Kamen u bešici ima mnogo manju učestalost pojavljivanja od kamena u bubrezima.U zavisnosti od veličine izbacivanje kamena iz bešike uz pomoć prirodnih biljnih čajeva može biti prilično efikasno.Zato je jako dobro pre drugih komplikovanih metoda za odstranjivanje kamena iz bešike prvo probati neki čaj.

Čajevi za kamen u bešici

Dve supene kašike ploda šipka (divlja ruža) preliti sa 1 l ključale vode i ostaviti poklopljen čaj 8-10 sati. Zatim ocediti, dodati 4 kašike meda i sok od pola limuna. Piti tri puta dnevno po šolju pre jela.

Jednu supenu kašiku cveta trnine staviti u 1/2 l ključalog belog vina i ostaviti poklopljeno 10-15 minuta Ocediti i piti dva puta dnevno po čašicu.

Pomešati po 25 g korena odoljena, trave od srdobolje i zukve (site) i kore od bele topole. Tri supene kašike smeše kuvati 5 minuta u 1/2 l vode, ostaviti 3 sata i čaj popiti u tri doze pre jela.

10 g plodova ljoskavca sitno istucati, preliti sa 1,5 dl ključale vode, posle 2 sata ocediti i popiti čaj u tri doze pre jela (protiv uratnog kamenca).

po 50 g rizoma kostrike i celera nastrugati na rende i jesti jednom dnevno kao salatu.

Nastrugati crnu rotkvu i pustiti da stoji 2-3 sata. Nakon toga iscediti sok i piti tri puta dnevno po 1/2 dl Piti 20-30 dana.

Samleti laneno seme i dnevno uzimati po kašiku sa mlekom ili vodom. Obloge od lanenog semena stavljaju se spolja na bolno mesto.

3 kašike cveta smilja preliti sa 1/2 l vrele vode. Ostaviti poklopljeno 8-10 sati, ocediti i piti u tri navrata.
Napomena: Kao i u slučaju mnogih drugih bolesti, i u ovom slučaju je vrlo važno povremeno kontrolisati mokraću tokom lečenja, da bi se mogao utvrditi rezultat lečenja i odrediti pravilna terapija.

ČAJEVI ZA KAMEN U BEŠICI,BUBREGU I ŽUČNOJ KESI PO POZNATOM TRAVARU NIKOLI GELENČIRU

Kamenci koji se stvaraju u bubrezima, žučnoj kesi ili u bešici najsigurnije se odstranjuju (ako nije gnojna upala) uz pomoć hermelike (Herminimum mo-norehis), biljke koja raste u šumama Slovenije. Sveže nabrana, isečena kao rezanci, stavi se u maslinovo ulje u razmeri 1:10 i ostavi 3 meseca izložena suncu, ili u umereno toploj prostoriji. Nakon toga lek je gotov. Uzima se po kašika svako jutro natašte. Pošto je neprijatnog ukusa, kapne se nekoliko kapi limunovog soka u kašiku pre nego što lek progutamo. Uveče izvadimo iz boce nekoliko rezanaca hermelike, dobro prožvaćemo i progutamo. Ako želudac ne podnosi ukus hermelike, tada se može skuvati u obliku čaja i po želji zasladiti šećerom i toplo piti. Mnogima je taj način lečenja pomogao i spasio ih od operacije.

Za vreme bolesti bubrega treba se hraniti dijetalnom hranom: mlekom, mlečnim jelima s pirinčem i grizom, pire krompirom u mleku, bez soli. Treba jesti dosta voća i povrća u sirovom stanju: narendanu šargarepu zaslađenu medom, karfiol, kelerabu i svu ostalu hranu koja se može jesti sirova. Hranu kuvati u što manje vode i svako jelo pripremati na ulju. Pre glavnog obroka pojesti tanjirić salate ili jednu jabuku. Svake večeri treba probrati šaku pšenice (ili ovsa, raži, ječma, kukuruza) i dodati vode, toliko da je preko noći pšenica upije. Ujutro se stavi na šporet, doda malo vode i kuva više u pari dok ne popuca. Žitarica se zasladi medom, ali nije uslov, i preko dana polako jede. Alkohol I duvan su zabranjeni.

KAMEN U ŽUČI: po 40 g korena maslačka i cikorije i 20 g nane, pomešati, uzeti 3 kašike te mešavine, preliti s pola litra vrele vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim procediti i piti po 1 kašiku svaka 2 sata.

KAMEN U BUBREGU: po 50 g rusomače i kukuruzne svile. Tri kašike mešavine prelije se jednim litrom vrele vode i poklopi, 2 sata kasnije pije se umesto vode.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply