Lipidni poremećaj znači da imate visok nivo ili lipoproteina niske gustine (LDL) holesterola, ili povišen nivo masti koje se nazivaju trigliceridi.

Ako imate visok nivo LDL holesterola ili visoke trigliceride, verovatno imate povećan rizik za razvoj bolesti srca.

Holesterol

Dve glavne forme holesterola koje se nalaze u vašem telu su lipoprotein visoke gustine (HDL) i lipoprotein niske gustine (LDL).

HDL ili “dobar holesterol”, ima zaštitni efekat na vaše srce. HDL-holesterol transportuje štetan holesterol iz arterija. Lekari obično preporučuju da imate visok nivo HDL holesterola.

LDL ili “loš holesterol” se proizvodi u vašem telu i apsorbuje se iz hrane koja sadrži holesterol, kao što su crveno meso i mlečni proizvodi. LDL- holesterol se može kombinovati sa drugim mastima i materijama, stvarajući blokade u arterijama. Ovo može smanjiti protok krvi i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

ishrana za povisen holesterol i trigliceride

Trigliceridi

Triglicerida su vrsta masti koje ste dobili od hrane koju jedete. Vaše telo ih takođe proizvodi kada se višak kalorija pretvara u masti za skladištenje. Neki trigliceridi su neophodni za odgovarajuće funkcije ćelija, ali previše triglicerida je nezdravo. Ljudi sa visokim holesterolom često imaju povišen nivo triglicerida.

Poželjan nivo triglicerida u krvi je do 1,7 mmol/l, dok se vrednosti triglicerida preko 5 mmol/l smatraju opasnim i mogu dovesti do akutne upale pankreasa, ozbiljnog stanja koje je opasno po život.

Normalan nivo ukupnog holesterola u krvi je oko 3,36-7,76 mmol/l, dok se vrednosti preko 6,28 mmol/l smatraju povišenim. LDL ili „loš“ holesterol ne treba da bude veći od 4,11 mmol/l, a HDL ili „dobar“ holesterol mora da bude iznad 1 mmol/l – u suprotnom raste rizik za razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Ishrana kod povišenog holestrola i triglicerida – zašto je važna?

Visok nivo holesterola i triglicerida u krvi je povezan sa povećanim rizikom od bolesti srca i moždanog udara. Ostali uslovi, kao što je metabolički sindrom, gojaznost, nekontrolisan dijabetes tipa 2, hipotireoza i bolesti bubrega ili jetre – često su praćeni visokim nivoima holesterola i triglicerida.

Jedite hranu bogatu hranljivim materijama i vežbajte da izgubite težinu i smanjite visok nivo holesterola i triglicerida. Ako prilagođena ishrana nije dovoljna mera, vaš lekar može propisati lekove da podstakne dalje smanjenje holesterola i triglicerida.

Kakva treba da bude ishrana kod povišenog holesterola i triglicerida?

Ishrana protiv povišenog holesterola i triglicerida pre svega podrazumeva da ograničite unos hrane koja sadrži holesterol i zasićene masti.

Cirkulišući u krvi, trigliceridi su vrsta uskladištenih masti koje se sastoji od masti i molekula šećera vezanih zajedno. Trigliceridi su usko povezani sa “dobrim” holesterolom u krvi, ili HDL-om. Svaka hrana koja snižava nivo HDL teži da podigne nivo triglicerida. Hrana bogata holesterolom i zasićenim mastima podiže nivo triglicerida, tako da treba ograničiti unos masnog crvenog mesa, kože živine, maslaca, masti, visoko-masnih mlečnih proizvoda i školjki. Ishrana za skidanje holesterola podrazumeva da zamenite ove namirnice sposnim mesom kao što su pileće grusi i riba i polinezasićenim i mononezasićenim masnoćama, kao što su maslinovo ulje, ulje od repice, avokado, orašasti plodovi i buter od njih i niskomasni ili nemasni mlečni proizvodi.

Ograničite unos trans masti

Hrana koja sadrži trans masti će podići nivo holesterola i triglicerida. Životinjske masti i mlečni proizvodi sadrže male količine trans masti, ali većina su veštačke, napravljene od strane proizvođača hrane kroz proces koji se zove hidrogenizacija. Tečna ulja su hemijski tretirana da bi postala čvrsta i kako bi im se poboljšala tekstura i rok trajanja. Izvori trans masti uključuju masnoće, margarin, mesni narezak, viršle, brzu hranu, kao što je pomfrit, čips i krekeri i poslastice kao što su pite, kolači, krofne itd. Sadržaj trans masti u upakovanoj hrani se nalazi na etiketi proizvoda.Ishrana osoba koje imaju povišen holesterol nesme da uključuje ove namirnice.

Smanjite unos prostih ugljenih hidrata i eliminišite alkohol

Ishrana kod povišenog holesterola i triglicerida preporučuje da zamenite rafinisane ugljene-hidrate u vašoj ishrani za integralne žitarice. Na primer, umesto belog brašna i proizvoda od njega, kao što su krekeri, hleb, testenine ili pirinča – izaberite hleb i peciva od celog zrna žitarica, integralnu pastu i pirinač. Refinisani ugljeni hidrati povećavaju nivo šećera u krvi, stimulišu proizvodnju insulina, što zauzvrat povećava nivo triglicerida. Ako imate dijagnozu visokog nivoa triglicerida i holesterola, ograničite unos hrane od žitarica na jednu ili dve porcije po obroku. Ograničite pića koja sadrže proste šećere, kao što su gazirani i voćni sokovi, od 120 do 180 ml dnevno. Alkohol takođe povećava nivo triglicerida, tako da ga treba koristiti retko, samo povremeno. Pivo, vino i likeri imaju sličan efekat.

Smanjte unos kalorija da izgubite na težini

Ishrana kod povišenog holesterola i triglicerida podrazumeva da, pre svega, vodite računa o svojoj telesnoj težini.

Izgubite na težini za dalje smanjenje holesterola i triglicerida. Cilj je smanjiti dnevno 500 kalorija iz uobičajenog unosa da izgubite barem 1 kg nedeljno. Vežbanje uz svakodnevni režim zdrave ishrane pomaže sagorevanju kalorija, što olakšava gubitak težine. Počnite polako i postepeno da uvodite promene u ishrani tako da ove nove rutine postanu navika i prirodni deo vašeg zdravog načina života.