit miris. Ukus je slab, nešto gorak, slan, a biljka škripi među zubima.

RASPROSTRANJENOST: Gotovo na čitavoj severnoj polulopti.

Poljska preslica raste po oranicama, poljima, na nagibima, uz puteve i po železničkim nasipima. Karakteristična biljka za izrazito kisela tla. Vrlo dobro uspeva na rte previše vlažnim, ali svežim glina-stim zemljištima.

LEKOVITI DEO BILJKE: U lekovite svrhe sakupljaju se samo neplodne zelene stabljike poljske preslice, tako što se odseku do zemlje i osuše u hladu. Sušenje treba pažljivo obaviti, jer je poljska preslica, zbog sadržaja kremične kiseline, krta i lomljiva, pa i nedosušena na prvi pogled i pipanjem odaje utisak da je suva. Nedosušena biljka u većem sloju postane sive boje, a poprima često i plesniv miris i takva se ne srne upotrebljavali. Posle sušenja mora da zadrži svoju prirodnu zelenu boju!

POLJSKA PRESLICA LEKOVITO DELOVANJE

Ima šest važnih lekovitih dejstava:

1) Jedno je od najboljih sredstava za lečenje pluća, kako kod hronič-nog bronhitisa tako i kod plućnih krvarenja, čak i kod tuberkuloze pluća. Prema novijim istraživanjima, redovnim uzimanjem čaja od preslice smiruju se i najteža krvarenja pluća.

2) Nastupa i promena u krvnoj slici. Delovanjem svežeg soka preslice na stvaranje krvnih zrnaca postižu se većinom vrlo dobri uspesi kod svih pojava malokrvnosti izazvanih unutrašnjim krvarenjima kod raka na želucu ili čira na želucu.

3) Bogat sadržaj slobodne kremične kiseline takođe pomaže ozdravljenje kod čira na želucu, fistula na debelom crevu, čireva poput raka. Noviji rezultati istraživanja pokazuju da se dužom upotrebom čaja od poljske preslice sprečava rast zloćudnih otoka (tumora) koji konačno odumiru.

4) Sledeće veliko područje primene preslice jeste lečenje oboljenja mokraćnih organa, bilo uz pomoć čajnih kura ili sedećih kupki od uvarka preslice, a nakon toga još i stavljanjem toplih obloga. Time se postižu vrlo dobri rezultati kod grča u bešici, slabe bešike, bolnog mokrenja, bolnog zadržavanja mokraće, peska i kamenca, noćnog mokrenja, upale bubrega s pojavom belančevina u mokraći, krvarenja bubrega, hroničnog nadražaja bešike s pritiskom na mokrenje kao i kod početne tuberkuloze bubrega i bešike.

5) Vrlo je pouzdana primena preslice kod krvarenja želuca, povraćanja krvi ili kod pojave krvi u mokraći usled stvaranja peska, odnosno kamenca. Ženama se najtoplije preporučuje preslica kao čaj ili za ispiranje kod jakih mesečnih krvarenja i kod belog pranja.

6) Čaj od preslice vrlo je efikasan za čišćenje krvi, a takođe i kod vlažnih kožnih osipa na glavi, čireva, ekcema, lišaja.

Čaj od poljske preslice priprema

U hladnu vodu stavi se jedna vrhom puna kašičica sveže ili osušene preslice, prokuva se jedan minut, a nakon jednog minuta stajanja se procedi. Čaj treba piti nezaslađen, u gutljajimar 2-3 šolje dnevno. Kao čaj za čišćenje krvi ili za poboljšanje krvne slike nakon gubitka krvi, može se zasladiti medom, i to jednom kašičicom meda za jednu solju čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply