Lekovitost čaja od prečice je poznata vekovima. Koristili su ga druidi i drevni narodi Kine kao homeopatski lek za razne bolesti…

U botaničkom svetu poznata pod nazivom Lycopodium clavatum, prečica se takođe može pronaći pod imenom Vučja kandža. To je zimzelena biljka koja podseća na bor sa malim iglicama I može se pronaći na skoro svakom kontinentu.
Sadrži radijum, alkaloide, polifenolične kiseline, flavonoide i minerale.
Neke studije sprovedene u Kini su pokazale da “huperzin”, jedan od sastojaka čaja od prečice, unapređuje kognitivne funkcije što je dovelo do povećanja njegove popularnosti kao dodatka za poboljšanje memorije. On takođe može imati značajan uticaj na amneziju i posledice alchajmerove bolesti.

Priprema čaja od prečice

Čaj od prečice se priprema od jedne kafene kašičice sitno isečenih komadića koji se dodaju u pola litre ključale vode. Ostavi se 5 minuta da odstoji. Nikada nemojte kuvati komadiće, već samo prelite vodom. Preporučuje se da se pije jedna šolja čaja od prečice na dan, polako i to ujutru na prazan stomak, pola sata pre doručka.

Prednosti čaja od prečice

Čaj od prečice ima mnoge zdravstvene prednosti. Pogledajte kratak spisak.
On je dobar za jetru, bubrege, mokraćnu bešiku, urinarni trakt i reproduktivne organe.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, on se koristi vekovima za lečenje groznice i upala.
Ima diuretetska, anti-alkoholna, anti-duvanska, anti-cirotična i purgativna svojstva (tvrda stolica).
Ukoliko imate osetljiv stomak ili hroničnu dijareju, čaj od prečice vam može pomoći i pružiti olakšanje.
Za njega se kaže da pomaže u čišćenju bubrega i uklanjanju infekcija mokraćnih kanala kao što je cistitis (upala bešike).

Kada se stavi na površinu kože, prečica čaj može da pomogne u zaceljivanju rana ili drugih povreda kože, a može i da zaustavi krvarenje.

Propratne pojave

Čaj od prečice je uglavnom bezbedan kada se koristi u odgovarajućim količinama; nemojte piti više od 2 šolje dnevno I nije preporučljiv za dugoročnu upotrebu. Preterana konzumacija može da izazove bolove u probavnom sistemu.
Trudnice bi trebalo da ga izbegavaju. Takođe, ljudi koji pate od dijareje bi trebalo da koriste čaj uz najveći oprez pošto se mogu pojaviti grčevi u crevima.
Ovaj čaj je uglavnom bezbedan i možete ga piti bez ikakvih problema sve dok imate na umu mere predostrožnosti i ukoliko ne pijete više od 2 šolje dnevno duži period. Dakle, koristite ga samo kada je to potrebno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply