zubar-popravka-zuba

U poslednje vreme kao da se previše olako upuštamo u neke procedure koje se tiču našeg zdravlja i lepote. Naime, i sami ste sigurno nekad nešto od toga uradili na svoju ruku, ponekad čak i bez neke preke potrebe. A zdravlje je jedno, lepota je drugo – s druge strane, nekada su i tako usko povezani. Dostupnost privatne prakse u oblasti lečenja i estetskih intervencija učinilo je da tako olako pristupamo nekim i ne tako bezazlenim situacijama. I nije cilj ne raditi ništa na sebi, naročito ako se ne osećate dobro u fizičkom ili psihičkom smislu, već se uvek konsultovati sa stručnim ljudima koji će vas u tome voditi. Kao primer ćemo navesti jednu od najčešće traženih stomatoloških usluga – ugradnju zubnih implanata.

Za lep osmeh, posavetujte se sa vašim stomatologom

Na bilbordima, u ordinacijama i na još najrazličitijim reklamama možete videti promovisanje raznoraznih stomatoloških intervencija – od onih najosnovnijih, do onih koji spadaju u domen stomatološke hirurgije. Lasersko izbeljivanje zuba, ugradnja faseta, krunica i implanata prvo nas asociraju na sve ono što radimo da bi nam osmeh bio lepši. Lepota je u modi, ali nije sve samo moda i lepota. Kada kažemo zdravi zubi, mi pomislimo na besprekoran osmeh, a stomatolozi upravo na zdravlje zuba i na to koliko su oni važni za zdravlje celog organizma. Zato nijedan dobar stomatolog neće ići za estetikom nauštrb lepote. Nema ni potrebe – sa toliko tehnologije i metoda koje postoje u stomatologiji, zubar će znati tačno šta kome treba. Tako, u primeru ugradnje implanata, nije svako kandidat za njihovu ugradnju. Zato, da razrešimo konačno šta su implanti, u kojim slučajevima su oni neprikosnoveno rešenje, koja je procedura u njihovom postavljanju i kako se ponašati od trenutka kad ih ugradimo.

Šta su zubni implanti

U stomatologiji je ugradnja zubnih implanata nešto što je izvor dobre zarade za stomatologe, ali i te kako opravdano – zubni implanti su najbolji način da zamenite nedostajuće zube tako da budu doživotno izdržljivi i da izgledaju najpribližnije prirodnim. Zubni implanti su zapravo šrafovi koji se ugrađuju u viličnu kost i imaju ulogu korena zuba. Na njih se fiksiraju krunice, odnosno mostovi, u zavisnosti da li je bezubost potpuna ili parcijalna. Što bismo se za njih odlučili kada već postoje proteze koje isto nadomešćuju zube koji fale? Odgovor je lak – zubni implanti pružaju prirodan osećaj i neuporedivo duže traju, a daleko su bolje rešenje za pacijente koji su rano ostali bez zuba. Dakle, drugim rečima – oni su investicija. Neka to bude odgovor za one koji vide samo da koštaju prilično više od običnih totalnih ili parcijalnih proteza.

zub-maketa-implanta

Zašto je ugradnja zubnih implanata malo duži proces

Ako želite instant rešenje – zubni implanti nisu za vas. Jer ugradnja zubnih implanata nije nešto što će vam preko noći rešiti sve probleme. Neće ih rešiti ni u samo jednom dolasku kod zubara. Procedura ugradnje podrazumeva da prvu fazu čini sama ugradnja implanata, što je hirurška stvar, odnosno operacija. Dalje sledi period u kome se čeka da implanti srastu sa vilicom, a za to vreme pacijent nije bez zuba, već mu se stavljaju privremene krunice. Tek kada implanti srastu, što je obično za oko tri meseca, ugrađuju se stalne krunice i mostovi, odnosno fiksiraju se i tada možete da kažete da je proces završen.

Novi zubi – nove obaveze

Jedna od čestih zabluda je da se veštački zubi ne moraju posebno tretirati – kako su veštački, ne mogu se pokvariti. Da, implanti se ne mogu pokvariti, karijes više nije neprijatelj broj jedan, ali to ne znači da oni ne treba da se održavaju i da će oni trajati dug sami od sebe. Naime, nakon svake ugradnje implanata zubari upućuju pacijente na to da je oralna higijena važnija nego ikad jer je  problem koji se javlja ako se ona ne sprovodi kako treba veliki. Zapravo, može doći do upale desni i da vilica odbaci implant. Sav rad i trud padaju u vodu – a pacijent i dalje bez zuba, ali i bez para koje je u te implante uložio. Da bi se desni pravilno održavale, treba redovno koristiti odgovarajuće preparate za čišćenje zuba i usne duplje, odgovarajuće četkice i konac, kao i tečnosti za ispiranje. Nije to ništa što se mnogo razlikuje od higijene zuba i usta koja bi i inače trebalo da bude praksa. Redovni odlasci stomatologu na kontrolu su takođe jako važni, da bi ako se slučajno desi neka upala, zubar mogao pravovremeno da reaguje.