[icegram campaigns=”14335″]

Smanjeni trombociti u trudnoći (trombocitopenija u trudnoći) je drugi najčešći oblik poremećaja krvi posle anemije. Između 5-8% žena će imati dijagnozu sniženih trombocita u trudnoći. Veoma je retko da to bude problem tokom trudnoće ili porođaja, ali ako znate da vam je nivo trombocita nizak, morate se pripremiti za potencijalne efekte.

Normalan nivo trombocita u krvi je između 150 i 400 miliona po mililitru krvi. Ukoliko imate više od 400 miliona, to stanje se zove trombocitoza ili povišeni trombociti. Ukoliko imate manje od 150 miliona, to stanje je poznato kao trombocitopenija.

Niski trombociti u trudnoći – uzrok:

Tri najčešća uzroka niskih trombocita u trudnoći su: imuna trombocitopenija, preeklampsija i gestacijska trombocitopenija.

Imuna trombocitopenija je autoimuno stanje, javlja se pre trudnoće, gde vaš imuni sistem napada trombocite organizma. To se obično razvija posle virusne infekcije dobijene tokom detinjstva.

trombociti u trudnoci

Kako povećati trombocite u trudnoći? Ukoliko nivo trombocita padne ispod određenog nivoa, obično ćete biti tretirani sa steroidima. Ako imate imunu trombocitopeniju, postoji povećana verovatnoća da će vaša beba imati niske trombocite.

Postoji nekoliko simptoma imune trombocitopenije: lako dobijanje modrica ili imate mnogo modrica, osip koji se pojavljuje na donjem delu nogu, krv u urinu ili stolici, krvarenje desni ili iz nosa, posekotine koje zahtevaju dosta vremena da se zaustavi krvarenje, neobično obilno krvarenje tokom menstruacije.

Preeklampsija je stanje predstavljeno sa visokim krvnim pritiskom i proteinima u urinu. Smanjeni trombociti u trudnoći mogu ukazivati na teži oblik preeklampsije, poznat ka HELLP sindrom, često viđen u trećem tromesečju. HELLP sindrom je ozbiljno stanje, što obično znači da vaša beba treba da se rodi odmah. Nivo trombocita bebe će biti normalan, i nekoliko nedelja nakon porođaja vaši trombociti će se vratiti u granicama normale. Trebalo bi da budete svesni znakova i simptoma preeklampsije ako ste trudni.

Sniženi trombociti u trudnoći uzrok i lečenje

Najčešći uzrok sniženih trombocita tokom trudnoće je gestaciona trombocitopenija, koja se javlja u oko 5-8% normalnih trudnoća, tokom trećeg trimestra. Nije poznato tačno zašto se javlja, ali se smatra da je rezultat povećanog obima krvi kako vaša trudnoća napreduje ka terminu.  Tokom poslednjeg tromesečja, zapremina krvne plazme će se povećati za skoro 50%. Kako zapremina plazme raste, trombociti se efikasno razblažuju, što znači da se nalazi manje trombociti po mililitru krvi. Trombociti i dalje mogu da obavljaju svoj posao, i vratiće se u normalu posle rođenja bebe.

Drugi mogući uzroci niskih trombocita u trudnoći su: neki lekovi (kao što su razređivači krvi), bubrežne infekcije, preteran unos alkohola, određene vrste raka.

Gestaciona trombocitopenija verovatno neće zahtevati nikakav tretman, jer ne izaziva nikakve probleme ili komplikacije. Vaš lekar će verovatno pratiti vaš nivo trombocita da vidi da li oni i dalje padaju ili ostaju stabilni.

Koji su rizici niskih trombocita tokom trudnoće? Ako imate niske trombocite, glavni razlog za zabrinutost je povećan rizik od krvarenja tokom ili nakon rođenja vaše bebe. Ovo je od posebnog značaja ako vam je potreban carski rez, jer postoji više gubitka krvi tokom carskog reza nego tokom vaginalnog porođaja.

Sniženi trombociti u trudnoći su uobičajeno stanje, koje se obično rešava posle porođaja. Uz pravu podršku, niski trombociti ne bi trebalo da u velikoj meri utiču na vašu trudnoću ili porođaj.

Povišeni trombociti u trudnoći – uzrok i lečenje       

Abnormalno povišeni trombociti u trudnoći je daleko ređi slučaj od niskih trombocita. Visoki trombociti u trudnoći su posledica viška proizvodnje trombocita u koštanoj srži. Šta je uzrok povišenih trombocita u trudnoći? Povećani trombociti su samo posledica neke druge bolesti, kao što su zapaljenja ili kancer, što izaziva povećanje trombocita. Visok nivo trombocita u trudnoći izazvan primarnom trombocitozom, poznat i kao trombocitemija, može biti opasan u trudnoći i može dovesti do ozbiljnih komplikacija majke i fetusa. Lečenje povišenih trombocita se sprovodi prema savetima lekara, a obično se koriste lekovi koji snižavaju trombocite.

Gubitak trudnoće

Pobačaji se često javljaju kod žena sa esencijalnom trombocitozom. Žene sa povećanim trombocitima u trudnoći imaju pobačaj u 43% slučajeva, a 36% se odnosi na prva 3 meseca trudnoće. Mrtvorođenost može doći u 5% slučajeva. Lekovi dati u trudnoći koji sprečavaju pobačaj uključuju niske doze aspirina i lekove koji smanjuju proizvodnju trombocita. Neki lekovi za sniženje trombocita (poput anagrelida, busulfana i hidroksiuree) su embrion-toksični i ne smeju se koristiti u trudnoći.

Intrauterino zaostajanje u rastu

Intrauterini zastoj rasta fetusa komplikuje oko 4% trudnoća kod žena sa esencijalnom trombocitozom. Bebe u ovom slučaju imaju težinu koja je u desetom percentilu ili manje. One mogu imati nizak nivo kiseonika i šećera u krvi na rođenju i mogu imati problema sa održavanjem njihove temperature. Teški slučajevi zastoja u rastu mogu dovesti do intrauterine smrti.

Prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj pre 37. nedelje trudnoće se javlja u 8% slučajeva povišenih trombocita u trudnoći. Mogući uzroci prevremenog porođaja uključuju preeklampsiju, komplikaciju trudnoće koja se odlikuje visokim krvnim pritiskom trudnice, proteinima u urinu i zadržavanjem tečnosti, što utiče na 4% žena sa trombocitozom. Odlubljivanje posteljice, gde se placenta odvaja prerano od zida materice, takođe je moguća komplikacija visokih trombocita u trudnoći. Abrupcija posteljice obično zahteva hitan porođaj, jer može doći do ozbiljnog krvarenja majke i fetusa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply